Smjena ozvaničava koaliciju s DPS-om

"Ako neko želi da pravi većinu sa onima koje smo pobijedili na izborima, on je autodestruktivan, jer je to put u političko samouništenje. Demokrate su glasale protiv mogućnosti da se razriješi potpredsjednik Abazović, zato što poštujemo dogovor parlamentarne većine i izbornu volju 208 hiljada birača"

67588 pregleda 740 reakcija 111 komentar(a)
Biće mi čast da budem smijenjen na braniku izborne volje građana: Bečić, Foto: Luka Zeković
Biće mi čast da budem smijenjen na braniku izborne volje građana: Bečić, Foto: Luka Zeković

Za obezbjeđivanje stabilne skupštinske većine i obezbjeđivanje dvotrećinske podrške za izbore u pravosuđu potreban je “zdrav dijalog” i najširi konsenzus oko kvalitetnog kadra, a ne politička trgovina na štetu države, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Upitan da li će danas biti smijenjen, Bečić je u intervjuu “Vijestima” kazao da to nije do njega, jer je uradio najbolje što je umio.

”Smjena se zato može dogoditi isključivo ukoliko se ignorišu rezultati koji su ostvareni, prekroji izborna volja građana od 30. avgusta i pogaze demokratski principi”, rekao je Bečić.

Za danas je zakazana vanredna sjednica Skupštine na kojoj će se glasati o njegovom razrješenju, na inicijativu 38 poslanika opozicije...

Poslanici će danas glasati o Vašem razrješenju, hoćete li biti smijenjeni?

To ne zavisi od mene, ono što je od mene zavisilo, moj tim i ja smo ovom domu i narodu ispostavili. Dostignuća ovog saziva parlamenta, odnos prema kolegama parlamentarcima, izborna volja građana i povjerenje birača, to su stvari koje potpisujemo i koje ne mogu biti osporene, a izgleda da u nekim glavama zato moraju biti smijenjene.

Aleksa Bečić
foto: Boris Pejović

Smjena se zato može dogoditi isključivo ukoliko se ignorišu rezultati koji su ostvareni, prekroji izborna volja građana od 30. avgusta i pogaze demokratski principi. U svakom slučaju, biće mi čast da budem smijenjen na braniku izborne volje naroda.

Očekujete li da GP URA ne glasa za Vaše razrješenje, s obzirom da poslanici Demokrata nisu podržali dnevni red vanredne sjednice na kojoj je trebalo da se odlučuje o smjeni vicepremijera i lidera GP URA Dritana Abazovića?

Demokrate su glasale protiv mogućnosti da se razriješi potpredsjednik Abazović, zato što poštujemo dogovor parlamentarne većine i izbornu volju 208 hiljada birača. Svi politički subjekti parlamentarne većine su javno najavili da neće podržati razrješenje predsjednika Skupštine, uključujući i predsjednika GP URA gospodina Abazovića.

Povezani članci

03. Februar 2022.

Ništa od smjene Abazovića, nije usvojen dnevni red

To bih volio da ljudi shvate - naši kriterijumi su čelični. Poštovanje javno date riječi i izborne volje građana. U suprotnom glas za razrješenje je glas za formalizaciju koalicije sa DPS. Ako neko želi da pravi većinu sa onima koje smo pobijedili na izborima, on je autodestruktivan. Autodestruktivan, jer je to put u političko samouništenje.

U predlogu za Vaše razrješenje piše da u Vašem mandatu nije bilo suštinskog političkog dijaloga, zbog čega, kako se navodi, parlament nije uspio da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija. Da li ste dovoljno učinili da obezbijedite sveobuhvatni politički dijalog, koji je bio počeo u julu prošle godine, ali koji nije nastavljen? Koliko odgovornost za to snose partije?

Nepostojanje 2/3 većine za izbor pravosudnih funkcija i reformu izbornog zakonodavstva nije produkt ovog saziva parlamenta, već nasljeđe prethodnih saziva. Ako je to razlog smjene predsjednika, što je apsurd, postavlja se pitanje zašto iste kolege nijesu pokrenule razrješenje prethodnog predsjednika Skupštine?

Da apsurd bude veći za nedostatak dijaloga me optužuju kolege koje su najveći dio prve polovine godine provele u bojkotu parlamenta, značajan dio godine u bojkotu rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, a usput i na prvom sastanku vlasti i opozicije odbile da podrže moj predlog o objedinjavanju lokalnih izbora koji je bio put u tom trenutku za uspostavljanje povjerenja i relaksiranje političke scene.

Povezani članci

21. Januar 2022.

Predata inicijativa za razrješenje Bečića

To nije ozbiljan pristup i to kod nas ne može proći. Potrudićemo se da više ne prolazi ni kod građana. I podsjećam vas da se na sastanku predsjednika parlamentarnih partija vlasti i opozicije koji sam organizovao polovinom godine između ostalog nijesu pojavila upravo tri predsjednika koji su danas glavni zagovornici teze o famoznom broju 49. Čudno? Ne bih rekao.

Koliko je bilo realno da se u Skupštini, u situaciji kad ne postoji ni dijalog unutar parlamentarne većine, obezbijedi dvotrećinska/tropetinska većina za izbore u pravosuđu? Imaju li Demokrate rješenje za obezbjeđivanje stabilne većine?

Mi smo na ovu temu već sve rekli, sada ostaje samo da podsjećamo. Dijalog nema alternativu i sjećate se da sam krajem godine najavio da će nakon složenih septembarskih dešavanja, pa maratonskih novembarskih i decembarskih sjednica to biti prioritet samim početkom ove godine. Međutim, ukoliko se to posmatra samo kroz prizmu dolaska do projektovanog broja, sve će se pretvoriti kao i prije desetak godina u političku trgovinu zbog čijih rješenja ćemo ispaštati godinama. Nama treba zdrav dijalog, najširi konsenzus oko kvalitetnih kadrovskih rješenja, a ne politička trgovina na štetu Crne Gore.

Osim transparentnosti parlamenta, za koju ste dobili pohvale od Evropske komisije, šta ste još uradili za vrijeme mandata na njegovom čelu, što biste naveli kao Vaš konkretan rezultat rada?

Ja pred građane izlazim čistog obraza i sa evidentnim rezultatima za ovako kratak period. To nije samo moje mišljenje, to je stvarnost. Urađeno je mnogo toga. Više od 50 konkretnih projekata koji su uspješno realizovani. Proglašeni smo za najtransparentniji parlament na Zapadnom Balkanu uključujući Hrvatsku i Sloveniju. U izvještajima evropskih institucija i Deklaraciji POSP-a, koja je jednoglasno usvojena od svih poslanika crnogorskog i evropskog parlamenta, snažno je pozdravljeno jačanje kontrolne, nadzorne i zakonodavne funkcije parlamenta, transparentnosti i javnosti rada, unapređenje zastupljenosti žena i predstavnika manjinskih partija, kao i brojni projekti na planu modernizacije rada parlamenta.

Ako tome dodamo da smo u ovako složenim političkim okolnostima održali blizu 30-ak sjednica, razmotrili praktično sve predloge zakona, usvojili istorijske zakonske projekte kojima smo povećali za duplo minimalnu zaradu, sve druge zarade, minimalnu penziju, vratili naknade majkama i dječije dodatke, uveli besplatne udžbenike, obezbijedili otpremine obespravljenim radnicima, riješili pitanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti i imovine u Valdanosu, izabrali novi Savjet RTCG-a i Tužilački savjet, i još mnogo toga, jasno je da su rezultati za godinu i par mjeseci zaiasta impresivni.

Skupština je u petak izglasala nepovjerenje Vladi premijera Zdravka Krivokapića. Šta će sad biti konkretni potezi Vaše partije, pošto joj nije prihvatljiva manjinska vlada kojoj bi podršku dao DPS? Da li je rukovodstvo Demokrata jedinstveno po pitanju aktuelne političke pozicije?

Naš stav je jasan. Ukoliko svi subjekti parlamentarne većine isključuju mogućnost koaliranja sa DPS-om, spremni smo na dogovor pobjedničke parlamentarne većine i manjinskih partija. Ukoliko nema dogovora, nema prekrajanja izborne volje sa DPS-om, već idemo na vanredne parlamentarne izbore da građani presude. U našoj partiji punih sedam godina postoji apsolutno jedinstvo i homogenost. Tako je i sada.

Povezani članci

04. Februar 2022.

Izglasano nepovjerenje 42. Vladi Crne Gore

05. Februar 2022.

Iz eksperimenta u eksperiment

Kako tumačite neuobičajenu udržanost DF-a u finišu političke krize?

Vrijeme pred nama će dati odgovor na to pitanje. Ne bih prejudicirao odgovor, a vjerujem da će uskoro sve biti jasnije.

Zašto su Demokrate odustale od poziva da se izlazi na proteste, a prethodno ste promovisali “očuvanje izborne volje građana”? Da li ste uvidjeli da su ta rješenja radikalna, da li je bilo sugestija međunarodnih partnera ili postoji neko treće objašnjenje?

Demokrate su podržale isključivo mirne i dostojanstvene proteste građana. Tako će uvijek biti, jer je to ustavno pravo građana. Pozvali smo da se u danima održavanja skupštinskih zasjedanja ne okupljaju građani, da bismo eliminisali bilo kakvu mogućnost manevra nedobronamjernih struktura i političkih subjekata koji prekrajaju izbornu volju. Ponosan sam na odluku da pozovem građane da sjednicu o mom razrješenju prate isključivo putem malih ekrana i da se niko ne okuplja na ulici, jer upravo su osjetljivi trenuci potreba da pokažemo potrebnu državničku odgovornost, a ne da pokušamo na uštrb mira i stabilnosti kupiti političke poene kako su neki drugi činili u skorijoj budućnosti. Svakako, ako dođe do prekrajanja izborne volje vidimo se na starom mjestu pod crnogorskim barjakom.

Kako gledate na saopštenje episkopa SPC o političkoj krizi, i mislite li da je posrijedi direktno miješanje Crkve u političke prilike?

Zanimljivo da se ovih dana traže komentari o saopštenju episkopa iz Crne Gore, ali ne i za komentar na saopštenje patrijarha da je čitav niz javnih funkcionera iz Crne Gore odlazio za Beograd da razgovora sa njim o društevno-političkoj situaciji u Crnoj Gori. Nijesam pomenuto saopštenje episkopa iz Crne Gore razumio kao direktno miješanje u političke prilike, već kao direktnu zabrinutost za sudbinu Zakona o slobodi vjeroispovijesti ako da bi se na poziciju odlučivanja vratili oni koji su usvojili prvobitni Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je izazvao veliku društvenu krizu u našoj zemlji. A tu zabrinutost sa episkopima dijelimo i mi. Borba za odbranu svetinja nije bila toliko davno.

Da li bi Vašoj stranci bila prihvatljiva bilo kakva saradnja s DPS-om, ako se na njenom čelu ne bi nalazio Milo Đukanović i ako u organima te partije ne bi bio brojnim aferama opterećeni kadar?

DPS je partija koja je podnijela predlog za moje razrješenje, partija koja se u prethodnih godinu dana nije ni u čemu reformisala i partija koja djeljuje već duže vrijeme sa pozicija političke desnice. Što se da posebno primijetiti i oko ovih događaja. Samim tim, mi smo danas još udaljeniji nego što smo bili 30. avgusta. To što nismo bliski na političkom spektru je manji problem od toga što nismo bliski ni na vremenskom. Oni su prošlost, mi smo budućnost. Ne vidim da se to može u skorije vrijeme promijeniti, jer povjerenje se lako gubi, a teško gradi. Naravno, spremni smo da vodimo dijalog oko 2/3 većine zbog izborne i pravosudne reforme, kao i da pozdravimo svaku istinsku, a ne kozmetičku reformu, kao i doprinos demokratskim procesima i evropskim integracijama. Naravno ako su iskreni.

Politička konkurencija optužuje Demokrate za populizam, skretanje udesno i približavanje DF-u. Gdje je danas vaša stranka - na centru ili na desnici? Da li se zbog aktuelne politike koju vodite promijenio odnos međunarodnih partnera prema Demokratama?

S ozbirom da nijesam čuo nijedan konkretan primjer za iznijete tvrdnje, da se malo našalim, pa kažem, da je vjerovatno to želja vaših političkih miljenika, ali uzaludna. Demokrate su od svog osnivanja na istim pozicijama jake, organizovane, moderne, građanske i evropske partije centra. Partije koja je prepoznata po držanju date riječi i ispunjavanju obećanja. Demokrate se nikada nisu savijale kako vjetar duva - ni desno ni lijevo, već su uvijek bile bedem - centralni. Na udaru vjetrova. Birači sa nama uvijek znaju na čemu su i zato nam konstantno raste povjerenje. Isto tako je i sa međunarodnim zapadnim partnerima. Njihovi iskreni partneri, ali samo sluge naroda Crne Gore.

Aleksa Bečić
foto: Boris Pejović

Bivši premijer Zdravko Krivokapić zahvalio se Demokratama da su jedine ostale vjerne sporazumu triju lidera pobjedničkih koalicija na izborima, koji je potpisan početkom septembra 2020. Postoji li mogućnost saradnje s novom strankom, čije osnivanje najavljuju Krivokapićevi najbliži saradnici i bivši ministri, Milojko Spajić i Jakov Milatović?

Kada se eventualno formira jedna takva partija, kada čujemo njenu viziju i pravce djelovanja, na organima partije procjenjivaćemo mogućnost i stepen potencijalne saradnje. Demokrate su uvijek zagovarale politički pluralizam, jer samo u takvim sistemima građani mogu da profitiraju. Želim naravno sreću u daljem političkom angažmanu kolegama Krivokapiću, Spajiću i Milatoviću.

Demokrate su, uostalom kao i druge stranke dosadašnje vladajuće koalicije, nastavile praksu partijskog zapošljavanja, koju je njegovao bivši režim. Zašto ste to učinili ako ste obećavali jednake šanse za sve građane?

Apsolutno sam protivnik diskriminacije ili revanšizma i trudio sam se da to pokažem svojim primjerom prema zaposlenima u Skupštini Crne Gore. Niti partijska knjižica treba da bude ulaznica, ali ni eliminatorni faktor. Obje krajnosti su loše i vode nas u diskriminaciju. Zato hajde da uvijek komentarišemo konkretno personalne, moralne i stručne reference, i tu ističemo kritike ili pohvale, jer nijedna generalizacija nije dobra. Partijsko zapošljavanje je kad zapošljavate zbog partijske knjižice i kad ne zapošljavate zato što ima partijsku knjižicu, samo su neki okrenuli smisao, da bi okrenuli igricu.

Aleksa Bečić
foto: Luka Zeković

Da li je tačno da ste Vi i(li) Vaši najbliži saradnici tokom prošle godine imali više sastanaka sa Milom Đukanovićem? Da li ste razgovarali o manjinskoj vladi koju bi podržao DPS? Da li ste razgovarali sa nekim drugim funkcionerima DPS-a?

Sa gospodinom Đukanovićem sastajali smo se isključivo u okviru ustavnih nadležnosti i obaveza predsjednika, na sjednicama i sastancima u Skupštini Crne Gore, Vladi Crne Gore, zgradi Predsjedništva i Vili Gorica gdje se održavaju sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost. O svemu tome je javnost bila uredno obaviještena. Nijesam nikada, ni sa njim, ni sa drugim funkcionerima DPS-a razgovarao o manjinskoj Vladi koju bi podržao DPS. Stav Demokrata po pitanju koaliranja sa DPS-om je potpun jasan i ponovljen više puta u prethodnim pitanjima, a u prethodnima danima naš stav je i dokazan. Naša riječ je pretočena u djela. To je on što će građani uvijek moći da očekuju od Demokrata.

Bonus video: