Bojkot je gotov, DPS relaksiran

Povratkom Fronta u parlament, amortizovan je strani pritisak i smanjene šanse da DPS pokrene dijalog sa opozicijom
96 pregleda 102 komentar(a)
Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Milan Knežević, DF, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Milan Knežević, DF, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.10.2017. 05:38h

Povratak Demokratskog fronta (DF) u parlament i najava da će se po potrebi vraćati u poslaničke klupe označili su i zvaničan kraj bojkota, a to je u ovom trenutku poklon Demokratskoj partiji socijalista (DPS), smatra izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Poslanici DF-a u srijedu su na sjednici posvećenoj premijerskom satu postavljali pitanja predsjedniku Vlade Dušku Markoviću i ministru odbrane Predragu Boškoviću. Oni će naredne nedjelje poslanička pitanja postaviti i ministru pravde Zoranu Pažinu i ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću.

Iako je član predsjedništva DF-a Andrija Mandić naveo je da “želi da priča sa nalogodavcima progona”, Uljarevićeva smatra da je kraj bojkota ozvaničen Mandićevom izjavom da će se vraćati u Skupštinu kad god procijene da je to interes DF-a.

“To je kraj čak i u onom parcijalnom, ali za crnogorske uslove neobično dugotrajnom i jedinstvenom opozicionom izrazu”, kazala je Uljarevićeva.

Opozicija bojkotuje parlament od prošlog oktobra, uslovljavajući povaratak u poslaničke klupe raspisivanjem novih izbora i istragom afere “državni udar”.

Član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović upozorava da se povratak u parlament u trenutku kada se DPS našao u bezizlaznoj poziciji, kroz uključivanje međunarodnih partnera u rješavanje krize, poklon kakav je lider DPS-a Milo Đukanović mogao samo da poželi.

“Znamo i da je DPS dobio upozorenje od evropskih partnera da nema regularnih izbora u 2018. godini bez izmjena izbornog zakona, kojih nema bez sudjelovanja opozicije u tom procesu. To znači da je DPS primoran da rješava krizu kroz uvažavanje osnovnih zahtjeva opozicije, jer u suprotnom rizikuje totalnu blokadu političkog sistema i neregularno političko stanje, koje naši međunarodni partneri neće dozvoliti. I baš u trenutku kada je DPS doveden u poziciju da mora da popušta, dio opozicije se vraća u parlament, pri tom rušeći bojkot kao sredstvo iza kojega je stala cijela opozicija”, tvrdi Vujović.

Iako je opozicija tvrdila da neće odustati od bojkota, SDP je bio u parlamentu tokom glasanja o učlanjenju Crne Gore u NATO, dok je DF dolazio kada se glasalo o oduzimanju poslaničkog imuniteta Mandiću i Milanu Kneževiću, kao i Nebojši Medojeviću. Tada je sjednicama prisustvovao i poslanik Aleksandar Damjanović.

Vujović smatra da povratak dijela opozicije u parlament amortizuje probleme u kojima je DPS “zbog sve češćih sukoba na relaciji Đukanović-Marković”.

“Zato je najmanje što je trebalo da neko relaksira DPS od brojnih problema sa kojima se suočavaju, ulazeći u 'Sinđin parlament', kako tvrde u Frontu”, poručio je on, dok Uljarevićeva pojašnjava da DPS sada ima relaksiraniju poziciju u odnosu na pritisak da uđe u dijalog sa opozicijom. “Veliko je pitanje da li će DPS-u biti prijatnije sa Frontom u Skupštini ili van nje sa ostatkom opozicije. DF će povratak iskoristiti kako bi osnažio vidljivost u medijima i pokušao da povrati podršku birača. A tu je teško predvidjeti granice do kojih to može ići, imajući u vidu ranije viđen povratak DF-a tokom prošle godine. Nismo korak bliže rješavanju krize, već idemo ka daljoj polarizaciji”, kazala je ona.

Vučurović: Za razliku od ostalih, mi smo na prvoj liniji fronta

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović tvrdi da za taj politički savez bojkot parlamenta nije gotov.

Vučurović je za “Vijesti” rekao da pitanje da li je bojkot nakon njihovog povratka u Skupštinu obesmišljen, treba postaviti “onima protiv kojih se ne vode sudski procesi i koji nemaju namjeru da izlaze na proteste”.

“To treba da pitaju druge. Mi mislimo da nije. Oni koje režim ne doživljava kao neki veliki problem i protiv kojih se ne vode sudski procesi i koji nemaju nikakvu namjeru da protestuju treba da bojkotuju svaku sjednicu parlamenta”, kazao je Vučurović aludirajući na partije tzv. građanske opozicije.

On je dodao da Demokratski front, koji je, kako je naveo, na prvoj liniji fronta, treba da nastavi da radi što je započeo.

Bonus video: