Krivokapić: Teško da smjena Vlade može da ne bude izglasana

“U ovom trenutku po meni odnos je 60 odsto naprema 40 odsto u korist onoga što je inicijativa”, kazao je premijer odgovarajući na pitanje šta misli da li će u Skupštini proći inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi

88057 pregleda 410 reakcija 161 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Ažurirano: 27.01.2022. 22:04h

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je sve uradio što je bilo do njega kada je riječ o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali sumnja da će ga on i potpisati.

Tvrdi da u Temeljnom ugovoru nema suštinskih promjena u odnosu na nacrt koji je poslat Patrijaršiji 21. jula.

"Ugovor može biti potpisan do 4. februara, vjerujte da ja sumnjam da ću ja potpisati taj ugovor upravo zbog ovakvih izjava. Te izjave su od strane sličnih adresa dolazile i blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju. Ja sam na jedno pitanje odgovorio da je ovo igra političara i iz Crne Gore i iz Beograda i velikog broja naručenih političkih analitičara", rekao je Krivokapić u razgovoru za TVCG.

On kaže kako je cilj svega toga da se nakon 4. februara, kako navodi, pojavi spasilac "srpstva i SPC u imenu nekoga drugog".

Na pitanje ko bi to bio iz Crne Gore, Krivokapić kaže, neko iz Socijalističke narodne partije (SNP).

“Logično je da to tako bude, možda to bude i Abazović, pa je sad pripremio teren da se to dogodi”, naveo je Krivokapić.

On navodi i da su pojedine tačke ugovora, a koje dio javnosto osporava, identične onima iz ugovora koji su ranije potpisani sa Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom.

“Copy/paste član osam kao u ostalim ugovorima”, kazao je Krivokapić i dodao da je ugovor u potpunosti usaglašen sa Ustavom, zakonima Crne Gore i uporednom praskom sa pranije potpisanim ugovorima.

Teško da smjena Vlade može da ne bude izglasana

Na pitanje da li ova Vlada broji posljednje dane, premijer kaže da ćemo u Parlamentu dobiti odgovor na pitanje da li je aktuelnoj Vladi završen mandat.

“Moj stav je da do ovog trenutka nije trebalo doći, da je ova Vlada očistila i pripremila njivu za oranje, ako je to ona uradila zašto treba da ide sa političke scene”, pitao je Krivokapić.

Više je navodi razloga za pokretanje pitanja povjerenja Vladi, a ključni su u interesnim krugovima koji se nalaze, kako kaže, i ovdje, ali i u bližem okuženju.

“Već odavno postoje naznake da je ova Vlada nepoželjna i bukvalno tako i jeste. Ovo je vlada koja je pokušala da bude apsolutno građanska i naravno potpuno demokratska, kako bi na taj način zaživjela demokratija u Crnoj Gori”, navodi premijer.

Krivokapić kaže da je Vlada uradila sve što je do nje, a da je sada sve u rukama poslanika u Skupštini, prenosi Portal RTCG.

“Kao što znate incijativa je jednom podnesena, odložena, a drugi put teško da može da ne bude izglasana, jer bi to bila blamaža najveće partije - DPS-a. To bila i blamaža i za glavnog podnosioca inicijative, a to je GP URA”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da su se stvorili preduslovi da su svi protiv ove Vlade, a brane je, kako dodaje građani i Demokrate CG.

“Dogodiće se to što se mora dogoditi”, naveo je Krivokapić.

Kaže da je uzrok tome nezadovoljstvo pojedinih političara, koji nijesu ušli u Vladu, i da takvo stanje, dodaje Krivokapić, traje od formiranja Vlade.

“Ovdje je računica jednostavna, svako vodi računa o svom rejtingu. To je najveći problem Crne Gore”, poručio je premijer.

Manjinskom vladom "Evropa sad" biće ugrožena

Pita i zašto se kreće u smjenu Vlade baš nakon usvajanja brojnih zakona i programa “Evropa sad” u Skupštini.

“Ako se formira nova vlada koja se naziva manjinska, ja msilim da će biti taj program biti ugorožen. Zato što ti koju učestvuju u toj kompoziciji kazali su da ne vjeruju u taj program”, saopštio je Krivokapić.

Nije logično, dodaje on, da neko ko je bio protiv budžeta i Evropa sad, sprovodi taj program.

“Ja bih zamolio da sada svi oni koji su bili protiv programa “Evropa sad” ne koriste povlastice tog programa. Da formiramo jedan fond gdje ćemo da vratimo pare i da ih usmjerimo ka najsiromašnijim”, sugerisao je premijer.

Kako je pojasnio, u tom kontekstu, misli na određene poslanike u Skupštini.

Krivokapić je naveo i da ne bježi od odgovornosti, kaže i da u vođenju Vlade nije bio diktator.

“Ja sam želio da oslobodim svakog ministra da svojom kreativnošču da najbolje Crnoj Gori da djelujemo kao tim”, kaže premijer.

Od aprila se, kako navodi, pojavljuju signali da treba da prati rad određenih ministara. Zbog toga je angažovao, kako dodaje, savjetnike i timove za praćenje rada tih ministarstava.

“Rogamski i beogradski sporazum”

Nije, navodi Krivokapić, bježao od odgovornosti i preuzimao je rješavanja problema.

“Od septembra počinje nevjerovatna kampanja koja se radi od potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova. Ja sam to pratio i znao da oni rade protiv ove Vlade”, saopštio je Krivokapić.

Kaže da je bio iznenađen kada je, ne slučajno na Bogojavljenje, podnesena inicijativa za rušenje Vlade.

“To traje planirano. Pogledajte izjave predsjednika DPS-a, poslanika SDP-a to je sve bilo planirano”, kazao je Krivokapić.

On navodi i da se, nakon “rogamskog sporazuma” sada dešava novi “beogradski sporazum”, pod pokroviteljstvom određene političke strukture u Beogradu i veže se, kako dodaje, za DF i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

“O čemu oni tajno pregovaraju? Ja nijesam imao ni jedan jedini tajni razgovor. Od novembra do danas bio je veliki broj tajnih dogovora koji idu na to da iz podruma izvuku DPS, to je glavana priča”, navodi predsjednik Vlade.

Stil ponašanja, šara - vara

Kaže i da nije informisan o čemu je Abazović u Beogradu razgovarao sa patrijarhom Porfirijem.

“Upravo takav stil ponašanja, šara - vara, to je stil ponašanja. Kako to može da bude da vi idete u privatne posjete. Kako to može da vi idete u privatne posjete Dubaiju, kako ja nemam iste šanse od strane ASK-a. Ja sam za običnu kartu koju je platio počasni konzul i da sam spavao dvije noći u manastiru Svete gore to je bio problem. Zašto neko ne posatavi pitanje koliko košta jedno noćenje u skupom hotelu, ne za jednu osobu nego za delegaciju”, pita Krivokapić.

On kaže da ga Abazović nije konsultovao za putovanja u Beograd, Ameriku, Dubai i Tiranu.

Odgovarajuću na pitanje zašto Abazovića nije vratio sa tih putovanja, kao što je to učinio sa šefom diplomatije Đorđem Radulovićem, Krivokapić kaže da su sve to osim puta u SAD, bila privatan putovanja.

Radulović je moj najlošiji izbor

Predsjednik Vlade je naveo da je šef diplomatije Đorđe Radulović njegov najlošiji izbor.

“Gospodin Radulović je moj najlošiji izbor. On je trebalo da zastupa interese ove Vlade, u okviru interesa ove države”, kazao je Krivokapić.

Otvoreni balkan je, kako navodi, jedan od razlog zašto ova Vlada mora da padne.

“To je projekat koji mora biti podržan. Ja nijesam htio da ulazim u to na osnovu preporuka koje sam imao i saznanja”, naveo je Krivokapić.

Kazao je i da ga Radulović nije informisao o putovanju u Sjevernu Makedoniju i da nije imao platformu za to putovanje.

“Da li je diplomatski skandal na večerama, tet-a-tet sastancima protežirati manjinsku Vladu”, pitao je Krivokapić i dodao da je o tome razgovarao sa Radulovićem, ali bez odgovora.

“Zašto je to tako? Zato što je stvorena slika da je manjinska vlada završen posao” , naveo je premijer.

Pretpostavlja kaže, ali i ima signale, da će tri ministra iz ove Vlade biti i dio manjinske.

Rejting GP URA 2,5 odsto, samo Demokrate rastu

On je kazao da u ovom trenutku nijedna partija nije spremna za vanredne izbore, te da po rejtinzima partija, u koje je imao uvid, pada podrška svim strankama, osim Demokratama, prenosi Portal RTCG.

“Jedino rejting Demokrata raste, svih ostalih partija pada. Zanimljivo je da je rejting GP URA najniži u istoriji postojanja te partije - 2,5 odsto”, kazao je premijer i dodao da neće da plasira izvor i agenciju koja je radila to istraživanje.

On je ponovio da su vanredni izbori najbolje rješenje i jedino demokratsko.

Kriminalne grupe sigurno u vezi sa određenim političarima

"Najveći problem Crne Gore je pokušaj da spiječimo šverc u svim oblastima, cigareta, velikim dijelom droge i naravno oružja, koji ide tranzitom kroz Crnu Goru. Sve ove aktivnosti smo mi intezivno radili. Zašto ova Vlada mora da padne, upravo jedan od razloga je zato što smo smanjili šverc i na taj način ugrozili interese švercera i organizovanih kriminalnih krugova, koji su sigurno u vezi sa određenim političarima”, saopštio je premijer, ne želeći da iznosi više detalja.

“Imao sam i ja ponude, ne želim o tome da pričam”, naveo je Krivokapić.

Nije htio sa kaže od koga je i kakve ponude imao. “Ja ću to da ostavim za svoje memoare”, saopštio je predsjednik Vlade.

Pitao je i da li je moguće da je jedan špediter odgovoran na 400 kg kokaina, koji je pronađen ovog mjeseca.

“Ja sam, o tom slučaju, samo dobio jedan izvještaj u kojem nijedna činjenica nije iznesena, nego sijaset pogrešnih pretpostavki”, naveo je Krivokapić.

Protesti spontani

Govoreći o aktuelnim protestima građana, Krivokapić navodi i da su to spontana okupljanja građana, koja kako dodaje, niko nije prijaviljivao.

“Šta će se dešavati najbolje da pitate DF, zato što oni najavljuju proteste poslije pada Vlade”, kazao je predsjednik Vlade.

Kaže i da dobija informacije iz različitih izvora, a najmanje iz ANB-a.

“ANB je prekinuo praksu da je bukvalno svaki značajniji čovjek prisluškivan, ta praksa je prekinuta”, naveo je Krivokapić i dodao da ANB radi po zakonu.

O govoru ministarke Bratić i manjinama

Premijer je kazao da duži vremenski period poznaje ministarku Vesnu Bratić, te da je ona svoj stav na protestima iznijela, ne prema manjinama generalno, nego prema poslanicima koji su glasali za prvu verziju Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Valjda je logično da ministarka ima pravo na svoj stav”, naveo je premijer i dodao da je ova Vlada mnogo uradila za manjine.

Kazao je i da manjine nijesu htjele da uđu u Vladu, a da mu je danas i jasno zašto je to kao bilo.

“Njima je nuđeno nijesu htjeli. Razlog, njih je DPS sokolio čekajte do kraja smo zajedno. Evo se taj kraj približava”, poručio je Krivokapić.

O padu Vlade - 60 naprema 40 odsto u korist onoga što je inicijativa

Odgovarajući na pitanje šta misli da li će u Skupštini proći inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi, premijer je kazao da ne žali da se bavi pretpostavkama.

“U ovom trenutku po meni odnos je 60 odsto naprema 40 odsto u korist onoga što je inicijativa”, naveo je premijer.

Kaže i da spremaju materijal za Venecijansku komisiju o tome da li je formiranje manjinske vlade ustavno.

“Nadam se da ćemo početkom sljedeće sedmice to proslijediti Venecijanskoj komisiji”, saopštio je Krivokapić.

Bonus video: