"plaća se ceh jedne neozbiljnosti i netransparentnosti"

Lekić: Sastavni dio uozbiljenja ove države je i Temeljni ugovor sa SPC, sadržaj da bude javan

"Na kraju krajeva svi treba da izvuku neke pouke. I država da se uozbilji u odnosu na crkvu, a i crkva takođe da ne daje političke izjave. Ja sam protivnik ateističkog fundamentalizma, to znači ideološkog progona crkve, ali sam protivnik i da se crkva miješa u državne poslove. Mislim da nije ni u interesu crkve da se daju političke izjave"

24592 pregleda 12 komentar(a)
Lekić, Foto: Skupstina.me
Lekić, Foto: Skupstina.me

Sastavni dio uozbiljenja ove države podrazumijeva i Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ali da to ne bude primarna tema Crne Gore u ovom trenutku i da se taj sadržaj vidi, ocijenio je poslanik i lider Demosa Miodrag Lekić.

On je novinarima u Skupštini, odgovarajući na pitanje da li je sada momenat za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, rekao da "ova kulminacija nedovoljne solidnosti u vođenju državnih poslova, pada u momentu kada je totalna kriza institucionalna, kada imamo slobodan pad institucija i sukobe u vladi, koja se raspala iznutra".

Podsjeća da se o Temeljnom ugovoru govori tokom cijelog mandata ove Vlade "sa misterijama, sa letovima za Beograd sa nedovoljnim objašnjenima bez transparentnosti".

"Dešava se ono da je (Milo) Đukanović prije dvije godine otvorio temu crkve i ta tema i dan danas traje samo što se mijenjaju protagonisti, grupišu se interesno i različito", kazao je Lekić.

Napominjući da još nije pročitao novine u Temeljnom ugovoru, koje su Vijesti objavile, rekao je da se plaća ceh jedne neozbiljnosti i netransparentnosti.

"Na kraju krajeva svi treba da izvuku neke pouke. I država da se uozbilji u odnosu na crkvu, a i crkva takođe da ne daje političke izjave. Ja sam protivnik ateističkog fundamentalizma, to znači ideološkog progona crkve, ali sam protivnik i da se crkva miješa u državne poslove. Mislim da nije ni u interesu crkve da se daju političke izjave", smatra Lekić.

On je ocijenio da ovu neozbiljnost treba zaustaviti i da ova kriza, ovako duboka, je šansa i za preokret.

"Svi koji učestvuju u društvenom životu treba da daju doprinos tom preokretu pa će onda ta tema biti manje dramatična i manje tajanstvena i možda će se tako i brže izaći iz nje".

Na pitanje da li će prihtatiti poziv na razgovor sa liderom GP URA Dritanom Abazovićem, odgovorio je da nema potrebe da odbije razgovor, "ali rješenje krize treba da počne u parlamentarnoj većini".

"Treba vidjeti da li tamo ima izgleda da se dođe do većine. Ako nema onda treba vidjeti koje su druge mogućnosti – neka tehnička vlada koja bi bila šireg spektra".