Bilčik i Picula: Ubrzati formiranje nove vlade i izbor predsjednika Skupštine

"Crnoj Gori je potrebna predvidljiva i stabilna parlamentarna većina i proevropska vlada koja će zemlji omogućiti napredak na putu u Evropsku uniju", naveli su evropski zvaničnici u zajedničkom saopštenju

29478 pregleda 544 reakcija 114 komentar(a)
Foto: Luka Zeković/Alexis Haulot
Foto: Luka Zeković/Alexis Haulot

Neprekidno pratimo razvoj političkih događanja u Crnoj Gori i ovim putem želimo pohvaliti nedavni mirni prenos vlasti u skladu s crnogorskim Ustavom.

To su u zajedničkom saopštenju naveli predsjedavajući delegaciji Evropskog parlamenta (EP) za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik i izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.

Oni su pozvali na kontinuirano poštovanje demokratskih procesa, normi i standarda u ovim vremenima.

"S obzirom na zastoje posljednjih nedjelja, pozivamo crnogorske čelnike da ubrzaju svoje napore u formiranju nove vlade te u izboru novog predsjednika crnogorske Skupštine. Utiranje puta ka stabilnoj parlamentarnoj većini i potpora Crnoj Gori u reformskim procesima od iznimne su važnosti i vrijeme se više ne smije gubiti", naveli su u zajedničkom saopštenju.

Ističu i da političke blokade ograničavaju reformske procese zemlje, a time i njene ambicije za pristupanje Evropskoj uniji.

Dodaju i da je Crna Gora najnaprednija država među zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u, i da je već postala članica Sjevernoatlantskog saveza.

"Crnoj Gori je potrebna predvidljiva i stabilna parlamentarna većina i proeuropska vlada koja će zemlji omogućiti napredak na putu u Europsku uniju. Podržat ćemo političke odluke koje će se temeljiti na europskim standardima i poštivati europske vrijednosti, odražavajući želju i volju građana. Članstvo u EU-u, na kraju krajeva, želja je velike većine građana Crne Gore", saopštili su Bilčik i Picula.

Bonus video: