Đukanović se sastao sa Micotakisem: U regionu Zapadnog Balkana jako nam je potrebna pomoć i podrška Grčke

Đukanović je Micotakisu poručio da je prošle godine obilježeno 140 godina diplomatskih odnosa Grčke i Crne Gore i 15 godina obnovljenih odnosa nakon što je Crna Gora postala ponovo nezavisna 2006. godine

8416 pregleda 16 komentar(a)
Micotakis i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Micotakis i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u Atini sa predsjednikom Vlade Grčke Kirijakosom Micotakisem.

To je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Đukanović i Micotakis, kako navode u saopštenju, su nakon tete-a-tete susreta "koji je bio mnogo duži nego što je protokolom predviđeno", razgovarali u prisustvu delegacija dvije države o bilateralnim odnosima i prilikama za unapređenje ekonomske, turističke saradnje, trgovinske razmjene i boljem infrastrukturnom povezivanju dvije države.

Đukanović je Micotakisu poručio da je prošle godine obilježeno 140 godina diplomatskih odnosa Grčke i Crne Gore i 15 godina obnovljenih odnosa nakon što je Crna Gora postala ponovo nezavisna 2006. godine.

"Tim povodom, imali smo i male svečanosti u Podgorici, čiji smo akteri bili ambasador vaše zemlje i ja, jer su se ovi jubileji podudarili sa 200 godina od početka grčke revolucije", kazao je Đukanović premijeru Grčke.

Đukanović je čestitao na uspješnom savladavanju problema sa kojima se Grčka suočavala, imajući u vidu i požare i zajedničke probleme koje čitav svijet danas ima sa infekcijom Kovida, poručivši da su bitne dvije rečenice.

"Crna Gora je apsolutno uvjerena da je jedini put za uspostavljanje pouzdane stabilnosti i razvoja na Zapadnom Balkanu put evropske i evroatlantske integracije. A druga rečenica: u regionu Zapadnog Balkana jako nam je potrebna pomoć i podrška Grčke, prije svega, u razgovorima sa partnerima u EU i NATO-u da prevaziđemo nedostatak inteziteta u politici proširenja EU i da budemo učinkovitiji u zaštiti našeg regiona od malignog uticaja trećih strana", poručio je Đukanović.

Micotakis je Đukanoviću takođe poručio da nakon "dugog razgovora" treba istaći dvije stvari.

"Prvo, da potvrdimo naše izuzetne bilateralne odnose ali i perspektivu o saradnji koja nam se otvara pogotovo kad je u pitanju poslovanje i ekonomija. I drugo, da je mjesto zemalja Zapadnog Balkana u Evropi. Takođe, treba naglasiti da je jako bitno da omogućimo stabilnost i bezbjednost u našem regionu. Naravno, podržavamo evropski put ZB uz ispunjenje nekih konkretnih uslova i u svakom slučaju, na taj način ćemo obezbijediti stabilnost i prosperitet u regionu", kazao je Micotakis.

Kako se navodi u saopštenju, na kraju razgovora predsjednik Đukanović je pozvao premijera Grčke da posjeti Crnu Goru, što je Micotakis sa zadovoljstvom prihvatio, uz ocjenu da "taj poziv pripada onima koji se odma prihvataju."

Bonus video: