MPNKS: I direktori škola imaju pravo da izraze odnos prema političkoj situaciji van radnog vremena

U prepisci, koja kruži društvenim mrežama, jedan od vršilaca dužnosti najavljuje dolazak na protest uz opasku da će "povesti ove što ste mi ih zaposlili, dve do jednog"

15719 pregleda 29 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Društvenim mrežama kruže fotografije sa neformalne vajber grupe rukovodilaca crnogorskih škola, pod nazivom „VD direktori CG“, na kojoj ih diektorica Direktorata u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Slavica Ilinčić obavještava: „Ja u sedam idem na protest“.

Na tu njenu opasku, javljaju se i drugi vršioci dužnosti direktora osnovvnih i srednjih škola, koji su već na protestu bili, komentarišući koliko je ljudi bilo prethodnih noći. Neki su najavili dolazak na protest uz opasku da će „povesti ove što ste mi ih zaposlili, sve do jednog“.

Javili su se direktori iz Pljevalja, Herceg Novog, sa Žabljaka, iz Zete... najavljujući dolazak na protest.

Nakon toga, neko od vršilaca dužnosti direktora upozorava kolege da „ukoliko se desi da neke od naših internih prepiski sa grupe budu slikane, skrinšotovane, pokazane nekome mimo članstva našeg mjesnog odbora, biće najstrože sankcionisan“.

Dvadesetak minuta kasnije, jedna v.d. direktorka zahvalila se „'kolegi' koji je skrinšotovao moju prepisku i poslao ... (ime zamračeno na fotografijama). Nije on ništa ružno rekao o meni ili pak Demokratama koji će nasuti gorivo da bi došli na protest u PG, već stvorio samo ružnu sliku o sebi kod nas“.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta „Vijestima“ su odgovorili da direktorica Direktorata u tom resoru Slavica Ilinčić „nije nikoga pozvala na protest, već iskazala svoj stav“.

"Radi se o neformalnoj vajber grupi. Osim toga, zakoni zabranjuju svako političko ili vjersko djelovanje u školama i to će biti najstrože sanckionicano. Sa druge strane, i direktori ustanova su građani, misaona, a samim tim i politička bića, koja imaju pravo da izraze svoh odnos prema aktuelnoj političkoj situaciji, ali van školske zgrade i dvorišta i van radnog vremena“, kazali su "Vijestima" iz MPNKS.

Bonus video: