Bečić: Gaženje osnovnih demokratskih principa, sud naroda se ne može izbjeći

Predsjednik parlamenta smijenjen glasovima poslanika opozicije i koalicije "Crno na bijelo"

438130 pregleda 453 reakcija 451 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 07.02.2022. 20:34h
Završeno
20:30h

Strahinja Bulajić je, zaključujući sjednicu, rekao da nije privilegovan iznuđenom funkcijom.

"Iskren da budem, nije mi drago što je moj prijatelj razriješen. Ovom prilikom mu se zahvaljujem na dosadašnjoj uspješnoj saradnji u vođenju ovog doma, nadam se da ćemo i dalje imati saradnju u cilju poštovanja izborne volje građana... I dalje mislim da je bilo moguće sačuvati izbornu volju građana. Ruka je pružena i nadam se da je to važna poruka koja će biti shvaćena na pravi način", kazao je on.  

20:26h

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić smijenjen je večeras glasovima opozicije i koalicije "Crno na bijelo".

Za smjenu Bečića glasala su 43 poslanika, protiv ih je bilo 36. Aleksa Bečić se nije izjasnio.

Svi poslanici DPS-a (osim Miodraga Vukovića koji je odsutan), SDP-a, SD, Bošnjačke stranke, Albanske liste i Albanske koalicije Jednoglasno glasali su za smjenu Bečića, kao i poslanici GP URA i CIVIS-a.

Protiv su bili Demokrate, Demos, DF, PzP, SNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija.

Branka Bošnjak je konstatovala da će dužnost predsjednika Skupštine do izbora novog, obavljati Strahinja Bulajić, potpredsjednik i predstavnik najvećeg kluba poslanika.

Izmjena: 20:31h
20:20h

Poslanici se o smjeni Bečića izjašnjavaju prozivkom.

19:54h

Potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak dala je pauzu od deset minuta, kako bi se poslanici pripremili za glasanje.

19:51h

„Najponosniji jesam što sam ovako odgovornu funkciju obavljao na način da se od mog djelovanja, rada rezultata, nikada nije zastidjela prvo moja porodica, niti ijedan građanin i politički subjekt u Crnoj Gori. Sve što sam radio, radio sam vjerujući da radim najbolje i isključivo za Crnu Goru“, rekao je Bečić.

Da je, kako je naveo, do izborne volje građana, ne bi mogao biti smijenjen.

„Da je do date riječi, takođe ne bih mogao biti smijenjen. Sjećam se da se sa DPS-om neće ići, da se neće ići sa ovakvim DPS-om...“

Podsjetio je i na izjavu Dritana Abazovića da ne bi glasao za smjenu Bečića.

Bečić je rekao da će biti smijenjen ne zbog rezultata, nego zato što će se pogaziti osnovni demokratski principi i izborna volja građana.

„Smjena političkom silom je za mene ogromna čast. Ovim je konstituisana nova većina i prekrojena izborna volja građana“.

On je poručio onima koji su odlučili da prekroje izbornu volju građana „vidimo se na sudu naroda“.

„Može se prekrajati i političkom silom smjenjivati, ali se sud naroda ne može izbjeći“.

19:38h

Bečić je rekao da je na mnogo toga ponosan, mnogo je naučio, ali je žalostan što je vidio da mnogi pojedinci i političari usmjeravaju politiku od trenutka i onome što je profitabilno, ne žele pogledati u prošlost da vide da li su i oni sami nekad bili u poziciji onoga koga danas kritikuju.

Rekao je da je ponosan i na Sporazum iz septembra 2020. i da je veći dio njega nastao u njegovom kabinetu u prostorijama Demokrata.

„Ponosan sam što sam bio na braniku tog sporazuma“.

19:31h

Aleksa Bečić je kazao da je ponosan što je već nakon godinu i po ovaj saziv ispunio veći dio zacrtanih ciljeva za četiri godine.

On je rekao da mu nije sporno što je inicijativa za njegovu smjenu došla od opozicije, jer on zna kako je biti opozicionar u Crnoj Gori u teškim vremenima i šta znači revanšizam.

„Ponosan sam što za godinu i po dana ovdje niko nije dobio otkaz, niko nije pitan koje je vjere, nacije...“

Aleksa Bečić
foto: Screenshot/Youtube

Kazao je da ga inicijativa nije iznenadila, ali jeste što nije sadržala jednu rečenicu: „našli smo određenu strukturu koja je s nama spremna da pravi novu većinu...ne odgovaraju nam izbori, hoćemo zbog političkih kalkulacija da Vas smijenimo“

„Reći da se smjenjuje predsjednik parlamenta jer nije postignuta dvotrećinska većina je apsurdno, jer je to nasljeđe iz prethodnog saziva. Zašto tada nije inicirana smjena predsjednika parlamenta? Zato što bi bilo apsurdno“.

Zabrinjava ga, kaže, put kojim ide Crna Gora jer nijesu bitna kadrovska rješenja u pravosuđu već okupljanje oko nekog broja koji znači neku političku trgovinu.

19:15h

Genci Nimanbegu (Albanska lista) rekao je da Memorandum o saradnji, koji su potpisali sa dijelom vlasti (GP URA, SNP) za manjinske partije predstavlja mogući izlazak iz krize.

„Izgleda da se pokazalo da je najbolji način da se dođe do vlasti je bojkot i opstrukcija“.

Pitao je da li će neko da se izvini manjinama za to što su nazivani satelitima, poslušnicima...

Genci Nimanbegu
foto: Screenshot/Youtube

Naveo je da je jedini poslanik iz opozicje koji nije potpisao inicijativu za smjenu Bečića.

„U tom momentu se nije znalo kako ćemo naprijed... A Aleksa Bečić je pokazao razumijevanje za manjinske politike i to ne zaboravljamo. Drugi je politički razlog tada je bila još u meni bila nada da Demokrate mogu biti dio nekog budućeg rješenja, ali dijalog nije postignut. I jasno vam je da je padom Vlade Zdravka Krivokapića pala cijela vaša koalicija“.

Milan Knežević je rekao da je izlaganje Nimanbegua potvrda da ova Skupština liči na psihijatriju.

„Nijeste potpisali inicijativu, ishvaliste Aleksu Bečića, ali ćete glasati za njegovu smjenu. Đe je tu ljudskost, čojstvo i odnos prema Aleksi Bečiću? Imam osjećaj da ste se probudili iz dvadesetogodišnje kome i da su vas uveli u Skupštinu“.

Rekao je da nije bilo ove većine nikad ne bi manjinske partije dobile potpredsjednika parlamenta.

Milan Knežević
foto: Screenshot/Youtube

On je kazao i da nema ništa protiv da Albanac bude premijer, ali bio volio da se primijeni reciprocitet i da neki od Srba uz Vrake bude premijer Albanije.

„Nađite nas neđe... Ali ako mislite da ćete nas naći tako što ćete izigrati izbornu volju građana u velikoj ste zabludu i nećemo mirno posmatrati očiglednu prevaru i učinićemo sve da dovedemo do vanrednih parlamentarnih izbora“.

Nimanbegu je odgovorio da će se demantovati kad tad.

„Ono što mi imamo danas u Crnoj Gori vi svi omalovažavate ali smo napredovali od 1990-ih. Mi smo u tom periodu razmišljali da li da se predstavljamo kao Genci ili kao Goran. Što se tiče Vrake, to je u susjednoj državi“, naveo je Nimanbegu.

Poručio je da se bez dijaloga ne može naprijed, ali nije njegova odgovornost, niti albanskih stranaka, što je Krivokapić postavljen na čelo Vlade.  

Izmjena: 19:19h
19:00h

Vladimir Joković (SNP) odgovorajući Milačiću rekao je da je ovo prvi put da se javlja na ovakve insinuacije i izmišljotine.

„Nijesam mislio da ću odgovarati nebitnim likovima“.

Kazao je da mora da objasni ko je Marko Milačić – da je prvo pisao da su Naser Orić i Ratko Mladić braća po zlu, pa je ljubio zastavu Republike Srpske, glasao za nezavisnost Crne Gore, pa išao u Beograd...

„Oni koji su promijenili toliko ideologija, toliko partija, podržavalaca, nijesu nivo SNP-a ni moj nivo, ali moram zbog građana da objasnim“, kazao je Joković koji je zatim izašao iz sale prošavši iza Milačića što je izazvalo smijeh i aplauz u sali.

Milačić je rekao da je Joković pobjegao i da je napustio salu kao i u petak.

Kazao je da je Joković iznio niz neistina.

Milačić je optužio SNP da je dogovorio i broj mjesta u novoj Vladi, a i da je DF kumovao izdaji.

18:47h

Slaven Radunović (DF) poručio je Milačiću da se u svojim izlaganjima drži podalje od DF-a i da ne proziva kad će, hoće li i šta će da radi sa protestima.

„Davali smo vam priliku da se afirmišite kao mlad, hrabar političar... ali imali ste i određenog egzibicionizma, policajci su zaključavali marice da ne uskočite u njih... Vama je prvo lična promocija na umu, a nama nije. Mi ne izlazimo na proteste da branimo nečije fotelje, a posebno ne članova porodice, a kad odlučimo da idemo na proteste svi će znati“.

Optužio je Milačića da je mijenjao tabore i da je sa trećeg mjesta na listi koalicije Za budućnost Crne Gore „pobjegao“ kada je došlo do prvog konflikta sa Zdravkom Krivokapićem.

Milačić je odgovorio da se Radunović bavio toliko izdajom, kao njime, do izdaje ne bi došlo.

„Uvijek ću vas pozivati na proteste, i sad vas pozivam, zbog građana“

Rekao je da je priča o maricama na nivou Informera.

"Optužili ste me da nijesam želio da mitropolit Amfilohije učestvuje u vašim protestima. Da. I ponosan sam na to. I tada ste ga zloupotrijebili... Vi se bavite profesionalno srpstvom... Nije vam valjala Vesna Bratić, Aleksandar Stijović, Zdravko Krivokapić, od blata ćete ih praviti".

Rekao je da je DF dužan Pravoj 200.000 eura iz 2016. godine „Ne samo meni, nego i Novici Staniću. Ostaće upamćeno da se gospodin Slaven Radunović bavio intrigama nečijim ženama, spinovima i sličnim stvarima“, kazao je Milačić.

Izmjena: 18:57h
18:22h

Marko Milačić (Prava Crna Gora) kazao je da neko želi građanima da postoji nešto što ne postoji.

„U pitanju je klasičan prevrat. Kada neko iz parlamentrae većine ruši Vladu i predsjednika Skupštine sa opozicijeom, to se u svakoj zemlji svijeta zove politička korupcija i izdaja“, rekao je Milačić.

On je kolegama iz GP URA poručio da će tek slušati te riječi.

„Nema više razgovora sa GP URA. To je, što se tiče Prave Crne Gore, završeno...Ovo je plan, mjesecima vješto definisan plan“.

Marko Milačić
foto: Screenshot/Youtube

Kazao je da je Bečić sjajan čovjek i da ne postoji nijedan razlog za njegovu smjenu, osim smjene vlasti bez izbora, a jedini odgovor na to je „ulica“.

„Demokratski, dostojanstveno, mirno, kako se odgovara izdajnicima“ Rekao je da su mnogi umrsili prste u rušenju izborne volje građana, da tu nije bilo samo nalogodavaca i izvođača radova, već i kumova.

„Jedva čekam pređem u klupe opozicije, časno i sa merakom. Časno sa merakom ću da se borim protiv izdajnika, protiv Mila Đukanovića, ojačanog Urom i podržanog drugim potpisnicima Memoranduma. Sanjaćete me“.

Poručio je da su izdajnici oni koju sjednu u fotelje predsjednika Skupštine i Vlade uz pomoć DPS-a da su izdajnici.

Pozvao je DF i SNP da pozovu narod na ulice.

"Šta čekamo?", pitao je Milačić.

18:14h

Božena Jelušić (GP URA) rekla je da ima vrlo dugo iskustvo borbe protiv DPS-a i da je dobro sagledala zloupotrebe proteklih 30 godina.

„Gledajući pojedine zloupotrebe u proteklih godinu dana, shvatila sam razmjere ovih zloupotreba. Ako neka misli da se ponudom ove vlade nudi mogućnost DPS-u da se vraća na vlast, on se zaista gorko vara. Dani koji su pred nama i personalni integritet to će vam potvrditi“.

Božena Jelušić
foto: Screenshot/Youtube

Poručila je da se ne brinu za glasove GP URA, nijesu se brinuli za njih ni u decembru kada se glasalo za Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Navela je da im crkva nije pomogla ništa da je smisao tog pokreta da Crnoj Gori bude bolje, pa čak i ako njega ne bude.  

17:54h

Dragan Krapović (Demokrate) kazao je da je Bečić politički problem novoj koaliciji i zato će biti smijenjen.

Kazao je da se to, u kontekstu pobjede 30. avgusta 2020, zove izdaja.

„Nemamo namjeru da isključujemo bilo koga iz političkih tokova, ali jeste da bivši režim držimo u opoziciji, dok građani ne kažu drugačije. Na sceni je otvorena politička izdaja i prodaja glasova i svako ko to nije detektovao je politički slijep ili nepismen. Sumnjam da je ovdje neko politički nepismen ili slijep, ili se namjerno pravi lud“.

Dragan Krapović
foto: Screenshot/Youtube

Kazao je da „ovo zavlaćenje“ sa pričom sa pozivom za pregovore, podsjeća na zahtjev Stevana Džakovića da se potpišu otvorene liste ili zahtjev Draga Đurovića da se potpišu Kosovo ili Srebrenica pa da se formira vlast u Nikšiću.

"Znamo svi sa kime će da mijenjaju Bečića, ali neću sad o tome", rekao je Krapović i dodao da mu taj nije ni do koljena.

Izmjena: 18:01h
17:49h

„Imamo političara koji je mimo sopstvenih principa ušao u Vladu i bori se za prvu poziciju, da bude premijer... U toj borbi je spreman na sve, i spreman da svakom zabije nož u leđa zarad šačice vlasti“, kazao je Koprivica, a Bošnjak ga je opomenula navodeći da su to teške riječi.

Poručio je da se „grdno vara da će narod Crne Gore to mirno posmatrati“.

„A nećemo ni mi iz udobnih soba, niti iz ove sali već ćemo se mirno i dostojanstveno boriti... Narode, ustajte protiv izdajnika, protiv političke korupcije“.

17:38h

Momo Koprivica (Demokrate) kazao je da se formira manjinska vlada i da je Bečić prepreka tome, zato se traži njegova smjena.

Kazao je da se fingiraju razgovori u okviru vladajuće većine i to potvrđuje prepiska sa Vajber grupe GP URA, u kojoj se navodili da im Bečić smeta zbog pravljenja većine sa DPS-om.

“Sve je to prekrajanje izborne volje… Sve zakulisne dogovore o novoj većini narod ima pravo da poništi, jedini put za izlazak su izbori i ključevi demokratije su u rukama građana“.

Momo Koprivica
foto: Screenshot/Youtube

Smatra da je smjena predsjednika Skupštine, nije smjena jednog lidera, nego je razdruživanje parlamenta od volje naroda.

„Danas parlament prestaje da reflektuje volju naroda, a počinje da služi interesnim grupama“.  

17:30h

U polemici sa Ibrahimovićem Bulatović je rekao da su u predreferendumskoj kampanji njega u Rožajama nazivali „vođa četnika“.

„Sada u aluzijama neko crta metu nekome. Ja crtam metu? Ja sam skidao mete“

On je pitao Ibrahimovića hoće li ući u manjinsku Vladu, ako u njoj budu Demokrate i Demos, „oni koji ne budu na crnoj listi Gabrijela Eskobara“.

Prethodno je Ibrahimović poručio da se ne crtaju mete manjinama i da se ne podižu tenzije.

17:18h

Ervin Ibrahimović (BS) kazao je, odgovarajući Bulatoviću, da je imao izvanrednu saradnju sa Bečićem, ali je većina sada „na drugoj strani“.

„Mi nijesmo lično ni protiv koga, imao sam obavezu da podržim inicijativu za razrješenje predsjednika Skupštine... Ovo je priča o većini, stvaranju nove većine i to je realnost“.

Ibrahimović
Ibrahimovićfoto: Screenshot/Youtube

Bulatović je kazao da se obratio Ibrahimoviću kao predstavniku Bošnjačke stranke, a ne predstavniku bošnjačkog naroda jer da bošnjački narod da zna šta on radi ne bi ga glasao.

Rekao je da je Ibrahimović pomenuo novu većinu iz koje će biti isključeni svi predstavnici srpskog naroda.

"Vi, gospodine Ibrahimoviću, neće to bošnjački narod u Crnoj Gori".

Očekuje da glavni branitelj "lika i djela Mila Đukanovića" Milivoje Katnić bude uskoro smijenjen, jer ako bude smijenjen veliko je pitanje da li će Đukanović dati manjinsku podršku vladi koja mu je smijenila miljenika.

17:05h

Predrag Bulatović (DF) kazao je da nema nijednog razloga za smjenu Bečića i da se ne može reći da on nije evropski političar.

“Smiješno mi je naprosto da Aleksa Bečić nije evropski političar, nađite nešto kreativnije”, rekao je Bulatović.

On je kazao da je Bečić jedini pokrenuo parlamentarni dijalog, "osporavan upravo od onih koji će da formiraju manjinsku vladu".

Tvrdi da je notorna neistina koja se čula u obrazloženju predlagača vezano za Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu.

“Cijenjeni Strahinja Bulajić je sve činio da započne dijalog, koji su kočili DPS i njegovi sateliti" – naveo je Bulatović.

Predrag Bulatović
foto: Screenshot/Youtube

Rekao je da je Bečić dobio glasove Bošnjačke stranke, izvršio izmjene Poslovnika, omogućio zastupljenost manjina i žena na potpredsjedničkim mjestima što nije bilo za vrijeme DPS-a.

„Gospodine Ibrahimoviću, ostavite DPS, razmislite koje odluke donosite, sve sam mogao shvatiti ali i ne da će gospodin Ibrahimović staviti potpis za smjenu Bečića... Mi želimo i nakon ove smjene da se vidi ko ne želi dijalog. Kako će da nas pomiri partija sa tri poslanika? Nije Crna Gora 81 poslanik jer ima ljudi koji nijesu izašli na izbore... Da vidimo ko ne želi dogovor i zašto ne želi dogovor“.

On je naveo da mogu postojati samo politički razlozi za smjenu Bečića.

“Da se unutar parlamentarne većine obnovi dijalog i da se kaže: ‘Gospodine Bečiću, počinjemo ispočetka i Vaša funkcija je u raspodjeli'”, kazao je Bulatović.

Kazao je da nije riječ ovdje o manjinskoj vladi, nego koalicionoj.

„Ako GP URA napravi manjinsku vladu, njom će se iznevjeriti volja građana. Ako Abazović uradi ovo što je namjerio, neće biti ni političar ni državnik, niti opozicionar. Nagledao sam se ja onih koji su sa DPS-om orali“.

On je pozvao na dijalog i DPS da ne radi „destrukciju“ koju je namjerila.

„Za sve je potreban dijalog i za 49 i 54. Aleksa Bečić nije za to kriv“.

On je poručio Abazoviću da nema pomirenja kako je on namjerio, već je potreban dijalog.

Poručio je da sa DPS-om ne daju podršku, "ako su krenuli u manjinsku vladu, da ne računaju na DF".

16:53h

Andrija Popović (LP) vjeruje da će uskoro birati novog predsjednika ili predsjednicu Skupštine i on će podržati smjenu Bečića.

„Lično bih volio da bude poslanica, mnogo su suptilnije i mudrije od nas poslanika. Volio bih da se ponovi situacija iz 2001. kada je Vesna Perović iz Liberalnog saveza izabrana za predsjednicu Skupštine i veoma uspješno vršila tu funkciju“.

Andrija Popović
foto: Screenshot/Youtube

Kazao je da bez obzira na pojedine lične konflikte sa Bečićem, što je brzo prevaziđeno i zaboravljeno, on tehnički korektno vodio Skupštine uz neke manjkavosti na polju međunarodne saradnje poslanika i zloupotrebe Parlamentarnog kanala.  

16:42h

Miloš Konatar (Crno na bijelo) kazao je da Crnu Goru čekaju lijepe vijesti kada je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Crna Gora nema vremena da čeka i ako idemo ka izboru nove vlade, mi nemamo luksuz da postoji bilo kakv šum ili blokada u saradnji između Skupštine i buduće vlade. Bili smo otvoreni kad smo predložili koncept manjinske vlade, tražili smo podršku i rekli da u njoj neće biti DPS-a, iako ovih dana neko to pokušava da predstavi kao izdaju“.

Rekao je da bez obzira ko će biti u manjinskoj vladi, moraju svi sarađivati.

„Nije Crna Gora 41 poslanik, Crna Gora je svih 81 poslanik. Nije nikakva apokalipsa smjena Vlade, izabraćemo novu, ako ne izaberemo ići ćemo na izbore. Nija apokalipsa nije ni smjena predsjednika Skupštine. Doći će novi predsjednik ili predsjednica, ili ćemo ostaviti potpredsjednika Bulajića“, kazao je Konatar i poručio da predsjednik ili predsjednica neće biti iz DPS-a.

Miloš Konatar
foto: Screenshot/Youtube

Komentarišući prepisku na jednoj od Vajber grupa unutar GP URA, koja kruži mrežama, rekao je da je autentična prepiska i da tu nije bilo nijedna ružna riječ na račun protivnika.

„To je prepiska među članovima iz Podgorice u kojoj nijeste mogli da vidite nijednu ružnu riječ na račun protivnika... Nije rečeno ništa što već nije rečeno... Funkcioneri GP URA komuniciraju sa svojim članovima“

Milan Knežević je dobacio „i skrinšotuju poruke“, na šta je Konatar odgovorio da je sve to normalno.

Konatar je naveo da se danas ovdje razdvajaju putevi Demokrata i GP URA, ali je siguran da će i Dritan Abazović i Aleksa Bečić obavljati važne državne funkcije i da treba tražiti nove mostove saradnje, zbog građana.

Vladimir Joković (SNP) rekao je da njegova partija neće glasati za smjenu Bečića, jer nemaju razloga za to.

Vladimir Joković
foto: Screenshot/Youtube

Kazao je da je bilo dobih i loših stvari u Vladi, kao i dobrih i loših ministara.

„Da li je bilo onih koji apsolutno nijesu komunicirali sa SNP-om, od premijera i nekih ministara, jeste. Prvi put je iznevjerena volja građana kada je smijenjen ministar Vladimir Leposavić. Tada je trebalo da kažemo tajm aut. Ćutali smo tada i zato smo došli gdje smo došli“

Rekao je da je SNP otvoren da se nađe rješenje za sve.

„Apelujem na sve da se manemo političkog rivalstva, posebno vam mladima, imaćete vremena za to. Ako možemo da nađemo rješenje, SNP ne traži ništa, neka se formira vlada. Ako je DF mogao i ako smo svi potpisali, a ne znajući dobro bivšeg premijera, da formira vladu, zašto ne bismo i sad mogli da kažemo hajde da uradimo nešto i ne iznevjeravamo volju građana“.  

Izmjena: 16:53h

Bonus video: