Vag-Bečić: Skupština jedan od ključnih partnera misije OEBS-a u Crnoj Gori

Mobilna oprema će, kako je navela, omogućiti simultano prevođenje u parlamentu na Cetinju, kao i na događajima u Vili Gorica i na drugim lokacijama, a olakšaće i učešće poslanika i njihovih timova na međunarodnim samitima i sastancima

2376 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Crnogorska Skupština jedan je od ključnih partnera Misije OEBS-a u Crnoj Gori, kazala je šefica Misije Dominik Vag i dodala da je snažnim partnerstvom realizovan niz značajnih projekata.

Kako je saopšteno iz Skupštine, predsjednik te institucije Aleksa Bečić sastao se danas sa Vag, povodom uručenja mobilne opreme za simultano prevođenje, koju je donirala Misija OEBS-a.

Vag je kazala da će sa opremom, koju je Misija obezbijedila, Skupština moći da dosegne širu publiku pružanjem prevoda gostujućim delegacijama, stranim političkim predstavnicima i međunarodnim učesnicima.

Aleksa Bečić
foto: Skupština Crne Gore

Mobilna oprema će, kako je navela, omogućiti simultano prevođenje u parlamentu na Cetinju, kao i na događajima u Vili Gorica i na drugim lokacijama, a olakšaće i učešće poslanika i njihovih timova na međunarodnim samitima i sastancima.

„Skupština Crne Gore jedan je od ključnih partnera Misije, i kroz snažno partnerstvo realizovan je niz značajnih projekata“, poručila je Vag.

Ona je kazala da su prošle godine 121 zaposleni u stručnoj službi Skupštine i poslanici učestvovali u raznim radionicama.

„Rezultati naše međusobne saradnje su jasni - Skupština je transparentnija, može da obavlja rad virtuelno. Rodno je osjetljiva institucija, a njeni zaposleni su stekli nove vještine“, rekla je Vag.

Ona je podsjetila da je Misija OEBS-a prošle godine donirala Skupštini robotske kamere i opremu za direktan prenos skupštinskih zasijedanja.

Misija OEBS-a će, prema njenim riječima, nastaviti da podržava jačanje parlamenta kako bi ostvario dalji demokratski napredak u skladu sa obavezama i principima te organizacije.

Bečić je zahvalio Vag na cjelokupnoj pomoći OEBS-a Crnoj Gori u sprovođenju reformi i daljem jačanju demokratskog razvoja.

„Za godinu i po tradicionalno dobru saradnju smo dodatno učvrstili i doveli do najvećeg nivoa u istoriji naših odnosa“, naveo je Bečić.

On je zahvalio na svim donacijama Skupštini, uz pomoć kojih su postignuti neki od najvećih poduhvata na polju jačanja otvorenosti i transparentnosti.

„Zato možemo reći da ste umnogome zaslužni za rezultate po kojima smo prepoznati domaćoj i međunarodnoj javnosti u ovom periodu”, rekao je Bečić.

On je istakao značaj današnje donacije, koja obuhvata opremu za simultano prevođenje, a koja će dodatno unaprijediti rad Skupštine i radnih tijela, kao i saradnju sa međunarodnim partnerima.

„Bečić je kao posebnu oblast saradnje sa OEBS-om izdvojio partnerstvo na projektima koji se tiču edukacije skupštinskih službenika i parlamentaraca, kao i realizovanje velikog broja aktivnosti u toj oblasti“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: