Šehović izabran za novog predsjednika SD: Treba nam evropska, a ne epska Crna Gora

Na kongresu je saopšteno da je Šehovića podržalo 437 delegata, odnosno 98,9 odsto

59263 pregleda 872 reakcija 234 komentar(a)
Šehović, Foto: Luka Zeković
Šehović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.01.2022. 15:06h

Damir Šehović izabran je za novog predsjednika Socijaldemokrata (SD) Crne Gore, na drugom kongresu partije.

Na kongresu je saopšteno da je Šehovića podržalo 437 delegata, odnosno 98,9 odsto.

Ukupno su glasala 442 delegata, a pored predsjednika izabran je i Glavni odbor partije, u kojem je, kako je rečeno, skoro 50 odsto novih ljudi i 30 odsto žena.

Izabrani su i članovi Statutarne komisije i Nadzornog odbora komisije, usvojen izvještaj o radu, statut i novi program.

Šehović je rekao da mu ovo mjesto daje mogućnost ne samo promjene u partiji nego i društvene, koje su na tako potrebne.

"Dobar dio nerazumijevanja je proizvod iskrivljenih svjetonazora i davno prevaziđenih retrogradnih politika na kojima i danas želi da se profitira. Moramo razumjeti da Crna Gora nijesu političari, već ljudi...Loša politika nas uvlači u još gore – lažne matrice, a sopstvene oči i iskustvo suprotno tome govore istinu. Crna Gora treba novi konsenzus i kompromis. Zaista treba da se okupi, ali ne u nacionalne torove, nego oko građanskih i evropskih vrijednosti. Oko vrijednosti koje jačaju, a ne onih koji slabe njen identitet. Treba nam evropska, a ne epska Crna Gora", rekao je Šehović.

Kazao je da Crna Gora mora da se mijenja, ali ne smije se rušiti pod izgovorom promjena.

"Crnoj Gori možda treba promjena sistema vladanja, možda čak i demontaža sistema vladanja, ali zasigurno ne i države i njenih temeljnih vrijednosti", poručio je novi predsjednik SD.

Dosadašnji predsjednik SD Ivan Brajović rekao je danas da bi u svima bilo više optimizma da se nije desila "ova vlada kojoj se bliži kraj".

"Da bi se sanirala šteta koju su nanijeli 'apostoli', biće potrebno više od njihovih godinu dana", rekao je Brajovic na drugom kongresu SD.

Brajović
Brajovićfoto: Luka Zeković

Kazao je da se Crna Gora sada bori sa povampirenim nacionalizmom.

Rekao je i da je SD osnovan prije šest godina, ali da je većina članova djelovala i prije toga i borila za to da se, kao prvi cilj, povrati samostalnost Crne Gore.

To, kako je kazao, ne može biti poništeno, iako bi neki željeli.

Zbog pandemije, broj mjesta na kongresu je ograničen, pa kako je objašnjeno, nijesu mogli prisustvovati svu delegati i gosti.

SD-u su video čestitke stigle od Demokratske partije socijalista (DPS), Demokratske narodne partije (DNP), Bošnjacke stranke (BS), Liberalne partije (LP), Force, Hrvatske građanske inicijative (HGI), Građanske inicijative (GI) "21. Maj".

Lider DNP Milan Knežević našalio se u video poruci:

"Da sam računao koliko mi je Ivan Brajović obračunao kazni u prethodnom sazivu parlamenta, vjerovatno bih vam umjesto video poruke poslao Talibane da vam čestitaju", kazao je Knežević.

Čestitka je stigla i od lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimira Jokovića, zatim od Socijaldemokratske partijhe (SDP), Albanske alternative (AA), Demokratske unije Albanaca (DUA), Demokratske partije (DP), zatim od partija lijevog centra iz regiona i Evropske unije (EU).

Šehović je bio jedini kandidat za predsjednika, a Brajović je ranije najavio da se neće ponovo kandidovati za tu funkciju.

Bonus video: