Sudija: Predsjednik htio da utiče na odluku crkve

Ustavni sud odlučivaće sjutra o predlogu Skupštine za ocjenu toga da li je predsjednik države povrijedio Ustav izjavom koja se odnosi na ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju

86859 pregleda 278 reakcija 101 komentar(a)
Đukanović na Cetinju 5. septembra, Foto: BORIS PEJOVIC
Đukanović na Cetinju 5. septembra, Foto: BORIS PEJOVIC

Ustavni sud odlučivaće sjutra o predlogu Skupštine za ocjenu toga da li je predsjednik države Milo Đukanović (DPS) prekršio Ustav izjavom koja se odnosi na ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, a predlog sudije izvjestioca u tom predmetu glasi da jeste, saznaju “Vijesti”.

Predlog za pokretanje postupka u vezi sa događajima na Cetinju 4. i 5. septembra podnijela je Skupština, nakon što je 19. novembra prošle godine usvojen predlog Socijalističke narodne partije.

Povod za inicijativu SNP-a bila je izjava Đukanovića od 28. avgusta 2021. kada je rekao da će doći na protest na Cetinje ako se ne odustane od ustoličenja u Cetinjskom manastiru. “Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države”, kazao je tada Đukanović.

On je dodao i da “nije pametno insistirati na ustoličenju na Cetinju, već je pametno to izmjestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima. To bi bio zalog za budućnost”. Đukanović je izrazio nadu da će njegov apel biti uvažen.

Sudija izvjestilac Milorad Gogić, kako saznaju “Vijesti”, smatra da je predsjednik države pozivom da se izmjesti ustoličenje povrijedio Ustav, jer se miješao u odluku Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

U Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje navodi se da je Đukanović svojom izjavom grubo povrijedio član 14 Ustava koji propisuje da su “vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su vjerske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova”.

Više sagovornika stava je da je malo izvjesno da će sudija izvjestilac dobiti podršku kolega na plenarnoj sjednici. Ustavni sud funkcioniše u nepotpunom sastavu, sa četvoro sudija, jer je troje sudija otišlo u penziju i u toku su konkursi za izbor njihovih nasljednika.

Da bi odluka bila donijeta potrebno je da za nju glasa svih četvoro sudija od ukupno sedmoro - što je malo vjerovatno.

Skupština je 19. novembra glasovima vladajuće većine usvojila predlog, a odluku o tome da li je predsjednik podvrijedio Ustav ili ne, donosi Ustavni sud. On mora da odluči u roku od 45 dana od prijema predloga Skupštine o pokretanju postupka, što je propisano članom 84 Zakona o Ustavnom sudu.

Ako ustavnosudska instanca donese pozitivnu odluku o inicijativi, Skupština nakon toga sa 41 glasom poslanika može da donese odluku o njegovom razrješenju. Aktuelna vladajuća koalicija ima 41 poslanika od ukupno 81 u parlamentu.

Poslanici vlasti su tokom rasprave o predlogu u Skupštini ocijenili da je jasno da je Milo Đukanović prekršio najviši pravni akt, dok su iz opozicije tu inicijativu nazvali politikantskim pamfletom.

Ustoličenje Joanikija je održano 5. septembra, a prethodili su mu protesti dijela građana, blokade puteva prema Cetinju, paljenje guma... Policija je demonstrante rastjerala suzavcem, a mitropolit je, sa srpskim patrijarhom Porfirijem, helikopterom Vojske Crne Gore došao na Cetinje i ceremonija ustoličenja je održana u Cetinjskom manastiru.

Đukanović je došao na protest 4. septembra uveče, prošetao ulicama Cetinja, ali nije bio dio mase na ulicama ili tokom guranja sa policijom, već je do kasno u noć sjedio u Gradskoj kafani sa funkcionerima DPS-a, dijela opozicionih partija, biznismenima, simpatizerima...

U predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, navedeno je i da je Đukanović prekršio i član 161 Krivičnog zakonika “organizujući i pozivajući na sprečavanje vjerskog obreda, što je operativno u djelo sprovodio njegov savjetnik za bezbjednost Veselin Veljović”.

Veljović je hapšen 5. septembra na Cetinju, tokom protesta protivnika ustoličenja mitropolita Joanikija, a nakon što je pokušao da probije kordon policije. Protiv njega je Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju podnijelo optužni predlog zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti i u toku je suđenje.

Bivši direktor Uprave policije je u utorak u sudnici cetinjskog Osnovnog suda rekao da ne prihvata krivicu, niti odgovornost, tvrdeći da je postupak koji se vodi protiv njega “politička osveta slučajnog premijera”.

Odbijen zahtjev za prisustvo medija

Ustavni sud je juče odbio zahtjeve da sjednica bude otvorena za javnost, nakon što je dio medija, među kojima su dnevnik “Vijesti” i TV Vijesti, tražio da prisustvuje.

”Ustavni sud Crne Gore, na sjednici Kolegijuma, razmotrio je pitanje ispunjenosti uslova za obezbjeđenje prisustva predstavnika sredstava javnog informisanja na sjednici Ustavnog suda zakazanoj za 4. februar 2022. godine, sa aspekta epidemiološke situacije i prostornih kapaciteta. Nakon razmatranja ispunjenosti navedenih uslova, Ustavni sud nije donio odluku da se sjednica održi uz prisustvo predstavnika sredstava javnog informisanja”, piše u odgovoru “Vijestima”.

Kako su dodali, o ishodu sjednice “javnost će biti obaviještena objavljivanjem saopštenja na internet stranici Ustavnog suda”.

Bonus video: