Džaferović: Vrijeme je pokazalo da put Crne Gore, trasiran pod vođstvom Đukanovića, nema alternativu

"Evropski put, NATO članstvo, relaksacija međuetničkih odnosa i puno poštovanje etničkih prava, isključiva je zasluga predsjednika Đukanovića“, istakao je Džeferović

8011 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Saradnja Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) u oblasti kulture je primjer koji bi trebalo da slijede sve zemlje Zapadnog Balkana, ocijenio je član Predsjedništva BIH Šefik Džeferović.

On je, povodom inicijative da crnogorski predsjednik Milo Đukanović bude pokrovitelj projekta "Nacionalno blago BiH", primio delegaciju kabineta predsjednika Crne Gore, koju su činili Amer Halilović, Radojka Rutović i Boris Bastijančić.

Kako saopšteno iz kabineta predsjednika, Džeferović je kazao da je izuzetna čast i privilegija što je Đukanović prihvatio njihov predlog da bude pokrovitelj izložbe u Podgorici.

„Kultura je spona među ljudima, a saradnja Crne Gore i BiH na tom polju je primjer koji bi trebalo da slijede sve zemlje zapadnog Balkana“, rekao je Džaferovic.

On je, kako se navodi u saopštenju, apostrofirao ulogu Đukanovića u učvršćivanju temeljnih vrijednosti Crne Gore, kao i njegov uticaj u očuvanju multietničkog sklada u regionu.

"Evropski put, NATO članstvo, relaksacija međuetničkih odnosa i puno poštovanje etničkih prava, isključiva je zasluga predsjednika Đukanovića“, istakao je Džeferović.

Prema njegovim riječima, vrijeme je pokazalo da put Crne Gore, trasiran pod vođstvom Đukanovića, nema alternativu.

"Crna Gora podržava, i na tome sam posebno zahvalan Đukanoviću, evropski put BiH, kao cjelovite i demokratske zemlje, na temelju Dejtonskog sporazuma, uz poštovanje ravnopravnosti svakog građanina", istakao je Džeferović.

Savjetnici predsjednika Crne Gore su, kako se navoodi, prenijeli pozdrave i spremnost Đukanovića da, i na konkretnom primjeru, potvrdi da su odnosi između dvije države prijateljski, i da je zajednički cilj stabilnost regiona kroz nastavak puta ka Evropskoj uniji.

Oni su ocijenili da su projekti iz oblasti kulture, očuvanje kulturne baštine i identiteta uz poštovanje različitosti, ulaznica za porodicu evropskih naroda.

„Nadamo se da ćemo sopstvenim sposobnostima, uz podršku odgovornih politika, prirodnih saveznika sa evropskog i evroatlantskog prostora, uspjeti da spriječimo da konstruisana destrukcija dobije na zamahu, kako se ne bi ponovile najtragičnije greške koje smo već preživljavali na ovim prostorima“, poručili su savjetnici Đukanovića.

Kako je najavljeno iz kabineta predsjednika, Đukanović će, povodom projekta „Nacionalno blago BiH” , narednog mjeseca ugostiti autora i organizatore – izaslanika člana Predsjedništva Amela Suljevića, direktora Nacionalne univerzitetske biblioteke Ismeta Ovčinu i Farisa Nanića, predsjednika Upravnog odbora Fondacije „Alija Izetbegović“.

Navodi se da će izložba pisanog kulturnog nasljeđa „Nacionalno blago BIH“ premijerno biti predstavljena 1. marta u tamošnjoj Vijećnici, povodom 30 godina od nezavisnosti BiH.

„Riječ je o svojevrsnom kaleidoskopu čudesne i uzbudljive prošlosti koji pripada narodima u BiH, satkanom u specijalnim zbirkama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, sačuvanim od plamena ratne agresije“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: