Značajan prostor za intenziviranje saradnje sa Katarom u oblasti turizma

Iskreno prijateljstvo koje postoji među državama dobra osnova i preduslov za dalje jačanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, zaključeno je tokom sastanka predsjednika Skupštine sa ambasadorom Katara

2639 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora i Katar njeguju prijateljske odnose, bazirane na uvažavanju, međusobnom razumijevanju i principima otvorenosti, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić tokom sastanka sa novoimenovanim ambasadorom Katara u Crnoj Gori Farisom Rumijem Muhamedom Šahinom Al Naimijem.

Bečić je čestitao na demokratskom napretku Katara, čemu, kako je rekao, svjedoče i prvi parlamentarni izbori održani u toj zemlji 2. oktobra 2021. godine i izbor žene za potpredsjednicu tamošnjeg parlamenta. Pohvalio je i trogodišnji projekat saradnje Katara i Svjetske zdravstvene organizacije povodom predstojeće organizacije Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022, uz konstatciju da će „Katar za nekoliko mjeseci biti svijet u malom”, saopšteno je iz Skupštine.

Ukazujući na važnost parlamentarne saradnje, kao osnove i podsticaja za jačanje veza dvije zemlje, Bečić je sugerisao i ocijenio pozitivnom inicijativu za formiranje Grupe prijateljstva dva parlamenta. Naglasio je i da postoji značajan prostor za intenziviranje saradnje dvije države u oblasti turizma, naprije intenziviranja turističkog prometa, te sugerisao da bi u budućnosti dvije države mogle i trebalo da jačaju partnerstvo u dijelu investicionih ulaganja.

Naglašavajući da Crna Gora ostaje dosljedna spoljnopolitičkom usmjerenju koje u svoje središte postavlja tri jasna opredjeljenja, evropske, evroatlanske integracije i regionalnu saradnju, Bečić je poručio da je „nastojanje Crne Gore da gradi mostove sradnje i uspostavlja čvrste i sadržajne veze sa svim prijateljima, u regionu, Evropi i svijetu”. Upoznao je, kako navode iz parlamenta, ambasadora sa aktuelnim političkim prilikama u zemlji, uz podsjećanje na "istorijsku smjenu vlasti" u avgustu 2020. godine, te konstatovao da je, uprkos izuzetno složenom ekonomskom, epidemiološkom i socijalnom momentu u kome je preuzeta vlast, u minulom periodu napravljeno puno iskoraka i kvalitetnih rješenja, najprije u domenu socioekonomske politike.

Ambasador Katara u Crnoj Gori Faris Roumi Mohammed Shahen Al-Nuaimi izrazio je zadovoljstvo povodom posjete našoj zemlji, ističući da je Crna Gora zemlja uočljivih prirodnih ljepota i gostoljubivih ljudi, saopšteno je iz Skupštine. Konstatujući da je ono što trajno vezuje ljude kvalitet prijateljskih odnosa, ambasador je kazao da bi ga radovalo da Bečić posjeti Katar, te primijetio da je potrebno jačati veze na parlamentarnom nivou, dodaju iz parlamenta.

„Zadovoljstvo mi je što sam u Crnoj Gori. Iskoristio bih ovu priliku da Vam kažem da nam je velika želja da posjetite našu zemlju – voljeli bismo da Vas ugostimo u Kataru. Mi prepoznajemo i cijenimo iskreno prijateljstvo i smatramo da je to kvalitet koji traje i koji trajno vezuje ljude, zato nam je želja da dalje jačamo odnose dvije zemlje”, kazao je ambasador Katara.

On se osvrnuo na svoje diplomatsko iskustvo, ali i kao bivši privrednik i investitor u oblasti trgovine ukazao na važnost uspostavljanja veza među državama u tim oblastima.

Sagovornici su se saglasili da je iskreno prijateljstvo koje postoji među državama dobra osnova i preduslov za dalje jačanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: