Bečić: Nijesam gledao nijednu verziju Temeljnog ugovora

"Nijesam nikad vidio nijednu verziju. Ostajem pri onome što sam saopštavao prethodnih mjeseci, to je nadležnost izvršne vlasti", rekao je Bečić

26303 pregleda 270 reakcija 92 komentar(a)
Bečić, Foto: Boris Pejović
Bečić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.01.2022. 14:35h

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da nije gledao nijednu verziju Temeljnog ugovora i da ostaje pri tome da je to nadležnost izvršne vlasti.

"Nijesam nikad vidio nijednu verziju. Ostajem pri onome što sam saopštavao prethodnih mjeseci, to je nadležnost izvršne vlasti. Sve što Vlada usaglasi sa drugom stranom, apsolutno je za mene prihvatljiov, jer sam se na istovjetan način prema tom pitanju odnosio i kada su prethodne izvršne vlasti zaključivale temeljne ugovore sa drugim vjerskim zajednicima. Tako da se nikad nijesam miješao, a afirmisao sam sve ono što je plod dogovora i saglasnosti", rekao je Bečić novinarima u Skupštini nakon otvaranja izložbe akademskog slikara Nikole Kovačevića organizovanu povodom obilježavanja 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. .

Na pitanje da li je sa premijerom u skorije vrijeme razgovarao o tome, odgovorio je da sa premijerom I ministrima svih prethodnigb mjeseci, na nedjeljnom niovu, u zavisnosti od okolnosti, događaja, razmjenjuje mišljenja o svemu što se dešava, ali se “strogo držao principa i što se tiče sadržine Temeljnog ugovora nikad je nije vidio biti o tome razgovarao”.

Na pitanje da li misli da je vrijeme za potpisivanje Temeljnog ugovora s obzirom na političku situaciju, odgovorio je "da kad postoji volja i saglasnost dvije strane to je osnova za zaključenje svakog ugovora, pa i ovoga".

”Vijesti” da danas objavlile sadržaj posljednjeg nacrta Temeljnog ugovora u cjelosti.

Na pitanje da li je istina što je objavljeno na mrežama da Demokrate stoje iza poziva na proteste i da li će se on pridružiti protestima s obzirom na to da se najavljuju i za 4. februar kada će biti rasprava u Skupštini, Bečić je odgovorio:

"Imam toliko posla i vrlo često u kasnim večernjim satima napuštam Skupštinu, tako da ne mogu stići sve da ispratim i vidim ko je i na koji način i kojim prevoznim sredstvom došao na koji protest. Toliko je nezadovoljstva među građanima da građani izražavju nezadovoljstvo širom Crne Gore. Moj pristup je jesan, istovjetan i principijelan i takav je bio i kad su bila septembarska dešavanja i raniji protesti i veliki skup dva dana nakon parlamentarnih izbora, bez obzira ko je bio na ulicama, ko je organizovao ko je podržavao...Demokrate će uvijek podržati ono što su mirni, demokratski izrazi nezadovoljstva".

Kako je dodao, pokušava se i uvijek se pokušavalo da se neki "sramni" potez pojedinca, kao što je bilo na nekim okupljanjima prethodnih dana, izjedanači sa nekom grupom, sa nekom partijom, što, kako smatra, nedopustivo i skandalozno. Poručio je da će uvijek takvo nešto osuditi.

Na pitanje da li su spremni na pregovore o razrješenju parlamentarne krize, Bečić je odgovorio da su potrebne čvrste pisane garancije da niko nije spreman da prekraja izbornu volju građana.

"Nakon toga spremni smo na pregovore. Demokrate neće sa DPS-om pregovarati i prekrajati izbornu volju građana", naveo je Bečić

Upitan šta očekuje 4. februara i kako komentariše informacije da se "očekuje "nemiri", poručio je da će uvijek pozivati na mir i stabilnost.

"Ja ću raditi svoj posao. Poštovati sve što Ustav i Poslovnik kažu. Demokrate su uvijek sa građanima ali samo ako se radi o mirnim demokratskim iskazivanjima nezadovoljstva", naveo je Bečić.

Bonus video: