SPP Rožaje: Partijsko zapošljavanje odgodilo Evropu sad, opština ne može da izdrži ni dosadašnje plate

"Da bi vladajuća struktura opstala na vlasti, radi suprotno izglasanom. Zapošljava još ljudi, što u konačnici proizvodi dug oko 25 miliona na kraju mandata"

2946 pregleda 3 komentar(a)
Stranka pravde i pomirenja, Foto: sppcg.me
Stranka pravde i pomirenja, Foto: sppcg.me

Rožajski opštinski odbor Stranke pravde i pomirenja (SPP) saopštio je da je partijsko zapošljavanje odgodilo i dovelo u pitanje primjenu programa Evropa sad u toj opštini.

Kako navode u saopštenju, plate kasne i opštinski budžet ne može da izdrži partijsko zapošljavanje, a program Evropa sad dodatno ugrožava egzistenciju zaposlenih jer "opština nije mogla da servisira ni dosadašnje zarade zaposlenih u opštini kao i preduzećima i ustanovama u njenom vlasništvu."

"Partijsko zapošljavanje u opštinskim strukturama, preduzećima i ustanovama u vlasništvu opštine Rožaje godinama unazad školski je primjer neodgovornog rukovođenja finansijama iz čega proističu brojni problemi građana Rožaja u svim sferama života", poručili su iz SPP.

Poručili su da dok se većina građana drugih crnogorskih opština raduje povećanju minimalne zarade, ali u uvećanjima osnovnih zarada, u Rožajama Evropa sad dolazi "malo kasnije."

"Ili mnogo kasnije ako se ova lokalna politička agonija nastavi još 4 godine. A i kako da dođe?! Plate u opštinskim strukturama, institucijama i ustanovama kasne par mjeseci, najveći broj penzionera ima minimalnu penziju, najveći broj privrednih subjekata je uslijed slabog prometa i kupovne moći građana u ozbiljnom problemu kako isplatiti radnike po novim uslovima obračuna zarada. Dok inflacija guta i ove uvećane plate najveći poslodavac u Opštini - sama opština Rožaje zbog svoje stranačke gramzivosti dovela je u pitanje egzistenciju i svojih zaposlenih. Očekivano", poručili su u saopštenju.

Navode da je nakon izbora 2018. godine rožajski parlament usvojio sanacioni plan koji je predviđao otpuštanje preko stotinu radnika u lokalnoj upravi do kraja 2019. godine, i to zbog toga što budžet više nije mogao da izdrži preveliki broj zaposlenih.

"Međutim, da bi vladajuća struktura opstala na vlasti, radi suprotno izglasanom. Zapošljava još ljudi, što u konačnici proizvodi dug oko 25 miliona na kraju mandata. Ekstremna zaduženost opštine, tri puta veći broj zaposlenih od optimalnog, zapošljavanje partijski podobnih, bezidejnost i letargija koja u opštini Rožaje vlada već tri decenije, ostavila je pustoš u ekonomskom, društvenom, sportskom, kulturnom, infrastrukturnom i svakom drugom smislu građane Rožaja, koji uslijed takvog odnosa lokalnih funkcionera masovno iseljavaju", poručili su iz SPP.

U saopštenju navode da je matematički, za "potrebe jačanja partijske infrastrukture (predizborno zapošljavanje)" iz budžeta opštine godišnje za tu svrhu izdvojeno preko 2 miliona eura.

"300 prekobrojnih (čitaj partijskih) uposlenika puta bruto plate pa puta 4u godine mandata daje cifru od preko 8 miliona eura opštinskog novca za usko partijske potrebe. Uzimamo za primjer samo jedan mandat a tu praksu sprovode u poslednjih 2 ili 3 mandata intezivno. Za taj novac, potrošen u protekla 3 mandata, moglo se sufinansirati zapošljavanje 1.000 osoba (x 24.000 € po osobi) koji bi indirektno proizveli još bar 300 novih radnih mjesta i koji bi svi zajedno dodatno punili gradski budžet i tako u krug", poručili su iz SPP. Poručuju da pravni sistem u državi još uvijek ne funkcioniše, pa rezon lokalnih funkcionera isključivo završava na partijskom sabiranju sigurnih glasova.

"Možda na lični rezon ne možemo uticati, ali pravnu državu ćemo osloboditi iz kandži intresno partijskog establišmenta koji godinama gleda kroz prste lokalnim moćnicima", navode u saopštenju.

SPP poručuje da nebrojeno puta kritikovani i upozoravani sa državnog vrha zbog bahatog odnosa prema gradskom budžetu, "koji pod ovim okolnostima ne može da servisira ni doprinose na zarade zaposlenih, lokalni politički moćnici nastavljaju po starom predizbornom receptu u nedostatku razvojnih ideja i projekata, ali i nedostatku pravne države, sudstva i tužilaštva koji bi po sili zakona odavno trebali ispisati brojne krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja."

"Treba naglasiti da se upravo sad zapošljava veliki broj ljudi, da bi se osigurali sigurni glasovi. Zapošljavaju se bez javnog konkursa, bez konsultacija sa ministarstvom finansija, što predstavlja ozbiljno krivično djelo", navodi se u saopštenju.

Iz SPP kazuju da godinama upozoravaju da će takav pristup neminovno dovesti do sloma "ionako osiromašenog budžeta i egzistencije zaposlenih koji u normalnim okolnostima predstavljaju servis građanima i okosnicu razvojnih programa."

"Na našu žalost, ona se pretvorila u glavnog kočničara razvoja i postala epicentar nezadovoljstva građana i nerazvijenosti Rožaja. Nije nam niko iz Podgorice kriv što imamo više socijalnih slučajeva od zaposlenih", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: