Predlog zakona o popisu stanovništva u skupštinskoj proceduri

Popis će uključivati i izjašnjavanje o vjeri i nacionalnoj pripadnosti ukoluko bude usvojen predlog zakona

10816 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vladin Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova stavljen je u Skupštinsku proceduru i njime se stvaraju uslovi da se ove godine održi popis.

Popis će uključivati i izjašnjavanje o vjeri i nacionalnoj pripadnosti ukoluko bude usvojen predlog zakona.

Zakonodavstvo Evropske unije o popisu stanovništva ne uključuje etničku pripadnost i ne daje posebne preporuke o ovoj temi. Iz Eurostata su ranije VIjestima rekli da je ipak na zemljama da donesu nacionalne odluke o prikupljanju ovih podataka.

Posljednji popis stanovništva u Crnoj Gori sproveden je u aprilu 2011, a Zakon o popisu Skupština je usvojila u julu 2010. godine.

U predlogu, koji je objavljen na sajtu Skupštine, navodi se da će biti popisani “crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi, stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori i stranci koji imaju mjesto boravka iz člana 7 stav 1 tačka 4 ovoga zakona, domaćinstva, stanovi i druge nastanjene prostorije “.

Bonus video: