tvrdi da krivokapić namjerava potpisati dokument u narednih par dana

Popović: Veleizdajnički Temeljni ugovor sa SPC neće proći

Lider Liberalne partije poručio Krivokapiću da on lično i "ono što je ostalo od njegove Vlade" nemaju nikakav legitimitet da potpišu bilo šta u ime države Crne Gore

7810 pregleda 42 reakcija 47 komentar(a)
Popović, Foto: Boris Pejović
Popović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik i poslanik Liberalne partije Andrija Popović tvrdi da premijer Zdravko Krivokapić namjerava u narednih par dana potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Kazao je da bi takav čin, iza očiju javnosti i "bez ikakvog legitmiteta i podrške" u Vladi i Skupštini bio čin veleizdaje nacionalnih interesa, sa teškim krivičnim posljedicama za koji će "njegovi vinovnici morati da odgovaraju".

"Naročito nakon skorog gubitka funkcinalnog imuniteta koji odlazeći Premijer i njegovi saradnici uživaju, moraće da odgovaraju pred zakonom i institucijama po svim osnovama urušavanja državno-pravnog poretka. Falsifikovanjem istorije kroz Temeljni ugovor, odnosno nacrt koji je dostupan javnosti, pokušajem institucionalizacije neistina i mitologije, želi se SPC u Crnoj Gori obezbijediti položaj države u državi, ili preciznije države nad državom", saopštio je Popović.

Kazao je da je u samom ugovoru, čiji je nezvanični sadržaj dostupan javnosti, bar sedam članova protivno Ustavu. "Naročito doživotno davanje imuniteta sveštenicima, kao poslanicima i ministrima, koji ga doduše imaju samo tokom mandata, ali i izjednačavanje pravnog statusa organizacija SPC sa statusom državnih organa i institucija."

Popović je poručio Krivokapiću da on lično i "ono što je ostalo od njegove Vlade" nemaju nikakav legitimitet da potpišu bilo šta u ime države Crne Gore.

"Naročito ne ovakav akt kojim žele ozakoniti podređen položaj Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici, umjesto da svaka zajednica ima jednak položaj, a država svoje posebno mjesto i dignitet u odnosu sa svim zajednicama. Samo Temeljni ugovori Srpske pravoslavne crkve, ali i Crnogorske pravoslavne crkve, sličnog sadržaja u skladu sa Ustavom Crne Gore, potpisanim sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, će imati podršku liberala. Imuniteti državnih funkcionera nijesu vječni, a krivična dijela ne zastarijevaju tako brzo, naročito kada je u pitanju izdaja nacionalnih interesa", zaključio je Popović.