Kongres SD-a u nedjelju, Šehović jedini kandidat za predsjednika

Kako se navodi, nakon Kongresa, u prvom planu kao predstavnici SD-a naći će se nova, mlađa generacija političara koja će donijeti novu energiju, kako partiji, tako i crnogorskoj političkoj sceni

4921 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.01.2022. 14:38h

Novi predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore i članovi Glavnog odbora biće izabrani sjutra na drugom kongresu te partije.

Jedini kandidat za predsjednika Socijaldemokrata (SD) je Damir Šehović, a sadašnji predsjednik Ivan Brajović je ranije najavio da se neće ponovo kandidovati za tu funkciju.

Na najvišem partijskom skupu učestvovaće 502 delegata.

Na Kongresu će biti predstavljeni i usvojeni Program i Statut partije, kao i Izvještaj o radu između dva kongresa.

“Biće predstavljen novi vizuelni identitet partije, a izuzev kadrovskih, najavljene su i promjene u načinu vođenja politike, koje će podrazumijevati intenzivniju direktnu komunikaciju sa građankama i građanima, kao i značajno inovativniji pristup bavljenju politikom”, saopšteno je iz SD-a agenciji MINA.

Na Kongresu će biti predstavljena i nova programska platforma koja se bavi konkretnim rješenjima za poboljšanje životnog standarda građana, uključujući neophodnost inkluzivnog dijaloga u cilju što šireg okupljanja oko evroatlantske orijentacije i evropske perspektive Crne Gore.

Iz SD-a su poručili da je Kongres samo početak kadrovskog podmlađivanja partije.

Kako se navodi, nakon Kongresa, u prvom planu kao predstavnici SD-a naći će se nova, mlađa generacija političara koja će donijeti novu energiju, kako partiji, tako i crnogorskoj političkoj sceni.

“Slogan Kongresa glasi ZA NOVO VRIJEME i on takođe oslikava spremnost partije da sprovede potrebne reforme i kadrovski osvježi svoje redove novim, mladim, ambicioznim, sposobnim i obrazovanim ljudima”, kaže se u saopštenju.

Socijaldemokrate, nakon Kongresa, očekuje izbor potpredsjednika i Predsjedništva, na konstitutivnoj sjednici Glavnog odbora, što uključuje temeljnu reformu na svim nivoima.

Šehović ističe da će Socijaldemokrate u narednom periodu imati neke od najkvalitetnijih političara mlađe generacije, "koji su bez dileme utemeljeni u državotvornoj ideji, ali i evropskim, građanskim, sekularnim i antifašističkim vrijednostima"

"Novi ljudi za novo vrijeme, to je naš osnovni moto i ključna poruka koju ćemo poslati sa sjutrašnjeg Kongresa", kazao je aktuelni potpredsjednik SD-a.

Dodao je i da će partija biti netolerantna na greške pojedinaca koje se reflektuju na kompletnu partiju, ali i da će funkcionisati tako da bude što više u direktnom kontaktu sa građanima, te da se fokusira na ekonomiju, obrazovanje, zdravstvo i ostale oblasti u kojoj Socijaldemokrate imaju posebno “jak” kadar.

Iz partije su pojasnili da budući da su na snazi mjere protiv koronavirusa, brojni predstavnici drugih partija iz Crne Gore i okruženja su poslali video-poruke i pisma podrške, među kojima su do sada pristigle iz: Demokratske partije socijalista, Ure, Demokratske narodne partije, Bošnjačke stranke, Liberalne partije, Nove demokratske snage Forca, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije, Hrvatske građanske inicijative…

"Iz regiona će se video porukom obratiti predstavnica Socijaldemokratskog Saveza Makedonije, dok iz Evrope stiže čestitka iz evropskog parlamenta od poslanika S&D grupe, iz slovenačkog SD-a, kao i SDP-a Hrvatske i BiH, te prijateljskih partija iz Srbije", saopštili su iz SD-a.

Bonus video: