"Ambicija Abazovića u nesrazmjeri sa njegovom snagom, manjinska vlada zavisi od milosti Đukanovića"

Preradović je ocijenio da je Abazović "inteligentno zaključio" da su saradnici doskorašnjeg premijera Krivokapića - ministar finansija Milojko Spajić i ministar ekonomije Jakov Milatović - iznjedrili program "Evropa sad" kojim je minimalna plata podignuta na 450 eura, prosječna na 700 eura, i ukinta naplata doprinosa za zdravstveno osiguranje

54826 pregleda 230 reakcija 97 komentar(a)
Krivokapić i Abazović, Foto: Boris Pejović
Krivokapić i Abazović, Foto: Boris Pejović

Novinar i urednik nedeljnika NIN Zoran Preradović izjavio je u Novom danu TV N1 da pad vlade Zdravka Krivokapića nije iznenađenje, ali da misli da Crna Gora iz krize ide u još veću krizu.

Povezani članci

05. Februar 2022.

Iz eksperimenta u eksperiment

04. Februar 2022.

Izglasano nepovjerenje 42. Vladi Crne Gore

Novinarka TV Vijesti Danijela Lasica rekla je za N1 da se vanredni izbori u Crnoj Gori izvjesno mogu očekivati u narednih godinu dana.

Preradović je u Novom danu rekao da razumije političku ambiciju dojučerašnjeg potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, ali da smatra da je ta njegova ambicija u potpunoj nesrazmjeri sa njegovom snagom, a to su, kako je podsjetio, četiri poslanika u Skupštini.

Dodao je i da se ne može reći da Abazovićev Građanski pokret URA nema neki dil sa DPS-om Mila Đukanovića, jer eventualna manjinska vlada zavisi, kako se izrazio, "od milosti Đukanovića".

"Ta vlada će biti nestabilna, zavisiti od poslanika DPS-a. Nije teško zaključiti da će Demokratski front dobiti nešto po dubini, vjerovatno nekakva mjesta u upravnim odborima koja su prilično lukrativna. Vidjećemo da li će Abazović uspjeti da bilo šta uradi. Moj utisak da Crnu Goru vrlo brzo čekaju prijevremeni izbori", kazao je Preradović.

Ocijenio je i da je Abazović "inteligentno zaključio" da su saradnici doskorašnjeg premijera Krivokapića - ministar finansija Milojko Spajić i ministar ekonomije Jakov Milatović - iznjedrili program "Evropa sad" kojim je minimalna plata podignuta na 450 eura, prosječna na 700 eura, i ukinta naplata doprinosa za zdravstveno osiguranje.

"Mi znamo da su Spajić i Milatović spremali stranku u kojoj bi bio i Krivokapić. Ta stranka bi uzela zasluge, i to opravdano, za taj paket mjera za koji mislim da su najviše zainteresovani građani Crne Gore. Abazović na ovaj način sprečava to, vidjeli ste njegovu izjavu da vlada nastavlja sa programom 'Evropa sad'", ukazao je urednik NIN-a.

Vanredni izbori trenutno odgovaraju samo Krivokapiću

U Novi dan se iz Podgorice uključila i novinarka TV Vijesti Danijela Lasica koja se saglasila da Crnu Goru sa manjinskom vladom očekuje još dublja kriza.

"Ne očekujem da će Dritan Abazović imati lak zadatak. Očigledno je da će mu Milo Đukanović ponuditi mandat. Dosad se govorilo da DPS neće biti u vladi, da neće biti SDP-a, i SD-a, ali očigledno je da DPS neće to tako lako prepustiti", ocijenila je Lasica.

Dodala je i da je ponašanje Demokratskog fronta čudno, jer je ta koalicija dosad bila ta koja je podizala tenzije i izvodila narod na ulicu, a ovih dana iz njihovih redova "nema nikakvih adekvatnih odgovora".

"Čuje se u Podgotici da da je dogovor koji su po dubini raspoređeni, a dolaze iz redova DF-a, da će ostati na tim pozicije makar narednih godinu dana koliko se planira trajanje nove vlade", navela je Lasica.

Istakla je i da vanredni izbori u ovom trenutku ne odgovaraju nikome ni u vlasti, ni u opoziciji, osim možda Zdravku Krivokapiću, ali da se može očekivati da će u narednih dana građani Crne Gore sigurno ponovo glasati o sastavu parlamenta.

Bonus video: