Ibrahimović: Saradnja naroda južnog i sjevernog Sandžaka je most povezivanja

„Pred nama je dobar put i perspektiva i pozivam i druge koji baštine ovakve vrijednosti, koji su za građansku profilaciju svih stanovnika, da nam se pridruže, jer je Sandžaku potreban mir, jedinstvo, a prije svega ekonomija", rekao je Ibrahimović

10653 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Saradnja između naroda u južnom i sjevernom dijelu Sandžaka, uz apsolutno poštovanje autonomnosti Srbije i Crne Gore, predstavlja most povezivanja dvije države, rekao je predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović.

Delegacija BS sastala se u Rožajama sa predstavnicima Sandžačke demokratske partije (SDP).

Na sastanku je razgovarano o budućoj saradnji, posebno na planu ekonomskog povezivanja, prije svega Novog Pazara i Rožaja, ali i drugih gradova na prostoru Sandžaka.

Saopšteno je da je Ibrahimović izrazio zadovoljstvo što je u prilici da ugosti rukovodstvo partije koja, kako je kazao, ima parlamentarni status i značajan uticaj na važne procese u Srbiji.

“Danas sam čuo koliko je investicija u Novi Pazar stiglo sa državnog nivoa i to me raduje. I Bošnjačka stranka, sa svojim koalicionim partnerima u prethodnom mandatu Vlade, uspjela je da značajne investicije usmjeri ka opštini Rožaje i sjeveru Crne Gore, odnosno južnom Sandžaku", kazao je Ibrahomović.

Prema njegovim riječima, istovremeno je još toliko neiskorišćenih potencijala u oba dijela Sandžaka.

foto: Bošnjačka stranka

"Upravo smo o tome uglavnom govorili, da kao odgovorni političari i Srbiji i Crnoj Gori skrenemo pažnju da i građani ove regije zaslužuju mnogo bolji život”, poručio je Ibrahimović.

On je kazao da razgovarano o konkretnim projektima na kojima će zajednički raditi i najavio da predstoji intenzivna saradnja SDP-a i BS.

„Pred nama je dobar put i perspektiva i pozivam i druge koji baštine ovakve vrijednosti, koji su za građansku profilaciju svih stanovnika, da nam se pridruže, jer je Sandžaku potreban mir, jedinstvo, a prije svega ekonomija", rekao je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, investitori će doći i ekonomija će se razvijati jedino ako odgovorni političari kreiraju ambijent da je siguran kapital onih koji investiraju u južni, odnosno sjeverni Sandžak koji ima ogroman potencijal.

Predsjednik SDP-a Nihad Hasanović je kazao da je situacija sa pandemijom koronavirusa usporila ideju da ovaj sastanak bude održan i ranije, što, kako je kazao, nije uticalo na intenzivnu saradnju dvije stranke.

On je naglasio da je prisustvovao zajedničkim sastancima i sa rahmetli Rafetom Husovićem, ali i aktuelnim rukovodstvom BS.

"S obzirom da je riječ o partijama bliskih političkih ciljeva i ideja, koje poštuju suverenitet Srbije, odnosno Crne Gore, razgovarali smo o brojnim pitanjima. Saradnja, povezivanje i zajednički projekti, kojima možemo aplicirati i u Turskoj ali i kod fondova Evropske Unije su ono na čemu ćemo ubuduće raditi” kazao je Hasanović.

on je ocijenio da su dobri odnosi Srbije i Crne Gore od izuzetne važnosti za sve.

“Što su bolji odnosi dviju država i nama će biti olakšana saradnja, a naša želja je da ti odnosi u kontinuitetu idu uzlaznom putanjom i mi ćemo nastojati da doprinesemo tome” poručio je Hasanović.

Bonus video: