Joanikije: Vidimo jednu pometnju u narodu i mnogo vulgarnosti u politici, treba da budemo daleko od toga

"Od dioba neće biti dobro ništa nikome. Naravno, poštujemo sve i poštujemo svačiju službu. Moraj da postoje i stranke i politika, naša politika je to da smo sa Hristom"

35506 pregleda 52 reakcija 50 komentar(a)
Foto: Mitropolija.com
Foto: Mitropolija.com

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da u "ovom vremenu" Crkva vidi "jednu pometnju u narodu" i "mnogo vulgarnosti u politici" i da "treba da budemo daleko od toga".

"Mnogi se pitaju zato što Crkva neće da učestvuje u tim vulgarnostima gdje je sad Crkva, šta kažu patrijarh, vladike, sveštenici… Crkva je, draga braćo i sestre, tamo gdje je njeno mjesto, sa Hristom. Ona ide Hristovim putem i to je njen život i njeno biće...", kazao je danas na liturgiji u kramu Hristovog vaskrsenja Joanikije.

Dodao je da će Crkva, "budući da je na prvom mjestu sa Hristom, biti i sa svojim narodom".

"I neće dijeliti svoj narod, neće gledati svoj narod kroz stranke, ko kojoj stranci pripada, nećemo svoj narod ovdje u Crnoj Gori dijeliti na Srbe i na Crnogorce. Nek se izjašnjava ko kako hoće, mi smo braća i mi smo jedno. I to zavještanje imamo od naših otaca da čuvamo međusobnu ljubav i da čuvamo jedni druge", rekao je Joanikije.

Objasnio je da na taj način "čuvamo i biće Crkve i biće naroda".

"Od dioba neće biti dobro ništa nikome. Naravno, poštujemo sve i poštujemo svačiju službu. Moraj da postoje i stranke i politika, naša politika je to da smo sa Hristom, da smo na Hristovom putu, da smo sa svojim narodom i da ne dijelimo svoj narod. Bićemo jedno kao što smo i do sada bili jedno, i to je zavještanje i našeg blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija pred čijim se grobom ovdje nalazimo", rekao je između ostalog Joanikije.

Bonus video: