Protestima se ne rješavaju problemi

Opozicija razgovarala sa diplomatama, koje poručuju da je parlament mjesto za sve procese

12903 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Diplomate juče u Skupštini, Foto: BORIS PEJOVIC
Diplomate juče u Skupštini, Foto: BORIS PEJOVIC

Od ključnog značaja je da se svi procesi dešavaju u državnim institucijama i u parlamentu. Ključ države je stabilnost.

Takvu poruku juče su preko predstavnika opozicije uputili ambasadori država članica EU, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. U saopštenju nakon razgovora, koje je prenijela Socijaldemokratska partija, navodi se da diplomate u Crnoj Gori podržavaju sve one koji žele da kroz dijalog i dogovor rješavaju probleme.

Tema sastanka, koji je održan u Skupštini, bila je politička kriza. S ambasadorima Kvinte i ambasadorkom EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom u srijedu je razgovarao potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Nakon sastanka u Skupštini, predsjednik i šef Poslaničkog kluba SDP Raško Konjević izjavio je da su ambasadorima uputili ključne poruke i misli da su naišli na razumijevanje: “To je da mi Crnu Goru u narednim sedmicama želimo da vidimo kroz institucionalni dijalog i da se sva otvorena pitanja rješavaju u institucijama kroz ustavne, zakonske i poslovničke procedure”, rekao je Konjević.

Konjević
Konjevićfoto: Biljana Matijašević

U jedinom saopštenju nakon razgovora koje je izdao SDP navodi se da su poslanici parlamentarne opozicije organizovali sastanak sa rezidentnim diplomatskim predstavnicima država članica EU, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva na temu aktuelne političke situacije.

Opozicija je, kako se navodi, diplomatskim predstavnicima iznijela viđenje aktuelne političke situacije, a posebno Predlog da se izglasa nepovjerenje Vladi.

”...Istakli su da je u tekućem procesu neophodno do kraja poštovati demokratsku proceduru koju propisuje pravni sistem Crne Gore, u prvom redu Ustav, kao najviši pravni akt, kao i Poslovnik Skupštine. Politički sporovi i razrješenje političke krize moraju biti predmet diskusije u institucijama države, kroz demokratsku proceduru i uz uvažavanje najviših demokratskih standarda”, piše u saopštenju.

Opozicija, kako se navodi, uvažava pravo i slobodu na demokratski protest, ali se nadu da će svi akteri na političkoj sceni razumjeti potrebu da su institucije, prije svega Skupština, a ne ulica mjesto rješavanja političkih sporova”.

”U tom smislu, izrazili su zabrinutost zbog ponašanja određenih političkih subjekata koji svojim djelovanjem ohrabruju vaninstitucionalno djelovanje, kao i neprihvatljivu nacionalističku i antievropsku retoriku, kojoj su građani Crne Gore, kao i međunarodna javnost, mogli da svjedoče u prethodnim danima”, piše u saopštenju SDP.

Sa sastanka u parlamentu
Sa sastanka u parlamentufoto: Boris Pejović

U ime parlamentarne opozicije sem Konjevića sastanku su prisustvovali Danijel Živković, predsjednik kluba poslanika Demokratske partije socijalista – Liberalne partije, poslanik Fatmir Đeka iz koalicije Jednoglasno, Ivan Brajović, predsjednik kluba poslanika Socijaldemokrata, Suljo Mustafić, predstavnik Bošnjačke stranke, kao i predsjednik Force i poslanik Albanske koalicije Genci Nimanbegu.

U ime diplomatskog kora bili su Oana Kristina Popa, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Karen Medoks, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva, Robert Veber, ambasador Njemačke, Karl Miler, ambasador Austrije, Viorel-Matei Ardeleanu, ambasador Rumunije, Boris Gandel, ambasador Slovačke, Gregor Presker, ambasador Slovenije, Meglena Plugčijeva, ambasadorka Bugarske, Kristijan Timonije, ambasador Francuske, Ioannis Kechagiaras, zamjenik ambasadora Grčke, Skot Pariš, šef političko-ekonomske sekcije Ambasade SAD, Monika Dmočovska, otpravnica poslova Ambasade Poljske, Tomislav Pavković, privremeni otpravnik poslova ambasade Republike Hrvatske, Damijano Rampini, zamjenik ambasadora Italije, Mira Vuity, zamjenica ambasadora Mađarske i Petra Ali Dolakova, zamjenica ambasadorke Češke.

Konjević: Izbori su najčistije rješenje

Konjević je novinarima rekao da niko nije ozbiljnije razgovarao o manjinskoj vladi sa opozicijom. “Da ja znam (Dritan) Abazović nije vodio razgovore sa opozicijom o manjinskoj vladi. Ne znam zašto sve radimo ako treba da se formira većina u okviru postojeće većine. Mislimo da rješenje ove krize treba da bude kroz najčistiji model - izbori”, kazao je Konjević.

On je dodao i da će o ostalim opcijama razgovarati nakon pada Vlade. “Ukoliko bude postojala politička volja da se formira neka vlada, koja bi imala tranzicionih period, ali to treba da se dešava nakon pada ove vlade”.

Na pitanje kako će se SDP izjašnjavati o incijativama u Skupštini, odgovorio je da “neće kvariti idilu između Abazovića i Zdravka Krivokapića”.

Izrazio je očekivanje da će “stara parlamentarna većna” ako izgubi većinu prepustiti vlast onome ko bude imao većinu u parlamentu.

Bonus video: