Knežević: Čelnici bezbjednosnog sektora i tužilaštva nisu pomenuli da postoji bojazan od nemira 3. i 4. februara

Za 3. i 4. februar zakazane su sjednice Skupštine Crne Gore na kojima će se raspravljati o nepovjerenju potpredsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću, skraćenju mandata Skupštini Crne Gore i nepovjerenju Vladi Crne Gore.

53286 pregleda 127 reakcija 49 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.01.2022. 20:11h

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević rekao je da čelnici bezbjednosnog sektora u tužilaštva nisu na današnjoj sjednici pomenuli da postoji bilo kakva bojazan od nemira 3. i 4. februara.

Za te datume zakazane su sjednice Skupštine Crne Gore na kojima će se raspravljati o nepovjerenju potpredsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću, skraćenju mandata Skupštini Crne Gore i nepovjerenju Vladi Crne Gore.

Knežević je nakon sjednice Odbora rekao i da je raspoložen da odmah zakaže i novu sjednicu ako neko ima drugačije informacije ali da ih za sada nije dobio.

"To nije bio predmet druge tačke dnevnog reda, čak se nije ni u obrisima pominjalo da se mogu očekivati bilo kakvi nemiri. Tu su bili prisutni predstavnici sektora bezbjednosti, pretpostavljam da bi i oni na osnovu svojih operativnih saznanja zatražili da se raspravi o tome... Ja sam spreman da kao predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu odmah da zakažem sjednicu ukoliko bilo ko bude imao ikakvih saznanja vezano za moguće nemire za 3. i 4. februar, ali u ovom trenutku čini mi se kroz ponašanje čelnih ljudi u bezbjednosnom sektoru da oni kontrolišu čitav ovaj politički ambijent koji ima sve elemente i protesta i jedne ozbiljne krize za koju ne znamo kako će se završiti", rekao je Knežević.

On je poručio da "ono što može da kaže, a na šta ga obavezuje zakon je da postoji potpuna kolizija u odnosu na ono što radi tužilaštvo i ono što radi ANB (Agencija za nacionalnu bezbjednost) i da je to samo kontinuirani niz nesaradnje Agencije i SDT (Specijalno državno tužilaštvo) iako su načelno su oni grlo i duša, ali je očigledno da se ponašaju kao potpuno nezavisni organi, vode neke svoje nezavisne istrage, dosta nezavisnih informacija koje su totalno u koliziji, zbog toga sam zabrinut i zbog toga sam i saopštio da neko od nas mora da završi u ludnici".

"Više nije suština i da se završi u pritvoru, niti pred organima koji treba da u skaldu sa zakonom procjenjuju nečiju odgovornost, jer je nemoguće da se sve ovo dešava, a imamo navodno određene bezbjednosne sisteme koji bi trebalo da funkcionišu, a u potpunosti su zakazali", rekao je on.

Prije toga, Knežević je novinarima rekao da je Odbor jednoglasno usvojio izvještaj koji se odnosi na neophodnost pune koordinacije svih službi bezbjednosti sa svim institucijama sistema.

"Jer slučaj zapljene kokaina u Voliju i raniji slučaj zapljene kokain u hangarima porodice Krstović dovoljno govore o tome da je bezbjednosna i društveno-politička situacija pri pucanju, a čini mi se da nadležne institucije ne mogu da odgovore na najbolji način... Došao sam do zaključka da neko od nas mora da završi u ludnici - ili mi koji smo slušali ovo, ili oni koji su nam saopštavali sve ove detalje, a tiče se i slučaja Voli i slučaja porodice Krstović, jer je potpuno neobjašnjivo zašto se primjenjuju dvostruki standardi i dvostruki aršini", kazao je Knežević.

On je odgovorio da ga predstavnici SDT tokom sjednice nijesu uvjerili da je špediter Đoko Drobnjak kriv za šverc:

"Poslije današnje sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu tvrdim da je gospodin Drobnjak najmanji krivac za sve ono što se desilo u magacinu Volija i smatram da bi njemu trebalo da se dozvoli da se brani sa slobode. Kao što sam saopštio, a i potvrđeno nam je, to nije tajni podatak, on je prošao poligraf, kao što su ga prošli i članovi porodice Krstović i zbilja mi nije prihvatljivo da gospodin Drobnjak bude jedini krivac, posebno zato što niko nije saslušao gospodina Rastodera koji redovno isporučuje ove Derby banane, čini mi se da je njegova isporuka bila i 2018. godine, da je bila isporuka vezana i za slučaj u Voliju. toliko je nepoznanica i ostaje otvoren prostor za sumnu zbog čega nisu saslušani i gospodin Rastoder i gospodin Bokan i zbog čega prema njima nisu preduzete određene istražne radnje, kao što su prema gospodinu Drobnjaku". kazao je Knežević.

Bonus video: