Kordić: Posvećeni političkim i ekonomskim reformama

Evropska integracija ostaje ključni pokretač reformi u crnogorskom društvu i vezivno tkivo ka dijalogu i konsenzusu svih njegovih aktera, kazala je glavna pregovaračica

1392 pregleda 4 komentar(a)
Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Crna Gora, uz kontinuiranu podršku Evropske unije (EU), ostaje posvećena sprovođenju opsežnih političkih i ekonomskih reformi koje proističu iz procesa pristupanja, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Ona je, na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kazala da evropska integracija ostaje ključni pokretač reformi u crnogorskom društvu i vezivno tkivo ka dijalogu i konsenzusu svih njegovih aktera.

"Crna Gora, uz kontinuiranu podršku EU, ostaje posvećena sprovođenju opsežnih političkih i ekonomskih reformi koje proističu iz procesa pristupanja, u skladu sa očekivanjima građana koji snažno podržavaju članstvo Crne Gore u EU", rekla je Kordić.

Na današnjem sastanku Odbora, koji je u uslovima pandemije koronavirusa održan u online formatu, razmotrene su aktivnosti i rezultati po svim oblastima koje obuhvataju sedam sektorskih Pododbora i Radnu grupu za reformu javne uprave.

Sastanak su, kako je saopšteno, otvorile Kordić i vršiteljka dužnosti direktorice za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), Mihaela Matuela.

Šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Crnu Goru i Srbiju, Majkl Miler je kazao da Crna Gora ostaje najnaprednija država u procesu evropske integracije.

"U narednom periodu potrebno je dalje jačati reformske aktivnosti, sa posebnim fokusom na napredak u oblasti vladavine prava, u skladu sa pregovaračkim okvirom i Novom metodologijom koju je Crna Gora formalno prihvatila”, kazao je on.

Miler je poručio da će napredak u ispunjavanju privremenih mjerila u oblasti vladavine prava - poglavljima 23 i 24 biti ključan za dalji, sveukupni, napredak u pregovorima.

"On je ocijenio da visoka podrška građana članstvu Crne Gore u EU obavezuje na dodatne napore i nastavak reformskih aktivnosti na evropskom putu", kaže se u saopštenju iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Kordić je naglasila da Crna Gora nedvosmisleno slijedi svoju geostratešku orijentaciju članstva u EU, a u korist što boljeg kvaliteta života građana imajući u vidu evropske standarde s kojima se usklađuje.

"Evropska komisija (EK) je ključni strateški partner Crne Gore, uz čije smjernice nastavljamo sa reformskim procesima u svim oblastima javnih politika", poručila je Kordić.

Ona je podsjetila da je prethodne godine unaprijeđen sistem strateškog planiranja u oblasti evropskih integracija, uključujući Akcioni plan adresiranja preporuka EK, da je kompletirana i unaprijeđena pregovaračka struktura, što je dalo dodatni zamah redovnim aktivnostima iz EU agende.

„Ispunjenje preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 ostaje u fokusu rada svih nadležnih institucija, a reforma pravosuđa je od vitalnog značaja za suštinske reforme u ovoj oblasti", kazala je Kordić.

Prema njenim riječima, u prilog tome govore i pripremljeni dokumenti – Akcioni plan za adresiranje ključnih preporuka EK iz Izvještaja o Crnoj Gori za 2021 i fokusirana Mapa puta za vladavinu prava koji odražavaju kratkoročne i dugoročne prioritete i potrebu sinergije sve tri grane vlasti.

"Na ovaj način nadležni organi ne samo da pokazuju posvećenost reformama i procesu pristupanja EU, već i odgovornost prema ogromnoj većini građana koji podržavaju proces pristupanja EU", kazala je Kordić.

Na sastanku je ocijenjeno da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja suštinski element procesa proširenja EU, da Crna Gora njeguje konstruktivnu bilateralnu saradnju sa državama regiona.

"Istaknuto je da Crna Gora kao najnaprednija država u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU daje pozitivan primjer ostalim državama Zapadnog Balkana i da kroz Ekonomski i investicioni plan treba da iskoristi mogućnosti za ubrzanje procesa integracije u pojedinim segmentima i prije članstva u EU", kaže se u saopštenju.

Bonus video: