Đukić: Odgovornost za neodržavanje sjednice je na vladajućoj većini

Na dnevnom redu, između ostalog, trebalo je da budu Program uređenja prostora sa programom urbane sanacije za ovu godinu, informacija o postupku izrade i usvajanju izmjena i dopuna Prostorno – urbanističkog plana (PUP) Kolašina, Plan i programa rada i plan finansiranja preduzeća Vodovod i kanlizacija...

6566 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Sjednicu Skupštine opštine (SO) Kolašin nije bilo moguće ni danas održati, jer je ponovo nedostajo kvorum. Sjednica je prekinuta i 31. janura iz istog razloga. Odbornik Slobodan Vlahović, sa izborne liste Socijaldemokrata, koji je tvrdio da već odavno djeluje samostalno, u međuvremnu je podnio ostavku.

Na početku današnje sjednice u sali nijesu bili odbornici Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP), a sjednicu su napustuli odbornici Demokrate i Socijaldemokratske partije (SDP).

Na dnevnom redu, između ostalog, trebalo je da budu Program uređenja prostora sa programom urbane sanacije za ovu godinu, informacija o postupku izrade i usvajanju izmjena i dopuna Prostorno – urbanističkog plana (PUP) Kolašina, Plan i programa rada i plan finansiranja preduzeća Vodovod i kanlizacija…

Očekivalo se da odbornici danas usvoje incijativu Vladi, kojem je predloženo da se auto-put nazove po princezi Kseniji.

“Vladajuće većina ni danas nije imala kvorum jer su odbornici Demokrata i SDP napustili sjednicu. Odbornici DF i SNP ni danas nijesu prisustvovali sjednici. Takođe, danas mi je stigla i ostavka odbornika Slobodana Vlahovića, koji je ostavku podnio iz ličnih razloga. Prije napuštanja sjednice nekoliko predstavnika odborničkih klubova vlasti i opozicije je “ukrstila” argumente oko nedostatka kvoruma i to na bespotrebno buran način. Ja lično nemam komentar povodom poteza Demokrata i SDP-a s obzirom da smatram da je nihovo legitimno političko pravo da ne daju kvorum i da je odgovornost za neodržavanje sjednice na većini”, kazao je predsjednik SO Milan Đukić. Vijestima.

foto: Dragana Šćepanović

Prema njegovim riječima, “zabrinjava pojačana tenzija kod pojedinih odbornika opozicije koja je vjerovatno uzrokovana dešavanjima u državnom parlamentu”. On smatra “da su svi i na lokalnom i na državnom nivou obavezni da svojim postupcima i javnim nastupima ne “podgrijavaju” već uzavrelu poltičku i društvenu atmosferu”. Promišljenost i odgvornost, su neophodni, kaže Đukić, “kako bi mala kolašinska zajednica prevazišla dnevno političke podjele i bespotrebne tenzije”.

Računajući Vlahovića vlčadajuća koalica , koju u Kolašinu čine Demokratske partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) I Grupa birača , napustilo je, računajući i Vlahovića, troje odbornika.

Vlahović, međutim, iako odavno, prema nezvaničnim informacijama, nije član SD, do sada o tome nije zvanično obavještavao skupštinsku službu. S druge strane, iako je novinarima, još prije nekoliko mjeseci, kazao da djeluje kao samostalan odborik, do sada je uglavnom davao podršku odlukama koje su dolazile kao predlog vladajuće većine i obezbjeđivao kvorum.

Koaliciju su prošle godine napustili Momčilo Vukčević (DPS), Jelena Bulatović (SD). Na lokalnim izborima 2018. godine, DPS, GB i SD osvojili su 18, a Demokrate, DF, SDP i SNP 13 mandata.

Koaliciju su minule dvije godine potresali brojni tajni i javni sukobi, lični animoziteti, dijametralno suprotni stavovi oko nekoliko projekata ili kadrovskih rješenja. Uprkos svemu tome i činjenici da su čelnici kolašinske vlasti jedne druge optuživali čak i za nezakonit rad - koalicija je opstala.

Međutim, za sve važne odluke, do sada, uvijek je obezbjeđivan i kvorum i dovoljan broj glasova.

Bonus video: