Vujičić: Skupština nije izraz slobodne volje građane, njene odluke se ne mogu priznati

Predstavnik NVU Građanska akcija poslanicima predložio da podnesu ostavke

2735 pregleda 11 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Skupština Crne Gore nije izraz slobodne volje građana i zbog toga se njene odluke ne mogu priznati, poručio je predstavnik nevladinog udruženja (NVU) Građanska akcija, Božidar Vujičić, navodeći da su rješenje prijevremeni izbori sa otvorenim listama u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravnim aktima.

Poručio je da ne priznaju odluke Skupštine Crne Gore, zato sto ona, kako smatra, nije izraz slobodne volje građana, jer oni na izborima nisu birali poslanike u skladu sa članovima 45 i 83 Ustava, već izborne liste.

“Nijedan građanin nije dao svoj glas nijednom poslaniku, već su poslanici mandate dobili od predsjednika partija, korupcijom i diskriminacijom biračkog prava. Zadnjih 30 godina u Crnoj Gori se potkrada biračko pravo građanima, nameće im se da biraju izborne liste umjesto da biraju kandidate na listama. Kap koja je prelila čašu strpljenja građana je odluka izbornih listi većine da ruše Vladu, kako bi ponovo na vlast doveli DPS, koji je na izborima ostao u manjini”, rekao je Vujičić.

Poslanicima je predložio da podnesu ostavke, jer su, kako je rekao, mandate dobili korupcijom i diskriminacijom biračkog prava, prenosi PR Centar.

“Ukoliko ne žele da podnesu ostavke, predlažemo da Skupština na predlog Vlade skrati mandat neustavnoj skupštinu, koja je izvor sistemske korupcije, da predsjednk države donese ukaz o raspuštanju Skupštne i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora, koji će se organizovati sa otvorenim izbornim listama u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravnim aktima, koja je prihvatila Crna Gora i koja garantuju zabranu diskriminacije”, rekao je Vujičić.

Prihvaćena međunarodna pravna dokumenta, kako je kazao, imaju primat u odnosu na domaće zakonodavstvo i neposredno se primjenjuju ako odnose uređuju drugačije od unutrašnjeg zakonodavstva.

“U skladu sa navedenim, nije potrebno mijenjati izborni zakon, niti obezbijediti podršku 49 poslanika, već organizovati izbore sa otvorenim listama i tako omogućiti građanima neposredno i jednako biračko pravo bez diskriminacije. Svu odgovornost za eventualne posljedice, koje mogu nastati odlukama neustavne skupštine, snosiće građani koji su dobili poslaničke mandate diskriminacijom i korupcijom biračkog prava, sudije Ustavnog suda, Zaštitnik ljudskih i manjinskih prava i EU koja sarađuje sa neustavnom skupštinom”, rekao je Vujičić.

Smatra da će posebnu odgovornost snositi potpredsjednik Vlade i lider URE Dritan Abazović, kome je kao doktoru političkih nauka jasno značenje neposrednih izbora.

“Zna da je i on, kao i svi ostali poslanici, dobio mandat korupcijom i diskriminacijom biračkog prava, suprotno čl. 83 Ustava koji glasi: Skupštinu čine poslanici koji se biraju neposredno, na osnovu opšteg i jednakog biračkog prava i tajnim glasanjem. Na osnovu navedenog jasno je da se odluke neustavne skupštine ne mogu priznati, jer su donijete od strane poslanika koji su diskriminacijom i korupcijom biračkog prava dobili mandate”, poruka je Vujičića.

Bonus video: