Jelušić: Partija, vjera, nacija i zauvijek podijeljena Crna Gora

Poslanik DF-a Slaven Radunović je rekao da je premijer Zdravko Krivokapić u maju prošle godine trebalo da podnese ostavku kada mu je koalicija koju je predvodio na izborima uskratila povjerenje. Ponovio da su najbolje rješenje raspuštanje parlamenta i novi izbori

22215 pregleda 206 reakcija 48 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Član skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Predrag Bulatović (Demokratski front) rekao je da će DF glasati protiv izmjena zakona o odlaganju izbora jer iza tog predloga stoje politički interesi i derogiranje rada Odbora za izborne reforme.

Bulatović je rekao da je politički interes to što pojedinim partijama i pojedincima odgovara odlaganje izbora u Beranama i Ulcinju, i da razlog inicijative opozicije i koalicije Crno na bijelo nije interes građana.

On je pozvao da se ne usvajaju dopune zakona o lokalnoj samoupravi, koje su danas na vanrednoj sjednici i da se ne odlažu izbori. Vjeruje da će biti odloženi i u Podgorici, pa je u tom kontekstu kazao da se ne produžava mandat “potpredsjedniku Mila Đukanovića”, aludirajući na gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica rekao je da je u pitanju je isti predlog zakona i obrazloženje, koje je ljetos predlagala vladajuća većina. On je podsetio da je opozicija u novembru prošle godine tvrdla da je predlog neustavan, nazivajućći to političkom neprincipijelnošću.

Podsetio je da su pojedini poslanici opozicije tvrdili da se predlogom izmjena zakona želi unijeti pravna nesigurnost, jer svaka nova većina, kako su tvrdili, svaki sledeći put može da smisli razlog da odloži izbore.

Koprivica je najviše kritikovao ranije stavove poslanice SDP-a Draginje Vuksanović, koju nije imenom pominjao ali je citirao njene izjave iz parlamenta.

“Imali smo priliku da čujemo od strane uvažene poslanice, pravnice, koja je danas potpisnik predloga koji je isti kao onaj koji je napadala”, rekao je.

Citirao je njenu raniju izjavu da je predlog zakona suprotan Ustavu, koji je poslanica danas potpisala.

“Gdje su tu principi, gdje je pravna struka, gdje je pravna čestitost”, zapitao je Koprivica.

Kazao je i da njene ocijene govore o njenom “pravnu znanju”- “Danas jedno, sjutra drugo,” rekao je Koprivica.

Poslanica GP URA Božena Jelušić rekla je da se “u političkom smislu u parlamentu i Vladi demonstriraju podjele i agresija”.

“Čini se da nismo bili spremni ni da zato deblokiramo parlament, sudske grane vlasti, ni da da se počne sa dijalogom…O ovome svi govorili kao kvalitetnoj mogućnosti, ali nećemo glasati ako su nađi politički inters drugačiji. Drugim riječima - partija vjera nacija i zauvijek podijeljena Crna Gora”.

"Ili ste sa DPS ili sa većinom koja je pobijedila na izborima"

Poslanik DF-a Slaven Radunović je rekao da je premijer Zdravko Krivokapić u maju prošle godine trebalo da podnese ostavku kada mu je koalicija, koju je predvodio na izborima, uskratila povjerenje.

“U zemlji koja baštiti demokratiju, vi znate šta bi bilo u Velikoj Britaniji, da samo jedno veče lider većine kaže premijeru da više nema podršku. Ujutru bi podnio ostavku. Ovaj premijer to nije želio, zato je došao u ovu poziciju, samo da se ponašao normalno kako se ponašaju svi kao svi nosioci lista, da se oslonio na podršku svoje liste, da je sa nama bio korektan, da je dogovarao politiku Vlade i budžet jer smo mi dvije trećine podrške,” rekao je on.

Slaven Radunović
foto: Screenshot/Youtube

On je ponovio da bi ovoj situaciji nakon svega što se izdešavalo, kako je rekao, najbolje bilo raspuštanje parlamenta i novi izbori… ”DF je spreman za izbore, a i da nije, smatramo da je ovo najpoštenije rješenje. Najnepoštenije bi bilo da iz krize izađe DPS kao neko ko dominantno odlučuje o tome šta će se dešavati u Crnoj Gori."

"Izvršna vlast donosi odluke a ključne stvari su u Parlamentu, a usvajaće se kako odgovara DPS-u. To će biti zakoni DPS-a. Ako neko misli da će moći da formira Vladu koju će nekad podržavati DF, a nekad DPS, i tako pokaže da je pametniji od ostalih, od toga nema ništa. Ili ste sa DPS ili sa većinom koja je pobijedila na izborima. Između nema,” rekao je poslanik DF-a.

Radunović je optužio ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića da je sa državne pozicije kod pojedinaca iz uticajnih zapadnih ambasada lobirao protiv Fronta i njegovog učešća u vlasti.

“Jedan od ministara… je svoju državnu funkciju koristio da tokom razgovora sa stranim partnerima od DF pravi organizaciju koja treba da bude neprihvatljiva zapadu. Ja to konstatujem jer znam, jer mi je rečeno od nekih od tih ljudi sa kojima je razgovarao. Znači, gospodin Radulović se kao kao ministar vanjskih poslova bavio tom vrstom posla To je radio da omogući GP URA da sa malim brojem glasova ima veliku moć,” rekao je Radunović.

On se ogradio rekavši da ne zna da li je to ministar, kako tvrdi, radio po nalogu potpredsjednika Vlade.

Sjednica Odbora je u toku.

Sjednice Skupštine kasne zbog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu. Prva, na kojoj treba da se razmatra Vladina inicijativa o skraćenju mandata parlamentu, trebalo je da počne u 10 časova. Druga, na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi i izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, bila je zakazana za 11 sati.

Bonus video: