"Palestina pozdravlja izvještaj o izraelskom režimu aparthejda i rasističkoj politici i praksi"

Iz Ambasade Palestine su rekli da "izvještaj Amnesti internešenela mora primorati one koji su odabrali smirivanje i nedjelovanje da usklade svoje postupke sa svojim navedenim stavovima i međunarodnim obavezama"

2239 pregleda 0 komentar(a)
Zastava Palestine (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zastava Palestine (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Ambasada Palestine u Crnoj Gori saopštila je danas da "Država Palestina pozdravlja izvještaj Amnesti interenešenela o izraelskom režimu aparthejda i rasističkoj politici i praksi protiv palestinskog naroda".

"Amnesti internešenal se pridružuje dugoj listi uglednih palestinskih, izraelskih i međunarodnih organizacija i stručnjaka za ljudska prava u razotkrivanju izraelske kolonijalne okupacije za ono što ona jeste: institucionalizovani sistem ugnjetavanja i dominacije nad palestinskim narodom osmišljen da legitimizuje ekspanziju kolonijalnih naselja, negira palestinski narod i njegovo neotuđivo pravo na samoopredjeljenje i da obriše palestinsku istoriju, sadašnjost i budućnost u njihovoj domovini", ističe se u saopštenju Ambasade Palestine.

Oni su dodali da je "izvještaj detaljna potvrda okrutne stvarnosti ukorijenjenog rasizma, isključivanja, ugnjetavanja, kolonijalizma, aparthejda i pokušaja čišćenja koje palestinski narod trpi od Nakbe".

"To je stvarnost u kojoj je država uređena da održava jevrejsko-izraelsku dominaciju osiguravajući trajno uskraćivanje osnovnih i nacionalnih prava palestinskog naroda. Ovakva gnusna realnost kriminala i nekažnjivosti je nepobitna za međunarodnu zajednicu. Ona se održava i ohrabruje namjernim napuštanjem principijelnih obaveza prema međunarodnom pravu kroz nedjelovanje i dokumentovano saučesništvo", piše u saopštenju.

Iz Ambasade Palestine su rekli da "izvještaj Amnesti internešenela mora primorati one koji su odabrali smirivanje i nedjelovanje da usklade svoje postupke sa svojim navedenim stavovima i međunarodnim obavezama".

"Dozvoliti da se ovakva sveobuhvatna i institucionalna brutalizacija i dehumanizacija palestinskog naroda nastavi bez posljedica je izdaja vrijednosti i principa univerzalnih ljudskih prava. Takva izdaja bi takođe negativno uticala na prava i živote žrtava nepravde širom svijeta. To bi ugrozilo globalnu borbu za pravdu i univerzalnu primjenu ljudskih prava. To bi bilo jednostavno neoprostivo", kazali su iz Ambasade Palestine.

Oni su naveli i da su "Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) i Generalna skupština UN dužni uzeti u obzir uvjerljive dokaze koje je iznio Amnesti internešenel i druge vodeće organizacije za ljudska prava i pozvati Izrael na odgovornost za svoje zločine protiv palestinskog naroda, uključujući i kroz sankcije".

"Jednako i hitno, tužilac Međunarodnog krivičnog suda mora bez odlaganja istražiti zločine Izraela protiv čovječnosti aparthejda. U međuvremenu, palestinski narod će nastaviti da koristi svoje legitimno pravo da se suprotstavi i pruža otpor svim oblicima okupacije, kolonizacije, dehumanizacije, rasizma i aparthejda sve dok ne postigne pravdu i ostvari svoja prava na samoopredjeljenje, povratak, slobodu i nezavisnost", zaključuje se u saopštenju Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Bonus video: