Eskobar: Korupcija je najveći problem Zapadnog Balkana, kancer koji izjeda vjeru građana u demokratiju...

"SAD će nastaviti da koristi sve dostupne alate, uključujući sankcije, za kažnjavanje zlonamjernih i destabilizirajućih aktera, kao i organizacija i preduzeća koje ih podržavaju", poručio je Eskobar

14959 pregleda 184 reakcija 34 komentar(a)
Eskobar, Foto: TV Vijesti
Eskobar, Foto: TV Vijesti

Korupcija predstavlja najveći problem Zapadnog Balkana poručio je specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, dodajući da će SAD nastaviti da koriste sve dostupne alate, uključujući sankcije, za kažnjavanje destabilizirajućih aktera.

"Korupcija je kancer koji izjeda vjeru građana u demokratiju, umanjuje instinkt za inovacijom i kreativnošću, pa ionako oskudni budžeti se rasipaju na to, što uskraćuje investiranje. Rasipa se talenat cijelih generacija", rekao je Eskobar za Dnevni Avaz.

On je naveo da to plaši investitore, dodajući da su SAD predane promovisanju odgovornosti, kao i da se zalažu za kažnjavanje onih koji su umiješani u korupciju na Zapadnom Balkanu i u cijelom svijetu.

"SAD će nastaviti da koristi sve dostupne alate, uključujući sankcije, za kažnjavanje zlonamjernih i destabilizirajućih aktera, kao i organizacija i preduzeća koje ih podržavaju", poručio je Eskobar.

On je poručio da mladi napuštaju Zapadoni Balkan kako bi pronašli posao i prilike u drugim državama.

"To čine zato što za njih nema dovoljno mogućnosti u njihovim državama. Vrijeme je da ovim mladim ljudima damo priliku da iskoriste svoju energiju i domišljatost kako bi izgradili svoju budućnost i napredovali u svojim zemljama", smatra Eskobar.

Bonus video: