URA sa opozicijom ruši i Bečića?

Poslanici će se danas na vanrednoj sjednici izjasniti o inicijativi za razrješenje Bečića koju su podnijeli poslanici opozicije. S obzirom da inicijativu podržava 38 poslanika opozicije, a za smjenu je potreban 41 glas, potrebno je da razrješenje podrže i poslanici vlasti

61450 pregleda 259 reakcija 87 komentar(a)
Za smjenu šefa Skupštine potreban 41 glas, Foto: Skupština Crne Gore
Za smjenu šefa Skupštine potreban 41 glas, Foto: Skupština Crne Gore

Malo je izvjesno da predsjednik Skupštine Aleksa Bečić danas neće biti razriješen sa te funkcije, nakon što su juče Demokrate i Građanski pokret URA, od kojeg zavisi smjena prvog čovjeka parlamenta, ponovo razmijenili teške optužbe.

Poslanici će se danas na vanrednoj sjednici izjasniti o inicijativi za razrješenje Bečića koju su podnijeli poslanici opozicije. S obzirom da inicijativu podržava 38 poslanika opozicije, a za smjenu je potreban 41 glas, potrebno je da razrješenje podrže i poslanici vlasti. Iz Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) su saopštili da neće glasati za smjenu.

Nakon što su čelnici GP URA Bečića pozvali da se izjasni da li stoji iza svih optužbi koje su Demokrate u prethodnom periodu iznijele na račun njihovog lidera Dritana Abazovića - “o izdaji, o 21 milionu, o korumpiranom političaru, o članu organizovane kriminalne grupe”, prvi čovjek Skupštine i Demokrata je odgovorio da je spreman da sve oprosti i da se u ime partije javno izvini cijeloj Crnoj Gori za sve što su njegove kolege izjavile, kada URA javno obeća građanima da njihov izbor neće biti formiranje skupštinske većine sa DPS-om:

”Već isključivo dogovor unutar parlamentarne većine i manjinskih partija ili novi izbori, zato što će to vaše javno obećanje i na kraju odluka da ne pođete sa DPS-om, biti dokaz da moje kolege nijesu bile u pravu”, poručio je Bečić.

On je saopštio da je spreman da se izvini iako nije iznio uvredu na račun bilo koga, iako URA od DPS-a, koji ih je nazivao “izdajnicima i bitangama”, nije tražila izvinjenje kada su najavili da su spremni da sa njima čine skupštinsku većinu. To bi, kako je rekao, učinio iako im Demokrate nijesu tražile izvinjenje za teške optužbe i lične uvrede, već su bez bilo kakvog premišljanja glasali protiv razrješenja Abazovića.

Iz URA su odgovorili da je očigledno da Bečić i Demokrate ne umiju funkcionisati bez ultimatuma, uslova, preduslova i raznih kalkulacija, koje za cilj imaju samo očuvanje svojih fotelja i funkcija.

Poručili su da DPS ne može biti dio evropske vlade, a podrška takvoj vladi je ponuđena svima. Građanima je, kako su saopštili, jasno da zamjenom teza “o tobožnjem povratku DPS na vlast, Demokrate pokušavaju da opravdaju svoj bijeg od evropskog puta”.

Povezani članci

06. Februar 2022.

URA: Bečić dokazao da je svjesno iznosio neistine

”Gospodine Bečiću, ili nijeste govorili istinu kad ste nas optuživali da smo kriminalci i izdajnici, ili je sada svjesno ne govorite, u želji da sačuvate fotelje i funkcije. Vaša ponuda glasi: Vi nam sačuvajte sve fotelje, a mi ćemo se izviniti građanima Crne Gore? Bečiću, potrebno je, prije svega, da se izvinite onima koje ste lažno optužili”.

Funkcioner GP URA Zoran Mikić ranije je kazao da bi želio da čuje od Bečića da li on stoji iza svih optužbi koje su Demokrate u prethodnom periodu iznijele na račun URA i njenog lidera.

”Ako on stoji iza tih optužbi, onda je pitanje da li možemo mi da sarađujemo ako on to stvarno misli... Ako neko ima dokaze, neka podnese krivičnu prijavu i predloži svjedoke koje treba saslušati po tom osnovu”, kazao je u petak gostujući na RTCG.

Sličan stav je nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića iznio i predsjednik Kluba poslanika “Crno na bijelo” (CnB) Miloš Konatar. On je rekao da ne vidi kako bi ta saradnja mogla biti plodotvorna, ukoliko Abazović bude mandatar nove vlade.

Iz Bečićeve partije ranije juče su saopštili da se smjenom predsjednika Skupštine konstituiše nova parlamentarna većina sa podnosiocima inicijative i time oni koji su glasali za smjenu biraju koalicionu stranu.

”S obzirom da se predsjednik razrješava većinom od ukupnog broja prisutnih poslanika, svako ko glasa za ili ne učestvuje u glasanju, napravio je dil sa DPS i formirao novu parlamentarnu koaliciju”.

Poslanici DPS-a, Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije, Bošnjačke stranke i Albanske koalicije Jednoglasno su 21. januara Skupštini predali inicijativu za razrješenje Bečića.

Bečića bi, kako su “Vijesti” ranije objavile, navodno na toj funkciji mogao da naslijedi lider i poslanik SNP-a Vladimir Joković, ukoliko Glavni odbor (GO) te stranke da saglasnost da ona bude dio neke manjinske vlade.

Vujović: Pozicija predsjednika pripada parlamentarnoj većini

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanja (CEMI) Zlatko Vujović kazao je “Vijestima” da ključni kriterijum ko će biti predsjednik parlamenta jeste ko čini parlamentarnu većinu.

”Pozicija predsjednika parlamenta pripada parlamentarnoj većini. To nije nikakva pozicija na sistemu zasluga, već jednostavno odraz parlamentarne većine”.

Vujović je kazao da ukoliko Demokrate predstavljaju dio parlamentarne većine, onda je to stvar dogovora između onih koji odlučuju o tome.

”A ako dođe do promjene parlamentarne većine, prirodno je da tu poziciju preuzme neko ko je iz te parlamentarne većine. Nije gospodin Bečić izabran na javnom konkursu, pa da na bazi određenih zasluga treba tu da bude, odnosno ne bude”.

Zlatko Vujović
Zlatko Vujovićfoto: Boris Pejović

Vujović je istakao da je to klasično političko pitanje.

”Kada govorimo o učincima, Bečić je, prije svega, trebalo da ima jedan ključni cilj, da kao predsjednik parlamenta, i partije koja je imala odnose sa svim akterima, obezbijedi kompromis oko onih pitanja koja su tražila kvalifikovanu većinu, odnosno većinu veću od apsolutne većine. U tom smislu moramo reći da nije ostvaren taj rezultat”.

Slične razloge su u predlogu za Bečićevu smjenu iznijeli i predstavnici opozicije.

U predlogu navode da Skupština za vrijeme mandata Bečića nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega, kako ocjenjuju, nije uspjela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, te dovede do ubrzanja evropskog puta.

Vujović je ocijenio da Bečić treba da dobije pohvale oko nekih tehničkih pitanja koja su riješena u parlamentu, kao što su mogućnost prenosa zasijedanja Skupštine i radnih tijela i veća transparentnost.

”Međutim, kada govorimo o nekim drugim stvarima, mislim da je parlament prestao da bude mjesto u kome se prave kompromisi između vlasti i opozicije i sve ostaje na ispunjavanju agende vladajuće koalicije. To je legitimno, ali s obzirom na trenutak u kome se nalazi Crna Gora i da je proces evropskih integracija zaustavljen zbog toga što nije dosegnuta kvalifikovana većina za izbor onih funkcija koje to traže, onda se mora reći da je to neuspjeh, istina ne samo Bečića, ali nije bilo napora da se dođe do tog kompromisa”.

Bečić je u julu prošle godine pokrenuo parlamentarni dijalog radi rješavanja otvorenih pitanja značajnih za ubrzanje evropskog puta, za koja je bilo potrebno obezbijediti dvotrećinsku podršku u Skupštini.

U dijalogu, koji nije imao očekivani epilog, učestovale su partije vlasti i opozicije, ali ne i DF...

Bonus video: