Đukanović na sastanku sa Tasulasom: Grčka Skupština spremna da pruži tehničko znanje Crnoj Gori

Tasulas je kazao da su Grčka i Crna Gora tijesno povezane kroz mitologiju, istoriju i geografiju, ali kako je naveo, misli da će doći još bliže kroz budućnost, a to jeste EU

2946 pregleda 43 reakcija 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Grčki Parlament spreman je da Crnoj Gori pruži tehničko znanje kako bi ispunili sve uslove i zatvorili sva poglavlja koja su otvorena i koja su potrebna za ulazak u Evropsku uniju (EU), poručio je predsjednik Skupštine Grčke Konstantinos Tasulas.

On je to kazao u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem ispred grčkog parlamenta.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, Đukanoviću je uručena kopija medalje grčke revolucije 1821. koja predstavlja prijateljstvo i daje se u znak 200 godina revolucije.

Navodi se da je Đukanović obišao izložbu posvećenu obilježavanju jubileja od početka ustanka za nezavisnost pod nazivom “Gledajući slobodu! U Parlamentu Grčke, dva vijeka kasnije”.

Tasulas je kazao da su Grčka i Crna Gora tijesno povezane kroz mitologiju, istoriju i geografiju, ali kako je naveo, misli da će doći još bliže kroz budućnost, a to jeste EU.

On je rekao da je Crna Gora jedna nova zemlja, nova država, ali da ima duboko istorijsko korjenje.

“Vaše nastojanje da budete ravnopravan član zapadnih institucija kao što je NATO i Savjet Evrope, ali prije svega želim da naglasim vašu želju da postanete član EU, i tim povodom želim da kažem da imate punu podršku Grčke”, rekao je Tasulas.

Tasulas je ocijenio da će bliskost Grčke i Crne Gore biti još jača kada Crna Gora postane članica EU.

Prema njegovim riječima, zajednička budućnost je “nešto što će nas vezati još više”.

“Naravno, želim da izrazim punu podršku grčkog Parlamenta i grčke nacionalne delegacije tom pravcu. Spremni smo da vam pružimo tehničko znanje kako bi ispunili sve uslove i zatvorili sva poglavlja koja su otvorena i koja su potrebna za vaš ulazak u EU”, istakao je Tasulas.

Tasulas je dodao da je prije par nedjelja premijer Grčke Micotakis posjetio njegov rodni kraj Janinu, a to je dio Blue Highway-a.

To je, kako je rekao, jedan put za koji zna da Crna Gora čvrsto podržava.

Đukanović je istakao da bi, doći u Grčku, kolijevku demokratije, a ne posjetiti grčki Parlament, ugođaj bio nepotpun.

„Veoma se radujem da sam sada u kapacitetu Predsjednika države Crne Gore, kao što ste kazali, u prvoj zvaničnoj posjeti Predsjednika nakon obnove nezavisnosti, u prilici da obnovim svoja iskustva iz grčkog Parlamenta“, rekao je Đukanović.

On je rekao da su mnogi ljudi, poput jedne herojske gromade iz zajedničke istorije Crne Gore i Grčke, kao što je Vaso Brajović, doprinosili da se odnosi popločaju veoma pozdanim temeljima.

„A veoma je važno da mi, u ovim generacijama koje danas živimo, imamo svijest o važnosti te tradicije i želimo da je nadograđujemo“, dodao je Đukanović.

Nadograđuje se, kako je rekao, i zajedničkom odgovornošću za budućnost regiona i partnerskom saradnjom u okviru NATO saveza, „a nadajmo se uskoro i partnerstvom u okviru EU“.

Đukanović se zahvalio za ukupnu podršku koju Grčka pruža Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana u dostizanju evropskih ciljeva.

On je podsjetio da je jedna od tema u razgovorima sa Micotakisom upravo bila tema kako unaprijediti putnu i ukupnu infrastrukturu koja će kvalitetnije povezati Grčku sa Crnom Gorom i zemljama Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno, Đukanović je istakao da je veoma važna i međuparlamentarna saradnja i da postoji Memorandum o saradnji grškog i crnogorskog parlamenta.

„U crnogorskom parlamentu imamo formiran i posebnu komisiju koja se bavi saradnjom crnogorskog i grčkog parlamenta, tako da sam ubijeđen da ćemo u narednom periodu, zahvaljujući kapacitetima naša dva parlamenta, dodatno doprinositi unaprijeđenju međudržavnih odnosa i našeg prijateljstva“, rekao je Đukanović.

Bonus video: