Bez svijesti o blamiranju države

Lekić ocijenio skandaloznim odbijanje Vlade da potvrdi platformu za put ministra vanjskih poslova u Skoplje

38648 pregleda 104 reakcija 38 komentar(a)
Haotična agonija Vlade: Lekić na sjednici Odbora, Foto: Luka Zekovic
Haotična agonija Vlade: Lekić na sjednici Odbora, Foto: Luka Zekovic

Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i lider Demosa Miodrag Lekić ocijenio je da je kriza vlasti prešla u blamiranje države i da su partije u obavezi da što prije "konstituišu ozbiljne inicijative za legalno prevazilaženje teškog institucionalnog stanja u zemlji".

On je to rekao povodom diplomatskog skandala kada je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović morao da prekine zvaničnu posjetu Sjevernoj Makedoniji, jer Vlada juče nije usvojila platformu za taj događaj. Lekić je za ovaj problem, međutim, okrivio i samog ministra jer, kako kaže, nije podnio ostavku nakog što mu je izglasano nepovjerenje u Skupštini.

"Dok se državne institucije nalaze u stanju slobodnog pada, (Zdravko) Krivokapić i Radulović se nadgornjavaju, prelazeći sada i na međunarodni teren. Nažalost, bez svijesti o blamiranju države", kaže Lekić.

Radulović je juče otputovao u Sjevernu Makedoniju u prvu radnu posjetu na poziv kolege Bujara Osmanija, a najavljeno je da su planirani susreti sa najvišim zvaničnicima te zemlje, predsjednikom Stevom Pendarovskim, potpredsjednikom Vlade za evropska pitanja Bojanom Maričićem, kao i predsjednikom Sobranja Taljatom Džaferijem.

Izvor "Vijesti" rekao je da je Krivokapić na sjednici Vlade govorio da nije bio upoznat sa posjetom i da je tražio da ga ministar direktno informiše o planovima posjeta.

Lekić smatra, kako navodi, skandaloznim što je Radulović uopšte otputovao. "Skandalozno je s jedne strane da Radulović kojem je Skupština Crne Gore izglasala nepoverenje, pritom delegitimisan i u samoj vladi, sve to ignoriše da bi dakle bez legitimiteta i elementarne državne pristojnosti krenuo u putovanja svjedočeći o haotičnoj agoniji vlade. S druge strane, premijer nastavljajući svoju nemoć, lakoćom saopštava čak da je u toku državni udar očigledno nesvjestan težine izgovorenih riječi. U oba slučaja imamo blamažu pred međunarodnom zajednicom", navodi on.

Praksa da se platforme za službene posjete usvajaju naknadno, ili nakon povratka zvaničnika, nije nova i bila je karakteristična i za prethodne vlade DPS-a.

U saopštenju MVP od utorka, u kome se najavljuje posjeta Skoplju, piše da će susreti Radulovića sa visokim zvaničnicima Sjeverne Makedonije "biti dodatna potvrda odličnih bilateralnih odnosa između Crne Gore i Sjeverne Makedonije koje karakterišu kvalitetan politički dijalog, prijateljstvo, kao i kontinuirana međusobna podrška u okviru regionalnih i multilateralnih formata saradnje".

Pojedini mediji u Sjevernoj Makednoji objavili su informaciju o otkazivanju posjete, navodeći da je u pitanju diplomatski skandal i da je Krivokapić sabotirao posjetu ministra.

Krivokapić je prije dva dana rekao da Radulović od septembra prošle godine lobira za manjinsku vladu, obrazlažući time odluku Vlade da ga smijeni iz Državne delegacije za opregovore sa Evrpskom unijom.

Skupština je izglasala nepovjerenje ministru i za dvoje njegovih kolega, ali je premijer odbio da potpiše njihovu smjenu jer je inicijativu podnijela opozicija.

Bonus video: