SD Tivat: Inicijativa populistički potez pokušaja da opoziciju prikažete kao odgovorne za neslaganje u vašim redovima

"Podsjećamo Vas da ste sada korak od uvođenja prinudne uprave I da nije bilo potrebe za ovakvom čisto populističkom inicijativom, te da je predstojeća sjednica pokušaj Predsjednika skupštine da odgovori na zakonsku obavezu na koju mu je ukazano od strane nadležnog Ministarstva", navodi se u saopštenju tivatskih Socijaldemokrata

6927 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Vaša inicijativa je još jedan jeftin populistički potez da u odlasku i napuštanju fotelja, pokušate opoziciju prikazati kao odgovorne za nefunkcionisanje i neslaganje u vašim redovima, što se manifestovalo tokom perioda vaše vladavine, saopštile su tivatske Socijaldemokrate.

Oni su regovali na inicijativu koju su podnijeli šesnaest odbornika u Tivtu vladajuće koalicije građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“, predsjedniku Skupštine opštine Tivat Andriji Petkoviću (BF) za skraćenje mandata aktuelnom sazivu SO Tivat.

Saopštenje prenosimo integralno:

"Uvaženi predstavnici odlazeće vlasti,

Koristimo priliku da Vam ovim putem kao potpisnike podnijete inicijative ukažemo na niz nepobitnih činjenica, kao i na osnovne zakonske norme kojih ste, kao odbornici, morali biti svjesni da ste pažljivo izučili Zakon o lokalnoj samoupravi.

Naime, članom 38 Zakona o lokalnoj samoupravi, na koji ste se pozvali, je propisano da Skupština odlučuje o građanskoj inicijativi. Radi građana važno je da pojasnimo da je građanska inicijativa jedan od oblika učešća građana u odlučivanju o poslovima od interesa za lokalno stanovništvo, u skladu sa Zakonom, Statutom i Poslovnikom, te bi se isto odnosilo i na inicijativu koju ste Vi kao odbornici, a ne kao građani podnijeli Skupštini na odlučivanje. Sam postupak po građanskoj inicijativi je regulisan posebnim normama, prema kojima se ista upućuje nadležnom organu lokalne uprave na izjašnjenje, pa tek ukoliko se nadležni organ ne izjasni, inicijativa se upućuje Predsjedniku opštine ili Predsjedniku Skupštine. Zato Vas upućujemo da dobro pogledate, proučite i savladate članove Zakona o lokalnoj samoupravi, konkretno od člana 122 do 128, a onda detaljnije pogledate i Statut kojim se bliže uređuju ova pitanja.

Kao odbornici, zakonski i legitimno ste trebali da date Predlog odluke o skraćenju mandata Skupštine, prezicnije u skladu sa članom 38 stav 1 tačka 17, u kojoj biste građanima detaljno obrazložili pravni osnov za donošenje odluke, a da smo u pravu govori i član 37 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi u kojem se kaže da “u slučaju prestanka mandata Skupštine prije isteka vremena na koje je izabrana, Predsjednik Crne Gore raspisuje izbore narednog dana od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju, odnosno od dana stupanja na snagu odluke o skraćenju mandata skupštine. Nesumnjivo je pravo odbornika i da podnosi inicijative, ali nikako ne o ovom važnom pitanju kao što je skraćenje mandata, koje je jasno precizirano i regulisano Zakonom.

Na osnovu navedenog, postavlja se pitanje da li ste kroz ovu inicijativu svjesno i namjerno željeli ponovo obmanuti javnost i vašu nesposobnot,neznanje i nerad pripisati opoziciji, koja je, podsjećamo, ukazivala na jedini legitiman korak nakon uskraćivanja podrške, a to su izbori.

Takođe, podsjećamo Vas da ste sada korak od uvođenja prinudne uprave I da nije bilo potrebe za ovakvom čisto populističkom inicijativom, te da je predstojeća sjednica pokušaj Predsjednika skupštine da odgovori na zakonsku obavezu na koju mu je ukazano od strane nadležnog Ministarstva, na šta upućuje član 185 Zakona o lokalnoj samoupravi u kojem je jasno precizirano sledeće:

“Kad skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, Vlada će upozoriti skupštinu, da u određenom roku, obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze.

Ako skupština, u roku iz stava 1 ovog člana, ne uspostavi obavljanje svojih funkcija, odnosno ne izvrši zakonom utvrđene obaveze, Vlada će, na predlog Ministarstva, raspustiti skupštinu.

U slučaju raspuštanja skupštine, funkciju skupštine do konstituisanja nove skupštine vrši odbor povjerenika, koji imenuje Vlada.“

Iz svih navedenih razloga, da se zaključiti da je Vaša inicijativa još jedan jeftin populistički potez da u odlasku i napuštanju fotelja, pokušate opoziciju prikazati kao odgovorne za nefunkcionisanje i neslaganje u vašim redovima, što se manifestovalo tokom perioda vaše vladavine.

Uvaženi predstavnici vlasti, ostavite politikanstvo po strani i prihvatite prinudnu upravu kao jedino zakonito rješenje do izbora kada će građani odlučiti kojim putem Tivat treba da ide dalje. Sigurni smo da će to biti neko novo vrijeme", navodi se u saopštenju OO SD Tivat.

Bonus video: