Episkopi SPC očekuju da se "pobjednici sa prošlih izbora" dogovore

"Smatramo da, bez obzira na različitosti, svi treba da radimo za opšte dobro i opredijelimo se, umjesto za svađe i razdore, za iskreni dijalog. Takvim iskrenim dijalogom ćemo najbolje rješavati probleme i dostići željenu harmoniju narodnog jedinstva, uz poštovanje svih pomenutih različitosti"

38272 pregleda 514 reakcija 171 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Arhijereji Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštili su da očekuju da će političari "pobjednici sa prošlih parlamentarnih izbora naći zajedničko rješenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom ubrzo potpisati temeljni ugovor".

U zajedničkom saopštenju za javnost mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, episkopa mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Metodija i zahumsko-hercegovačkog Dimitrija navodi se da je pobjeda na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. nije donijela rješenje svih problema u društvu".

"Ali zato ona jeste velika demokratska prekretnica. Stoga je, uvjereni smo, treba sačuvati i ispoštovati narodnu volju", navodi se u saopštenju.

"Dobar cilj može se postići samo dobrim sredstvima. Nije nam namjera da kočimo društvene procese i u tom smislu očekujemo da će političari pobjednici sa prošlih parlamentarnih izbora naći zajedničko rješenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom ubrzo potpisati temeljni ugovor. Tako bi se doprinijelo smirivanju tenzija u Crnoj Gori i postigla ravnopravnost svih vjera u našoj državi", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da potpisani poštuju "različitosti nacionalnog izjašnjavanja i stranačkih opredjeljenja".

"I smatramo da, bez obzira na različitosti, svi treba da radimo za opšte dobro i opredijelimo se, umjesto za svađe i razdore, za iskreni dijalog. Takvim iskrenim dijalogom ćemo najbolje rješavati probleme i dostići željenu harmoniju narodnog jedinstva, uz poštovanje svih pomenutih različitosti".

Tvrde da SPC u Crnoj Gori decenijama trpi "gnusne klevete i nepravde od strane bivšeg režima".

"Čiji politički predstavnici i poslije poraza na izborima 30. avgusta 2020. godine, šire mržnju i netrpeljivost protiv naše Crkve. Zbog nepravdi koje i danas trpimo od ostataka bivšeg režima ne vidimo rješenje postojećih društvenih problema u povratku bivše vlasti, pa ni kroz podršku nekoj manjinskoj vladi".

Pitaju se i "kako će rješavati nagomilane društvene probleme i primjenjivati civilizacijske standarde oni što svaki čas prijete novim progonom Crkve, deportacijama sveštenstva i otimanjem svetinja".

Bonus video: