Miljanić: Policiju niko neće politički zloupotrijebiti

Državni sekretar u MUP-u rekao je da nakon bezbjednosne procjene trenutne situacije u državi nema podataka koji ukazuju da bi narednih dana moglo doći do “ugrožavanja bezbjednosti u većem obimu”

13874 pregleda 85 reakcija 24 komentar(a)
Miljanić, Foto: Luka Zeković
Miljanić, Foto: Luka Zeković

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zoran Miljanić rekao je da nakon bezbjednosne procjene trenutne situacije u državi, koju je radila Uprava policije, nema podataka koji ukazuju da bi narednih dana moglo doći do “ugrožavanja bezbjednosti u većem obimu”.

Miljanić je “Vijestima” izjavio i da “nikakvi politički obračuni ne mogu dovesti do zloupotrebe policije zarad bilo čijih političkih ciljeva”.

”Ne možemo reći da postoji zabrinutost, ali postoji oprez i situaciju pratimo permanentno, o čemu brine Operativni tim Uprave policije na člijem je čelu pomoćnik direktora Uprave policije opšte nadležnosti Dragan Gorović. To je pokazatelj da bezbjednosnu situaciju na dnevnom nivou tretiramo ozbiljnom. Nemamo podataka koji ukazuju na moguće ugrožavanje bezbjednosti u većem obimu, a na osnovu svakodnevnih i detaljnih analiza sigurni smo da će u svakom slučaju bezbjednost i ustavni poredak biti sačuvani”, rekao je Miljanić za “Vijesti” odgovarajući na pitanje da li s obzirom na aktuelnu političku situaciju postoji zabrinutost u MUP-u u vezi sa bezbjednosnom situacijom.

Dodao je da je uprkos velikim izazovima, u svim kritičnim situacijama do sada sačuvan mir i bezbjednost, što je, kako je rekao, najbolja garancija za to da će tako biti i ovog puta.

Upitan da li je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dobio procjenu bezbjednosti koju je, kako je ranije rečeno iz Uprave policije, tražio i kakva je ona, državni sekretar u MUP-u je odgovorio potvrdno:

”Odgovor na prethodno pitanje zasnovan je na bezbjednosnoj procjeni, koju je direktor Uprave policije Zoran Brđanin dostavio ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću. Procjene bezbjednosti obavljaju se na dnevnom nivou zbog aktuelne situacije, odnosno mogućeg narušavanja javnog reda i mira. To, osim procjena, podrazumijeva da se dnevno obavljaju konsultacije i razmjene informacija rukovodstava MUP-a i nadležnih sektora UP”.

Miljanić naziva spekulacijama i dezinformacijama neformalne informacije o nejedinstvu u djelovima Uprave policije, odnosno odanost pojedinih jedinica ili fukcionera premijeru Zdravku Krivokapiću, odnosno direktoru - odnosno vicepremijeru Dritanu Abazoviću.

”Slične poruke, može se reći i dezinformacije, plasirale su se javnosti uoči septembarskih događaja na Cetinju. Tada su MUP i Uprava policije djelovali profesionalno i jedinstveno, a u skladu sa zakonima i Ustavom”, rekao je Miljanić.

Abazović je sa opozicijom inicirao glasanje o povjerenju Vladi, dok je premijer tražio njegovo razrešenje u Skupštini. Sjednice su zakazane za četvrtak i petak ove sedmice.

U međuvremenu su Abazović, koji je na čelu Biroa za operarivnu koordinaciju bezbjednosnih službi, i Sekulović, bojktovali dva pokušaja premijera da održi sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Premijer uz sebe ima direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, koji je imenovan na njegov predlog.

”Sigurni smo da ćemo ustavni poredak očuvati u slučaju bilo kakvih bezbjednosnih izazova. Drugim riječima, MUP i Uprava policije djeluju u skladu sa zakonom i propisima i nikakvi politički obračuni ne mogu dovesti do zloupotrebe policije zarad bilo čijih političkih ciljeva”, smatra Zoran Miljanić.

Vijesti su ranije pitanja o bezbjednosnim prilikama uputile i Vukšiću, ali odgovor ANB nije stigao. ANB po zakonu, na zahtjev Uprave policije, radi bezbjednosnu procjenu.

Bivša članica Vijeća za nacionalnu bezbjednost Snežana Jonica rekla je prije dva dana da nema razloga za zabrinutost ukoliko svi organi koji pripadaju obavještajno-bezbjednosnom sektoru poslove budu obavljali potpuno profesionalno i po zakonu.

Međutim, ukoliko postoje neki rizici ili prijetnje po nacionalnu bezbjednost, koje do ovog trenutka niko od nadležnih nije pomenuo ni u javnosti niti na sjednici Odbora za bezbjednost, onda problemi mogu nastati samo ako organi koji čine obavještajno-bezbjednosni sektor budu djelovali prema tome ‘u koji su tabor svrstani’, a ne u skladu sa zakonskim obavezama”, ocijenila je Jonica.

U više gradova Crne Gore od 17. januara traju protesti podrške Vladi Crne Gore, a među građanima su i pojedini ministri i poslanici koji se protive inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Bonus video: