PSSE: Političari da ne naglašavaju polarizaciju, već da pomognu da se intenzitet smanji

U Rezoluciji se navodi da je PSSE zabrinuta zbog sve veće polarizacije crnogorske političke scene oko pitanja nacionalnog identiteta i da je Crna Gora do sada uspjela u velikoj mjeri da ograniči takve tenzije

21420 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) usvojila je danas Rezoluciju kojom se, u dijelu o Crnoj Gori, pozivaju sve partije i lideri da ne naglašavaju polarizaciju, već da pomognu da se njen intenzitet smanji.

Rezolucija je bazirana na izvještaju o monitoringu država članica Savjeta Evrope, predstavnika danske delegacije u PSSE Mihaela Aastrupa Jensena.

U Rezoluciji se navodi da je PSSE zabrinuta zbog sve veće polarizacije crnogorske političke scene oko pitanja nacionalnog identiteta i da je Crna Gora do sada uspjela u velikoj mjeri da ograniči takve tenzije.

Pozdravljena je konstruktivna saradnja vlasti i Venecijanske komisije na razmatranju izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu i Nacrta zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Parlamentarna Skupština, međutim, napominje da zamjena svih članova Tužilačkog savjeta i imenovanje pet novih članova iz redova uglednih pravnika prostom većinom u parlamentu predstavljaju rizik za nezavisnost TS.

"Zato poziva crnogorski parlament da obezbijedi da pet novih članova TS iz redova uglednih pravnika bude imenovano na osnovu njihove kompetencije i da se smatraju politički neutralnim", piše u nacrtu.

U Skupštini je 29. decembra prostom većinom izabrano pet novih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i NVO sektora.

PSSE je u aprilu 2021. godine usvojila Rezoluciju o postmonitoring dijalogu s Crnom Gorom, na osnovu izvještaja koizvjestilaca za Crnu Goru.

Ocijenjeno je da u četiri oblasti, koje su u Rezoluciji identifikovane kao "prioritetne", a to su nezavisnost pravosuđa, povjerenje u izborni proces, situacija u medijima i borba protiv korupcije, napredak nije bio dovoljno opipljiv da bi se dijalog priveo kraju.