Najizglednije da će Krivokapić i Abazović sjutra zajedno "pasti" u parlamentu, Foto: Boris Pejović

Abazović "pada" kad i Vlada?

Krivokapićeva inicijativa za razrješenje vicepremijera nema potrebnu podršku, upitno da li će se o njoj i raspravljati jer je opoziciji prioritet da sjutra izglasa nepovjerenje Vladi

53651 pregleda 183 reakcija 86 komentar(a)
Najizglednije da će Krivokapić i Abazović sjutra zajedno "pasti" u parlamentu, Foto: Boris Pejović
Najizglednije da će Krivokapić i Abazović sjutra zajedno "pasti" u parlamentu, Foto: Boris Pejović

Malo je izvjesno da će Skupština Crne Gore na današnjoj vanrednoj sjednici razriješiti vicepremijera Dritana Abazovića te funkcije, a pitanje je i da li će poslanici uopšte raspravljati o tom predlogu, koji im je 19. januara uputio premijer Zdravko Krivokapić.

Ta inicijativa ima podršku 14 poslanika Demokratskog fronta (DF) - bez Pokreta za promjene (PzP) - i jednog poslanika Radničke partije (RP), pa su im za smjenu Abazovića potrebni glasovi opozicionih kolega, od kojih neki, prema nezvaničnim najavama, danas možda neće ni biti u plenarnoj sali.

Sudeći po njihovim posljednjim javnim istupima, prioritet im je smjena Vlade, o čemu će se odlučivati već sjutra. I za razrješenje Abazovića i za “pad” Krivokapićevog kabineta potreban je 41 glas.

Da li će se danas raspravljati o Abazoviću, zavisiće od toga da li će biti kvoruma za vanrednu sjednicu (takođe potreban 41 glas) i da li će poslanici podržati dnevni red s tom tačkom.

Dok neki najavljuju da će glasati za Abazovićevu smjenu, drugi još ne saopštavaju da li će biti u plenumu i da li će podržati dnevni red.

Iz najjačeg opozicionog subjekta, Demokratske partije socijalista (DPS), juče nisu željeli da odgovore na pitanja “Vijesti” da li će doći u Skupštinu i glasati za smjenu potpredsjednika Vlade.

Iz Socijaldemokrata (SD) su kazali da će odluku o tome da li će prisustvovati sjednici - donijeti u toku dana.

Zirojević
Zirojevićfoto: Socijaldemokrate

“Kako god bilo, SD ni u jednom slučaju neće učestvovati u pokušaju pravljenja cirkusa od parlamenta od odlazećeg premijera Krivokapića i njegovih najbližih saradnika. Naši poslanici će u petak glasati za nepovjerenje Vladi, čime će se staviti tačka na ovaj mučni period kroz koji Crna Gora prolazi, i čime će biti ostvaren naš primarni cilj postavljen istog dana kad je Vlada izabrana - njen ‘pad’”, poručio je portparol SD-a Nikola Zirojević.

Ni iz Bošnjačke stranke (BS) “Vijestima” nisu odgovorili da li će biti u plenumu, već su rekli da je Krivokapićeva inicijativa besmislena, imajući u vidu da će se sjutra glasati o smjeni Vlade.

Omeragić
Omeragićfoto: BS

“Aktuelna Vlada je izgubila svaki mogući legitimitet i podršku, i dobro je da će u petak konačno doći do njenog razrješenja”, naveo je portparol BS-a Adel Omeragić.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) listu su saopštili da će biti u parlamentu, ali da neće glasati da se raspravlja o Vladinim predlozima, jer je ona, kažu, već odavno bez bilo kakve kredibilne podrške u Skupštini.

“Naše učešće u raspravi o politikama, radu i odgovrnosti potpredsjednika Vlade Abazovića bilo bi apasurdno, jer smo prije Krivokapićevog predloga podnijeli inicijativu za smjenu kompletne Vlade,” istakla je portparolka SDP-a Amina Cikotić.

Cikotić
Cikotićfoto: SDP

Poslanik Albanske koalicije, Fatmir Đeka, rekao je “Vijestima” da će odluku o prisustvu sjednici donijeti neposredno pred njen početak. Lider i poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, prethodno je najavio da danas neće biti u plenumu.

Iz Građanskog pokreta (GP) URA, čiji je Abazović predsjednik, “Vijestima” su potvrdili da će njihovi poslanici doći u parlament, ali nisu zvanično željeli da kažu da li će podržati dnevni red.

Listu je nezvanično rečeno da će odluku o tome donijeti na sastanku poslaničkog kluba, uoči početka sjednice.

Iz Demokratske Crne Gore poručili su da njihova partija nikoga, pa ni Abazovića, neće smjenjivati bez dogovora unutar vladajuće većine.

“Za razliku od Abazovića i GP URA koji nemaju stav i neće da kažu kako će glasati o predlogu DPS-a za razrješenje predsjednika Skupštine (Alekse Bečića), Demokrate po stoti put ponavljaju - nećemo bilo koga razrješavati bez dogovora parlamentarne većine. To je naš krajnje jasan i u praksi dokazan politički princip”, rekao je “Vijestima” šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Luka Zeković

On kaže da je, međutim, jasno da nema dogovora parlamentarne većine koja je dobila povjerenje građana na izborima, već da umjesto toga postoji samo dogovor na relaciji GP URA - DPS - SNP.

"A šta je suština tog novog dogovora, kazaće nam konkretna djela u narednim danima, prilikom glasanja o razrješenju predsjednika Skupštine. Tada će biti potpuno jasno koja koalicija je na vlasti, jer je smjena predsjednika Skupštine promjena parlamentarne većine. Bez obzira na sve, sa sigurnošću možemo reći da će Demokrate ostati vjerne principima poštenog vođenja politike i interesima države Crne Gore i njenih građana", naveo je Bogdanović.

Predsjednik i poslanik RP-a, Maksim Vučinić, potvrdio je listu da će danas biti u plenarnoj sali i da će glasati za razrješenje Abazovića.

Vučinić
Vučinićfoto: Luka Zeković

Iz DF-a su ranije saopštili da će njihovi poslanici glasati za smjenu vicepremijera, dok su iz Socijalističke narodne partije (SNP) poručili da neće podržati taj predlog.

Iz PzP-a, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore nisu se izjašnjavali o Krivokapićevoj inicijativi.

Premijer je tražio razrješenje Abazovića nakon što su koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS) i opozicioni poslanici tražili izglasavanje nepovjerenja Vladi, o čemu će poslanici glasati sjutra.

Načisto
foto: Luka Zeković

Taj predlog ima potrebnu podršku da rezultira “padom” Vlade.

Parlament će takođe sjutra, prije inicijative o nepovjerenju, razmatrati Vladin predlog o skraćenju mandata parlamentu, koji bi, ako bude izglasan, vodio u vanredne parlamentarne izbore.

Nakon toga, poslanici će u ponedjeljak raspravljati o inicijativi za razrješenje šefa parlamenta Bečića (Demokrate), koju je Skupštini uputila opozicija.

Episkopi: Pobjednici izbora da se dogovore o aktuelnoj ili novoj vladi

Arhijereji Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, saopštili su juče da pobjeda na izborima 2020. nije donijela rješenje svih problema u društvu, ali da predstavlja veliku demokratsku prekretnicu, i da stoga “treba sačuvati i ispoštovati narodnu volju”.

”Nije nam namjera da kočimo društvene procese, i u tom smislu očekujemo da će političari pobjednici s prošlih parlamentarnih izbora naći zajedničko rješenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa SPC ubrzo potpisati temeljni ugovor. Tako bi se doprinijelo smirivanju tenzija u Crnoj Gori i postigla bi se ravnopravnost svih vjera u našoj državi”, navode arhijereji u saopštenju i poručuju da ne vide rješenje postojećih društvenih problema u povratku bivše vlasti, pa ni kroz podršku nekoj manjinskoj vladi”.

Bonus video: