održan i protest grupe građana zbog najave formiranje manjinske vlade

Protest zbog gostovanja Bećkovića u Nikšiću: "Odbranićemo demokratiju i slobodu"

Građani među kojima su bili Aleksandar Zeković, Jelena Marković i Tatjana Perišić Knežević pokušali su da uđu u pozorište ali ih je policija spriječila

76249 pregleda 87 reakcija 84 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.01.2022. 23:32h

Kao što su iz NVO Miholjski zbor i najavili i večeras su se građani okupili u 19 časova ispred zgrade Opštine Nikšić u znak protesta zbog predloga koalicije "Crno na bijelo" o formiranju manjinske vlade.

foto: Svetlana Mandić

Momčilo Vukosavljević iz NVO Miholjski zbor kazao je da se narod okupio kako ne bi dozvolio prekrajanje izborne volje od 30.avusta, kako im je cilj potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom i pozvao sve da se priključe protestima koji "nijesu politički već narodni".

Nakon njegovog obraćanja uputili su se ispred Nikšićkog pozorišta gdje u 20 časova počelo veče sa Matijom Bećkovićem.

Ispred pozorišta bio je prisutan veći broj pripadnika policije, nakon što su društvenim mrežama išla obavještenja da je planirano i okupljanje u znak protesta što Bećković gostuje u Nikšiću.

foto: Svetlana Mandić

Građani među kojima su bili Aleksandar Zeković, Jelena Marković i Tatjana Perišić Knežević pokušali su da uđu u pozorište ali ih je policija spriječila.

Policija je stajala između njih i grupe građana koji su pjevali pjesme o Kosovu i skandirali "Kosovo je Srbija"

Došlo je do međusobnih provokacija, prozivki i sve je bilo na ivici incidenta koji policija spriječila.

Okupljenima se obratio i Aleksandar Zeković koji je kazao da se do sada nije dešavalo da lokalna vlast na nivou zvaničnog praznika obilježava slavu iz vjerskog kalendara bilo koje vjerske zajednice.

"Naša je obaveza da danas budemo ovdje kako bi zaustavili dalje negiranje crnogorske nacije, identiteta i građanske i multikulturalne Crne Gore. Svi oni koji brane ljudska prava imaju obavezu da skrenu pažnju kada se dešava kršenje istih, posebno onda kada se falsifikuju i negiraju činjenice i identiteti", kazao je Zeković.

On je dodao i da je "crkva Srbije jasno saopštila da građani Crne Gore i njihovi izabrani predstavnici u Skupštini nemaju pravo da samostalno odlučuju, nemaju pravo na slobodu izbora, mišljenja i izražavanja."

"SPC je jasno saopštila da Crna Gora ne može imati vlast koja je bez njenog blagoslova i nema pravo na vlast koja nije iznikla u svetosavlju i koja nije dogovorena u okvirima crkve Srbije".

Zeković je poručio da će odbraniti demokratiju i slobodu i sačuvati suverenu i sekularnu Crnu Goru.

Okupljeni građani su se razišli oko 20:15 sati, a manji dio policije je ostao ispred pozorišta.