DPS: Raonić i menadžment RTCG da se izjasne da li je izjava Marković zvanični stav Javnog servisa

Menadžment RTCG u odgovoru navodi da to nije stav javnog servisa, ali ni urednice emisije, te da se izvinjava ako je izrečeno neko drugačije doživio i da će ipak, u skladu sa zakonom, sprovesti proceduru unutar kuće, prenosi portal RTCG

26630 pregleda 200 reakcija 108 komentar(a)
Demokratska partija socijalista, Foto: DPS
Demokratska partija socijalista, Foto: DPS
Ažurirano: 08.02.2022. 20:02h

Medija centar Demokratske partije socijalista (DPS) uputio je prigovor članovima Savjeta i generalnom direktoru Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Borisu Raoniću zbog izjave urednice i novinarke Marije Marković u emisiji "Naglas" emitovanoj na prvom programu u ponedeljak, 7. februara.

Kako navode u saopštenju, došlo je do povrjeđivanja osnovnih profesionalnih principa, standarda i novinarske etike od strane Marković, koja je, kako kažu, nedvosmisleno saopštila: „Dobili smo Vladu koja nije krala, nije pljačkala, nije ubijala, pa nam opet nije bilo dovoljno“.

Iz Medija centra DPS-a kazuju da takva izjava po sadržini i karakteru predstavlja stav novinarke kojim se krši objektivnost novinarstva, te da kontekst izrečenog sugeriše javnosti teške optužbe na račun prethodne vlasti.

"Smatramo da je time napravljen niz prekršaja i povreda. Prije svega prekršen je član 9. stav 12. Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore koji upućuje obaveze i odgovornosti, te obavezuje na nepristrasno, tačno, blagovremeno, razumljivo i uravnoteženo informisanje o domaćim i međunarodnim dešavanjima od javnog interesa. Takođe, povrijeđena su neka od osnovnih načela Kodeksa novinara/novinarki, da kredibilitet novinara/novinarki i novinarske profesije počiva na profesionalnom poštenju, integritetu i znanju, i zloupotrebljeno sljedeće načelo koje propisuje da novinar/novinarka mora biti kritički posmatrač nosilaca društvene, političke i ekonomske moći kada izvještava o njima u interesu javnosti", poručeno je iz Medija centra DPS-a u saopštenju.

Oni zahtijevaju da na osnovu svega navedenog, Raonić kao generalni direktor i menadžement daju izjašnjenje da li je javno saopšteni stav Marković i stav nacionalnog Javnog servisa.

"Ukoliko je riječ o individualnom političkom mišljenju urednice, od Raonića tražimo da u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 izvinjenje svim vladama na koje su se odnosili teški kvalifikativi. Takođe, zahtijevamo sankcionisanje pomenute urednice iz edukativnih razloga, jer je riječ o profesionalnom posrnuću koje ta medijska kuća, zbog građanki i građana koji je finansiraju, ne smije da baštini", zaključuju u saopštenju.

Menadžment RTCG u odgovoru navodi da to nije stav javnog servisa, ali ni urednice emisije, te da se izvinjava ako je izrečeno neko drugačije doživio i da će ipak, u skladu sa zakonom, sprovesti proceduru unutar kuće, prenosi portal RTCG.

Bonus video: