Abazović: Dilema je zašto SDT nije uzelo slučaj zapljene 1,2 tone kokaina, a jeste slučaj zapljene u Voliju

Tema saslušanja je bila zapljena kokaina. Poslanici su većinom glasova izglasali da sjednica bude zatvorena za javnost

102776 pregleda 114 reakcija 114 komentar(a)
Abazović, Foto: Boris Pejović
Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.01.2022. 17:29h

Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj se obavilo kontrolno saslušanje povodom slučaja zapljene oko 500 kilogram kokaina završena je, a nakon nje potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) članovima tog skupštinskog tijela predstavilo novi, drugačiji izvještaj.

Sjednica je održana iza zatvorenih vrata u takozvanoj "gluvoj sobi".

Abazović je kazao da je njegova poruka članovima Odbora bila da treba da budemo srećni što je u posljednjih pet mjeseci zaplijenjeno toliko kokaina.

Rekao je i da misli da su ovakve količine kokaina plod transnacionalnog kriminala.

"Kada je riječ o povezivanju koje se tiče mene lično, mislim da je svim članovima Odbora jasno da je to smiješno. Činjenica da predsjednik Vlade nije došao, a imao je priliku da dođe i pred članovima Odbora i kamerama kaže te činjenice", rekao je Abazović.

Kazao je da je predsjednik Odbora Milan Knežević postavio nekoliko vrlo logičnih pitanja glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i da su i njegova razmišljanja slična.

"Dilema koja se ispostavila jeste zašto SDT nije uzelo slučaj u kom je zaplijenjeno 1,2 tone kokaina, a jeste slučaj zaplijene kokaina u Voliju. Ako to nije organizovani kriminal, već su kriva samo dva čovjeka iz Zete, onda iz Zete treba da bude predsjenik Vlade doživotni", poručio je Abazović.

Prethodno, Knežević je kazao da predsjednik treba da bude iz Zete.

Abazović je rekao da je Katnićeva pretpostavka da je u tovarima koji su nedostajali bila droga.

"Gdje su organizatori i gdje su krijumčari, do njih moramo doći. Do sada nismo mogli doći ni do kokaina", rekao je Abazović.

"Ako neko misli da će se sistem transformisati preko noći, samo zato što se promjenio rukovidilac, onda se vara", rekao je Abazović.

On je kazao da je SDT potrčalo da uzme predmet u jedan uveče kao da je ratna ura, ali da oni to nijesu uradili.

Knežević: Neko mora da završi u ludnici

Knežević je rekao da je nakon duže od četiri sata završena sjednica na kojoj je jednoglasno usvojen izvještaj.

Kazao je da je došao do zaključka da neko mora da završi u ludnici.

"Ili mi koji smo slušali ili oni koji su nam saopštavali detalje", rekao je Knežević.

Kazao je da poslije današnje sjednice tvrdi da špediter Đoko Drobnjak nije jedini krivac i da bi trebao da se brani sa slobode.

Knežević
Kneževićfoto: Boris Pejović

Rekao je da je u tom slučaju toliko nepoznanica, ali da su saznali da u tom slučaju nijesu saslušani ni Izet Rastoder i Dragan Bokan.

Kazao je i da je Drobnjak prošao poligraf, kao što su ga prošli i članovi porodice Krstović.

"Čini mi se da neko porodicu Krstović pokušava isturiti kao glavne krivce, kazao je Knežević.

Pitao je i zašto SDT nije isto reagovalo u ta dva slučaja.

Krivokapić nije prisustvovao

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, direktor Uprave policije Zoran Brđanin i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić kazali su da posjeduju informacije pripremljene specijalno za danas, koje su označene stepenom tajno.

Zbog toga su poslanici većinom glasova izglasali da sjednica bude zatvorena za javnost.

Pored Katnića na sjednicu su došli specijalni tužilac Miroslav Turković, šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić.

Sjednici je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbejdnosti Dritan Abazović.

Pred početak sjednice predsjednik tog skupštinskog tijela Milan Knežević, pitao je Katnića da li će predstavnici tužilaštva iznositi tajne podatke, kako bi sjednicu zatvorili za javnost.

Prije početka sjednice Knežević je poslaniku Bošnjačke stranke Ervinu Ibrahimoviću rekao da su i njega jutros pretresli na granici: "Izuli su me", kazao je.

Ibrahimović mu je odgovorio da bi onda bilo dobro da se zamjene, da on pređe u pravoslavlje, a Knežević u islam.

Predsjednik Odbora odgovorio mu je da bi onda odmah ušao u Vladu, postao potpredsjednik i otišao u Istanbul da usadi kosu, a da bi se Ibrahimović zaglavio u opoziciji.

Katnić je tada rekao Kneževiću da bi morao ispoštovati i neke druge običaje.

Knežević je čestitao bivšem predsjedniku Socijaldemokrata održavanje trećeg kongresa, a ovaj mu se zahvalio, dodajući da je njegova čestitka bila znakovita.

"Znakovito je i 11.000 eura", odgovorio mu je Knežević, koji upravo otvara 27. sjednicu Odbora.

Od pozvanih na kontrolno saslušanje, samo predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić nije došao na saslušanje.

On je Odboru poslao dopis kojih ih je obavijestio da se neće odazvati na njihov poziv.

Odbor za bezbjednost
foto: Jelena Jovanović

U pismu je naveo i da je razloge već nekoliko puta naveo.

"Ovo nije nepoznati što se tiče Odbora za bezbjednost i odbranu, ali smatram da bez obzira na dopis koji je dostavio, možemo da utvrdimo izmjenu dnevnog reda", kazao je on, nabrajući da ostale koji su se odazvali mogu saslušati.

Knežević je kazao da je tema toliko važna, da saslušanje ne treba odlagati ni zbog Krivokapića.

Lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je da će podržati taj prijedlog, ali da bi bilo dobro da se izjasne da li postoje elementi tajnosti, kako bi sjednicu zatvorli za javnost.

Lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je da će podržati taj prijedlog, ali da bi bilo dobro da se izjasne da li postoje elementi tajnosti, kako bi sjednicu zatvorli za javnost.

Odbor za bezbjednost
foto: Jelena Jovanović

Rekao je i da bi bilo dobro da se to raspravi pred crnogorskom javnošću.

Kneževič je pozvao goste da se izjasne da li ima potrebe da se sjednica održi u gluvoj sobi.

Katnić je kazao da je u predmetu zbog kog su ih pozvali donijeto rješenje o tajnosti postupka, i da su i oni koji saznaju sve podatke obavezni da čuvaju tajnost podataka.

Objasnio je i što bi mogli danas saopštiti, a to je ono što su inače i saopštili, a da ostale podatke mogu saopštiti samo u tzv. "gluvoj sobi".

Brđanin je kazao da je polcija sastavni dio tog postupka i da moraju poštovati zakon o čuvanju tajnosti.

Odbor za bezbjednost
foto: Jelena Jovanović

"Mi smo otvoreni da sve ono što možemo podijelimo, a ono što je tajan podatak, možemo samo u prostoru iznačenom stepenom tajnosti", rekao je Brđanin.

Vukšić je kazao da se neće posebno izjašnjavati, jer ANB posjeduje informaciju pripremljenu specijalno za danas, koja je označena stepenom tajno.

I on je predložio da sjednica bude zatvorena za javnost.

Poslanik Marko Milačić kazao je da je jedan dio priče o zapljeni kokaina u Voliju uveliko javan i da je saglasan da jedan dio tema moraju da budu tajne.

"Ja razumijem g. Katnića koji se ponaša kao portparol Volija da želi da bude tajno, jer je to njegov interes, jer se tako ponašao na press konferenciji", rekao je Milačić koji je pozvao da jedan dio Odbora bude javan.

Rekao je da Crna Gora ne treba da bude "gluva soba" i da ona mora da čuje. Zamolio je da jedan dio sjednice bude javan.

"Ko bude želio da se bije sa Milivojem Katnićem sješće pored njega, ko bude želio da se bije sa Dritanom Abazovićem sješće pored njega. Razdavajanja nema. Mi ćemo da gledamo", kazao je Knežević.

Katnić je rekao da oni što hoće da se biju sa njim, sjednu pored Radonjića, jer mu je on zamjenik.

Knežević je rekao da i drugi mogu da izaberu zamjenu, ali da su usvojena pravila da razdvajanja nema, jer je izračunao da je na razdvajanje izgubljeno više od tri sata.

Milačić je tražio da se Abazović izjasni da li je za to da sjednica bude tajna.

Knežević je rekao da stav potpredsjednika neće biti presudan, ali mu je dao riječ.

"Da ne dužim, što se mene tiče, ja bih volio da sjednica ima dva dijela. Odnosno da ima otvoreni dio. Mislim da javnost očekuje neke spektakularne odgovore, koje neće ni dobiti, ali što se mene tiče, volio bih da sjednica bude otvorena... Volio bih da ne samo nas 15 čujemo neku priču, nego da ona ima neki širi karakter", kazao je Abazović.

Poslanici su većinom glasova izglasali da sjednica bude zatvorena za javnost.

Bonus video: