Ministarstvo vanjskih poslova "ostvarilo najviši nivo realizacije obaveza" u 2021.

Iz MVP-a ističu da su doprinijeli razvoju ekonomske diplomatije, kao i da je, između ostalog, održan prvi Crnogorsko-američki ekonomski dijalog koji, kao prilika za jačanje ekonomskog partnerstva sa SAD

9083 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Twitter/gov.me
Foto: Twitter/gov.me

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) je, prema Izvještaju o realizaciji Programa rada Vlade za 2021. godinu, ostvarilo 88,9 odsto obaveza iz tog programa, što predstavlja najviši nivo realizacije u odnosu na ostale resore, saopšteno je dans iz MVP-a.

"U pogledu jačanja sistema ekonomske diplomatije, MVP je predstavilo peto izdanje dokumenta 'Montenegro Investment and Business Opportunities' (MIBO), koji stavlja fokus na poslovne prilike u crnogorskoj privredi koje imaju potencijala za realan rast i čiji je cilj još snažnije angažovanje naših diplomata u promociji ekonomije, dok su ekonomski potencijali Crne Gore kroz aktivnosti diplomatsko-konzularne mreže predstavljeni u različitim formatima (razgovori, prezentacije, događaji, konferencije, sajamske manifestacije, izložbe, bazari, dostava promotivnih brošura)", navodi se u saopštenju.

Kazali su da su i, u domenu ekonomske saradnje, pokrenute ili nastavljene inicijative za zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Alžirom, Tunisom, Marokom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i za izmjenu Sporazuma sa Ukrajinom, dok su u proceduri Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Sporazum o ekonomskoj saradnji sa Kazahstanom, te Sporazum o uzajamnoj zaštiti investicija sa Mađarskom.

Održan je i prvi Crnogorsko-američki ekonomski dijalog koji, kako navode, predstavlja priliku za jačanje ekonomskog partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama. "Zvaničnici dvije države su potvrdili želju da prošire angažovanje i da teže novim ekonomskim, trgovinskim, investicionim i komercijalnim prilikama. Takođe, započeto je usaglašavanje termina za održavanje sjednica mješovitih komisija sa Srbijom, Slovenijom, Češkom, Turskom i Mađarskom, dok su sa Švajcarskom, Kazahstanom i Slovačkom održane ekonomske konsultacije", navode iz MVP-a.

Ističu i da je taj resor doprinio razvoju ekonomske diplomatije kroz podršku učešću Vladinih delegacija u okviru multilateralnih formata (učešća na Delfi Ekonomskom forumu, Balkanskom forumu u okviru grčkog predsjedavanja SEECP-u, te na događajima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj -OECD, kao i podrškom intenziviranju saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama, posebno Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Takođe, realizovane su aktivnosti, u saradnji sa drugim nadležnim resorima, u okviru predsjedavanja Crne Gore Centralno-evropskom inicijativom.

"Održana je XIV Ljetnja škola za mlade diplomate 'Gavro Vuković', posvećena ulozi i značaju diplomatije u jačanju povjerenja i saradnje sa ciljem izgradnje sigurnog i održivog svijeta, koja je okupila 70 polaznika iz 30 država sa pet kontinenata, kao i 50 istaknutih govornika - teoretičara i praktičara međunarodnih odnosa. U cilju osnaživanja baze sporazuma između Diplomatske akademije MVP i srodnih institucija iz inostranstva, od početka 2021. godine usaglašeno je šest memoranduma o razumijevanju, a zaključeno četiri, sa Hrvatskom, Bugarskom, Albanijom i Mađarskom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: