Tivat: NP, BF i GB hoće na vanredne izbore, čekaju se SDP i opozicija

U inicijativi se navodi da se „skraćenje mandata aktuelnom sazivu SO Tivat stvaraju uslovi za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora i rješavanje političke krize u tom gradu“

35657 pregleda 105 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Opština Tivat
Foto: Opština Tivat

Šesnaest odbornika u Tivtu vladajuće koalicije građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“, podnijelo je predsjedniku Skupštine opštine Tivat dr Andriji Petkoviću (BF) formalnu inicijativu za skraćenje mandata aktuelnom sazivu SO Tivat.

U inicijativi na kojoj su potpisi svih 13 odbornika NP, dva odbrnika BF i jedne odbornice liste GB, navodi se da se „skraćenje mandata ovom sazivu SO Tivat stvaraju uslovi za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora i rješavanje političkee krize u tom gradu“.

Kriza inače, traje od septembra prošle godine kada je SDP, koja je od izbora 30.avgusta 2020. do tada davala parlamentarnu podršku manjinskoj vlasti kolaicije NO-BF-GB, odlučila da joj bez detaljnijeg obrazloženja, uskrati podršku.

Inicijativa za skraćenje mandata
Inicijativa za skraćenje mandatafoto: Siniša Luković

Od tada SDP, koja ima jednog odbornika u aktuelnom sazivu SO Tivat, bojkotuje sjednice lokalnog parlamenta, a u bojkotu joj se odmah pridružilo i 15 odbornika opozicionih partija DPS, SD i HGI.

Zbog toga tivatski parlament nema kvorum za rad. Posljednja sjednica SO odžana još krajem juna prošle godine i od septembra do sada je propalo više pokušaja predsjednika SO Andrije Petkovića da održi 11. po redu redovnu sjednicu lokalnog parlamenta.

U međuvremenu je i resorno Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija početkom januara, uputilo zvaničnu preporuku predsjedniku SO Tivat da u roku od 30 dana sxazove i održi sjednicu lokalne Skupštine. Ukoliko se to ne dogodi, Vlada Crne Gore bi mogla raspustiti SO Tivat i uvesti privremenu upravu nad tom Opštinom kojom bi do vanrednih lokalnih izbora, u tom slučaju upravljao tročlani Odbor povjerenika imenovan od strane Vlade.

Petković je inače, novi pokušaj održavanja sjednice zakazao za 10.febriar, a izvjesno je da će se inicijativa za skraćenje mandata koju je juče podbijelo 16 odbornika koalicije NP-BF-GB među kojim je i sam Petković, biti prva tačka dnevnog reda tog zasijedanja.

Ukoliko međutim, SDP i opozicija ne dođe ni na tu sjednicu u četvrtak, vladajuća koalicija neće imati kvorum da je održi, a time ni da se izglasa skraćenje mnadata kao uvod u vanredne lokalne izbore koje opozicija u Tivtu inače, zvanično traži već mjesecima.

Bonus video: