Inicijativa za skraćenje mandata Skupštini u skladu sa Ustavom, Koprivica: Najbolje da se ide na sud građana

Maja Vukićević iz Demokratskog fronta koja je i predsjednica Odbora kazala je da će podržati inicijativu jer smatraju da su izbori najpoštenije rješenje

22413 pregleda 105 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 03.02.2022. 15:44h

Zakonodavni odbor ocijenio je da je inicijativa za skraćenje mandata Skupštine u skladu sa Ustavom i zakonodavnim sistemom.

Za to da je predlog u skladu sa Ustavom i zakonodavnim sistemom glasalo je šest članova Odbora, jedan je bio protiv, a jedan uzdržan.

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica smatra da je predlog Vlade u skladu sa Ustavom.

"Vlada je imala pravo da pokrene skraćenje mandata, a ne bi imala pravo da pokrene raspuštanje Skupštine", objasnio je Koprivica.

Smatra da je inicijativa za rušenje Vlade donijela samo podjele i konfrontacije, te da je zato najbolje da se skrati mandat Skupštini pa da se ide na "sud građana".

"Zašto se bježi od izbora?", pitao je Koprivica.

Maja Vukićević iz Demokratskog fronta koja je i predsjednica Odbora kazala je da je DF početkom decembra predlagao izbore kao najpoštenije rješenje za izlazak iz krize, ali da nijesu imali razumijevanje ni od Vlade ni od onih koji se sada zalažu za izbore.

"Mi ćemo podržati inicijativu, jer smatramo da su izbori najpoštenije rješenje za izlazak iz ove krize", istakla je ona.

Andrija Popović iz Liberalne partije rekao je da je možda u ovoj složenoj političkoj situaciji najpravednije da se ide na izbore.

Međutim, smatra da predlog Vlade nije u skladu sa Ustavom, jer član 42 kaže da se Skupština ne može raspustiti, ako je pokrenuta procedura o povjerenju Vladi.

Na sugestiju clanova Odbora da se ne radi o raspuštanju nego o skraćenju mandata, kazao je da je to isto, ali vidjeće se na plenumu sjutra da li je tako.

Ministar za ekonomski razvoj Jakov Milatović, koji je u ime Vlade obrazložio predlog, rekao je da je Popović sigurno dobar vaterplista, ali nije tako dobar zakonopisac.

Objasnio je da se ovdje radi o članu 84 Ustava koji govori o skraćenju mandata Skupštini, a ne raspuštanju.

Odbor je utvrdio i da su izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi u skladu sa Ustavom i zakonodavnim sistemom.

Izmjene Zakonsa su u skupštinsku proceduru predali koalicija Crno na bijelo i opozicija. Njima se traži održavanje lokalnih izbora u jednom danu.

U njemu piše da će se “prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine, u skladu s ovim zakonom, održati u 2022. godini istovremeno s održavanjem redovnih izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica, Skupštini Opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada) i skupštinama opština: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik. Odbornicima u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine produžava se mandat do izbora odbornika koji će se održati u smislu stava i ovog člana”.

Poslanici Demokrata kritikovali su ovaj predlog, jer dolazi nakon što njihov nije prihvaćen, a koji je podrazumijevao objedinjavanje izbora u više opština, s obzirom na to da su u nekim opštinama izbori već održani.

Bonus video: