MUP i MVP: Odluka o zabrani ulaska Miljaniću u Rusiju nije utemeljena, nećemo uvoditi recipročne mjere

"Državni sekretar, prema važećim crnogorskim zakonima, se ne bavi upravnim poslovima, te samim tim nije ni bio uključen u donošenje odluka u ovom i sličnim postupcima"

26907 pregleda 18 komentar(a)
Miljanić, Foto: Luka Zeković
Miljanić, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo vanjskih poslova izrazili su žaljenje zbog zabrane ulaska u Rusiju državnom sekretaru MUP-a Zoranu Miljaniću.

U zajedničkom saopštenju MUP-a i MVP se navodi da smatraju da ova odluka nije utemeljena.

"Tim prije jer se državni sekretar, prema važećim crnogorskim zakonima, ne bavi upravnim poslovima, te samim tim nije ni bio uključen u donošenje odluka u ovom i sličnim postupcima".

U saopštenju je pojašnjeno da je oblast međunarodne zaštite stranaca i azila uređena Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca i ratifikovanim međunarodnim konvencijama, u prvom redu Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Nadležna organizaciona jedinica MUP-a autonomno sprovodi postupak u skladu sa nadležnostima i zakonskim procedurama.

"Donijeta odluka u ovom, kao i u svim drugim postupcima po zahtjevima za međunarodnu zaštitu, nužno ne odražava zvanične stavove Crne Gore u odnosu na druge države", navodi se u saopštenju.

Ističe se da povodom note Ministarstva inostranih poslova Rusije, Crna Gora neće uvoditi recipročne mjere.

"Crna Gora je opredijeljena da sa Rusijom održava politički dijalog i sarađuje u svim oblastima od obostranog interesa na osnovu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja, uključujući takođe i ovo pitanje", zaključuje se u saopštenju.

Povezani članci

02. Februar 2022.

Miljaniću zbog Ismailova zabranjen ulazak u Rusiju

Bonus video: