Bečić: Vanrednim izborima bi spustili tenzije

"Ako bi sjutra poslanici sa najmanje 41 glasom, u 10 sati, izglasali odluku o skraćenju mandata, imali bi situaciju da možemo slobodno sa redovnim lokalnim izborima u maju da imamo vanredne parlamentarne izbore i da spustimo tenzije i relaksiramo atmosferu"

13854 pregleda 289 reakcija 29 komentar(a)
Bečić, Foto: Luka Zeković
Bečić, Foto: Luka Zeković

U Skupštini u petak se prvo glasa o skraćenju mandata Parlamentu.

Ukoliko se to dogodi, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić za RTCG kaže da to prema Ustavu znači da u tom trenutku pada Vlada, a predsjednik države je u obavezi da raspiše izbore.

Vlada u tehničkom mandatu, nastavlja da funksioniše do izbora vlade u novom sastavu po Ustavu.

Parlament je, dodaje Bečić, takođe, u tehničkom mandatu.

Zbog toga će se, ističe Bečić, ući u kampanju za parlamentarne izbore.

"Ako bi sjutra poslanici sa najmanje 41 glasom, u 10 sati, izglasali odluku o skraćenju mandata, imali bi situaciju da možemo slobodno sa redovnim lokalnim izborima u maju da imamo vanredne parlamentarne izbore i da spustimo tenzije i relaksiramo atmosferu. Politički subjekti da se usmjere da vode kampanju i predstave programe da svi doprinesemo tome i da građani razriješe ovu situaciju", rekao je Bečić, prenosi portal RTCG.

On je za RTCG rekao da je uvijek pozivao na kompromis, te da je lako posezati za teškim riječima.

"Jedna teška riječ povlači drugu tešku riječ. Ljudi se lako udaljavaju, teže približavaju. Ja sam se trudio da afirmišem pristup koji podrazumijeva kompromis i dijalog", kazao je Bečić.

Naglasio je da građani daju svoj sud na izborima, te da svaki klub poslanika ima pravo da donosi odluke i da bira najbolje opcije, te pozvao da se poštuje 30. avgust.

Bečić za RTCG naglašava da ako neko predloži pristup koji bi podrazumijevao prijevremene izbore kao najbolji izlaz iz ove situacije, nikakav problem.

"Trenutkom skraćenja mandata Skupštini, Vlada pada, ona nastavlja kao i parlament u tehničkom mandatu i ulazimo u period izborne kampanje", rekao je Bečić.

On je kazao da je Zakonodavni odbor većinom glasova dao zeleno svjetlo za predlog odluke o skraćenju mandata, ali da opozicioni predstavnici u odboru tome nijesu dali podršku.

"Cilj opozicije po definiciji je da se bori za vanredne izbore. Pri sadašnjem stanju, ovo me navodi na zaključak da ili postoje neke zakulisne radnje ili da se nadaju da će dio većine ići ka tome da se ipak prekroji izborna volja građana Crne Gore", naveo je Bečić.

On je rekao da je rješenje dogovor unutar postojeće parlamentarne većine plus manjinske stranke, ili da se odmah ide na prijevremene izbore, jer je sve drugo prekrajanje izborne volje građana.

Bonus video: