Lekić: Dobro je što će doći do raspleta, potrebna ozbiljna vlada

Umjesto zalijetanja i favorizovanja manjinske vlade, predložio bih njenim ideolozima da retoriku spuste na teren realnog. Najvažnije pitanje je ko će podržati tu vladu. Ako ta vlada bude imala legitimitet, ona ne može biti manjinska, nego većinska"

15156 pregleda 234 reakcija 22 komentar(a)
Lekić, Foto: Luka Zeković
Lekić, Foto: Luka Zeković

Manjinska vlada nije izvjesna i o njoj se ponekad govori nedovoljno povezano, ocijenio je predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

On je za Gradsku TV, rekao da je Crnoj Gori potrebna ozbiljna vlada.

Ocijenio je i da je na sceni kulminacija krize i da je "dobro što će doći do raspleta".

"Kriza je šansa da se dođe do zaključaka i krene na kvalitetniji način. Ako se vlada nalazi u stanju raspada iznutra i ako se ministri međusobno optužuju, ili predsjednik i potpredsjednik Vlade, ministri se nalaze na ulici i protestuju, onda je posljednji trenutak da se nešto mijenja", rekao je lider Demosa.

Poručio je i da bi trebalo da se pazi na trenutni politički diskurs.

"Tu su optužbe potpredsjednika Vlade da se nenamjenski troše sredstva za formiranje neke partije. U pravnim državama neko već treba da odgovara za to... Ako budem pripadao parlamentarnoj većini sigurno ću se potruditi da ove izjave imaju epiloge, posebno ako su osnovane... Ako neko koristi ovaj metež i institucionalnu haotičnost za neke nezakonite finansijske tokove u cilju promocija, taj će odgovarati. Sigurno ću dati doprinos...".

Lekić je rekao i da nije jasno ko će dati podršku manjinskoj vladi.

"Pretpostavljam da će oni koji su pokrenuli inicijativu za smjenu aktuelne Vlade sigurno glasati. Manjinska vlada nije ni izvjesna, o njoj se govori ponekad i nedovoljno povezano. Nama treba ozbiljna vlada. Umjesto zalijetanja i favorizovanja manjinske vlade, predložio bih njenim ideolozima da retoriku spuste na teren realnog. Najvažnije pitanje je ko će podržati tu vladu. Ako ta vlada bude imala legitimitet, ona ne može biti manjinska, nego većinska".

Lekić je rekao i da neće glasati za skraćenje mandata Skupštini, što je tražila Vlada premijera Zdravka Krivokapića.

"Ne znam kako je premijer, koji je ignorisao parlament u raznim formama, od toliko problema stigao da potegne pitanje skraćenja mandata parlamentu. To bi bila greška, zato što je Skupština centralna institucija koja može da usmjerava dalje tokove", naveo je Lekić.

Ističe i da bi najlogičnije rješenje za izlazak iz krize bilo da parlamentarna većina od 41 poslanika sa manjinama izabere vladu koja bi trajala do kraja mandata ili u roku koji bi se odredio.

"Obaveza prema građanima je da se nova vlast bavi ozbiljnom kvalitativnom promjenom funkcionisanja društva i države. U posljednjih godinu se to nije desilo. Nije samo vlada odgovorna, nego i parlamentarna većina koja nije uspjela da ostvari kolektivan rad, nego su stranke vidjele svoje interese, ali ne i cjelinu. Vlada mora imati osjećaj cjeline. Nova vlada mora da uči na greškama", kazao je Lekić.

Istakao je i da se aktuelna dešavanja negativno odražavaju na evropski put Crne Gore.

"Prethodna vlast je takođe dovela do situacije klauzule balansa. EU je objektivno stopirala primanja novih članica, pred određenim je reformama, i ima rezerve prema zemljama Zapadnog Balkana. Namjestile su se sve nepovoljne okolnosti. Ova kriza je šansa da nađemo neka rješenja".

Lekić je, prenosi Gradska TV, rekao da je međunarodnim partnerima nestabilnost neprihvatljiva.

"Kod demokratskih zemalja pad vlade nije nacionalna drama. Međunarodni partneri dodatno ukazuju na nestabilnost, priželjkuju da se institucije stabilizuju. Ne možemo stabilizovati pravosuđe i izabrati VDT-a, bez određenog broja poslanika. Ti poslanici nijesu ni na jednoj ni na drugoj strani u dovoljnom broju", napomenuo je Lekić.

Komentarišući izjavu predsjednika Francuske, Emanuela Makrona, da treba dati jasnu evropsku perspektivu Zapadnom Balkanu, kaže da to potecijalno može da bude vjetar u leđa za region.

"Sklon sam da vjerujem u dobre namjere i iskrenost tih riječi. To može biti pozitivan zamah da se pronađe neko rješenje. Što zbog potrebe Evrope da integriše i ovaj dio, jer vide potencijalnu opasnost da drugi koji se nude zauzmu taj prostor", rekao je Lekić.

Govoreći o krizi na relaciji Rusija - Ukrajina, kao i da li Vladimir Putin pokušava da obnovi Sovjetski savez, smatra da je povratak SSSR-a nemoguć.

"Kada se raspadao Sovjetski savez, Putin je bio u Njemačkoj, nije bio akter toga. Izjavio je da "ko ne misli da je Sovjetski savez bio ozbiljna država, taj nema srca, a ko misli da SSSR može da se vrati, taj nema mozga", citirao je Lekić.

Za Rusiju je, smatra, približavanje NATO-a sopstvenim granicama ugrožavanje bezbjednosti, ali očekuje smirivanje situacije.

"Ukrajina je energetski vezana za Rusiju. Situacija u Ukrajini je u nacionalnoj svijesti, kulturi i jeziku vrlo složena. Vidim da neće biti rata između Rusije i Amerike. Talas ratne psihoze se završava i doći će do smirivanja”, rekao je Lekić.

Bonus video: