Spajić: DF je demokratski izabran i ima puna prava da bude dio ove i svake druge vlasti

"Onog trenutka kada se, ako se, izglasa nepovjerenje Vladi poptpuno se stvari mijenjaju. Tada je potpuno legitimno da se otvari priča o novoj političkoj realnost i građani očekuju formiranje nove stranke"

26352 pregleda 117 reakcija 97 komentar(a)
Spajić, Foto: Luka Zeković
Spajić, Foto: Luka Zeković

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da SAD ili bilo kakav drugi dio međunarodne zajednice ne stoji iza projekta "manjinske vlade", te da je Demokratski front "demokratski izabran i ima prava da bude dio i ove i svake buduće vlade".

On je sinoć bio gost RTS-a u emisiji koja je bila posvećena političkim dešavanjima u Crnoj Gori.

Na pitanje kako vidi inicijativu lidera GP URA i potpredsejdnika Vlade Dritana Abazovića o formiranju nove vlade, Spajić je kazao da ni u Vladi nije do kraja sve jasno, te da je jedna ovakva inicijativa bila potpuno nepotrebna imajući u vidu da i Vlada i Skupština pred kraj prošle godine potpuno profunkcionisali, a Skupština donijela preko 50 zakona.

"I pored jedne teške komunikacije, teške situacije tokom protekle godine, kada je možda i bilo razloga za ovakav jedan potez, sada više nema. Mislim da ni nama ni javnosti uopšte nije jasno zašto se sve ovo desilo", kazao je Spajić.

Upitan da li je Abazović dobio podršku Zapada za inicijativu o smjeni aktuelne Vlade i da li je specijalni izaslanik SAD za Balkan, Gabrijel Eskobar rekao da DF ne smije u Vladu, Spajić je odgovorio da u Crnoj Gori "postoje određeni mediji i određeni dio javnosti koji pokušavaju da prikažu da Amerikanci stoje iza ovog projekta".

"Mojom posjetom Americi i Vašingtonu smo potpuno pobili takve tvrdnje i potpuno je jasno da SAD ili bilo kakav drugi dio međunarodne zajednice ne stoji iza ovog projekta. Sigurno ne bih uvlačio nikoga iz međunarodne zajednice u ovu priču. DF je demokratski izabran u Crnoj Gori i ima puna prava da bude dio svake ove vlasti, i svake druge vlasti", naveo je Spajić.

Oko potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, Spajić je kazao da nije iz tog resora, ali da zna da su kolege iz Vlade predano radile na tom problemu.

"To je bilo jedno od najbitnijih pitanja koje je bilo postavljeno ovoj Vladi. Velika su bila očekivanja, SPC je najveća religijska organizavija u Crnoj Gori. Sigurno da treba kvalitetan dokument koji bi bio osnov odnosa između države i crkve. Usvajanjem Nacrta ugovora na Vladi mislimo da je potez u pravom pravcu i očekujemo da će ubrzo biti potpisan", kazao je ministar finansija i socijalnog staranja.

Na pitanje da li će biti budući potpredsjednik Demohrišćanske stranke koju bi osnovao Krivokapić, Spajić je kazao da on nema vremena da se bavi bilo čim osim ekonomijom, finansijama i boljitkom za građane Crne Gore.

"Mi smo prošle godine u decembru izglasali progresivne reforme i program "Evropa sad" i vrlo progresivan budžet koji je donio mnoge benefite za građane Crne Gore. Imate praktično svakog radnika koji će imati povišice od minimum 20 odsto, minimalne penzije koje idu na 200 eura..."

Spajić je rekao da je možda taj ekonomski razvoj i uspjeh "uplašio neke političare da je njihovo vrijeme prošlo", te da "političari koji nemaju dana radnog iskustva ne razumiju ekonomiju i šta je potrebno građanima".

"Onog trenutka kada se, ako se, izglasa nepovjerenje Vladi poptpuno se stvari mijenjaju. Tada je potpuno legitimno da se otvari priča o novoj političkoj realnost i građani očekuju formiranje nove stranke. Treba sačekati glasanje o povjerenju Vladi i vidjeti za sledeće korake", kazao je Spajić.

Bonus video: