kako ostvariti napredak na evropskom putu

Bilčik: Jasna održiva većina u parlamentu ili izbori

Rješenje je u rukama političara, koji trenutnu situaciju treba da shvate ozbiljno i izlaz iz krize pronađu što prije, naglasio je predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom

9940 pregleda 16 komentar(a)
Bilčik, Foto: Luka Zeković
Bilčik, Foto: Luka Zeković

Da bi napredovala ka Evropskoj uniji, Crnoj Gori je potrebna stabilna, pouzdana i održiva proevropska parlamentarna većina, kazao je predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik.

"Dva su načina da Crna Gora prevaziđe krizu vlasti – da pronađe jasnu, održivu, proevropsku većinu u Parlamentu čiji mandat ističe 2024. ili ako to nije moguće, da zakaže vanredne parlamentarne izbore", kazao je Bilčik za Radio Crne Gore.

Upitan da li bi eventualna manjinska vlada mogla donijeti reforme potrebne za napredak na evropskom putu, Bilčik smatra da je u stvari, sadašnja Vlada u mnogim prilikama bila manjinska, jer nije uživala većinsku podršku u parlamentu, prenosi Portal RTCG-a.

"Ono što Crnoj Gori treba jeste stabilna, pouzdana i održiva, jasna proevropska parlamentarna većina o ključnim pitanjima koja crnogorski Parlament mora usvojiti da bi zemlja napredovala ka EU”, rekao je Bilčik. Rješenje je u rukama političara, naglasio je on i pozvao ih da situaciju shvate ozbiljno i izlaz iz krize pronađu što prije.

“Sve bih pozvao da traže bolje rješenje od onoga što nudi aktuelna Vlada, jer rješenje koje se ne oslanja na stabilnu i predvidljivu većinu u Parlamentu ne približava Crnu Goru EU i to se mora promijeniti”, naveo je Bilčik. Komentarišući proteste protiv formiranja manjinske Vlade, Bilčik je kazao da je nesporno pravo građana da protestuju, ali na način da to ne produbljuje polarizaciju, niti ugrožava ionako krhku stabilnost crnogorskog društva.

"Nadam se da će se o budućnosti Crne Gore odlučivati ne na ulici, već u institucijama koje su oličenje demokratije”, rekao je Bilčik. Kazao je i da u Evropskom parlamentu pažljivo prate razvoj događaja u Crnoj Gori, pa će izvjestilac Tonino Picula nacrt izvještaja pripremiti tek kada situacija u zemlji bude jasnija. Naglasio je i da je to što je profunkcionisao Tužilački savjet dobra vijest.

“Pozdravljam vijest da se Tužilački savjet sastao i počeo da radi i to je važan korak. Vidjećemo šta će biti dalje”, istakao je Bilčik. Prošla godina nije bila dobra za naš evropski put, podvukao je Bilčik uz napomenu da nije bilo potrebnih reformi i zatvaranja poglavlja. Iako tapka u mjestu, Crna Gora ostaje lider i nije nerealno, kaže Bilčik, da do 2025. postane članica EU.

“Tri godine su, mnogi bi rekli, čitava vječnost i mnogo toga se može postići. Ako Crna Gora primijeni potrebne reforme, realno je govoriti o budućoj članici EU. Crna Gora je predvodnik i najnaprednija država, i nadam se da političari neće protraćiti priliku već da će se fokusirati na širu sliku kada su u pitanju teške odluke koje treba donijeti u sedmicama i mjesecima koji slijede. Crna Gora je odličan kandidat za člana evropske porodice i nadam se da će političke elite pokazati stratešku odgovornost kada se radi o ključnom cilju za građane Crne Gore”, rekao je Bilčik.

On je zaključio da su i najnovijim istraživanjem javnog mnjenja građani poslali jasnu poruku da žele u EU.