Đukanović: Crna Gora izuzetno cijeni podršku Grčke u daljem demokratskom razvoju

Sakelaropulu je istakla da Đukanovićeva posjeta, koja je prva zvanična posjeta predsjednika Crne Gore toj državi, pokazuje značaj koji Crna Gora ima za Grčku

7890 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Crna Gora izuzetno cijeni podršku Grčke u daljem demokratskom razvoju na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU), poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, to kazao predsjednici Grčke Katerini Sakelaropulu, na zvaničnoj večeri u Predsjedničkoj palati.

Đukanović je rekao da je današnja posjeta Grčkoj i Atini, kolijevki demokratije, posjeta istorijskom prijatelju, pouzdanom partneru i savezniku Crne Gore.

"Moje prisustvo ovdje je svjedočanstvo pažnje i otvorenosti prema Vašoj zemlji, i želje da reafirmišemo postojeće i pokrenemo nove veze saradnje i partnerstva", kazao je Đukanović.

Kako je kazao, ta posjeta je veoma važna i posebno vrijedna jer je to prva istorijska posjeta jednog crnogorskog predsjednika Helenskoj Republici, nakon obnove nezavisnosti 2006.

Milo Đukanović, Katerina Sakelaropulu
foto: Predsjednik.me

On je istakao da vjeruje da će to biti podsticaj daljoj dinamizaciji odnosa dvije države.

Đukanović je podsjetio da je prošle godine obilježeno 200 godina Grčke revolucije i 140 godina diplomatskih odnosa.

"Crna Gora izuzetno cijeni podršku Grčke njenom daljem demokratskom razvoju na putu ka punopravnom članstvu u EU. Raduje nas da Grčka prepoznaje napore koje ulažemo u tom pravcu i rezultate koje u kontinuitetu ostvarujemo“, istakao je Đukanović.

Kako je naveo, vjeruje da se ujedinjujući se u zajedničke vrijednosti demokratije i transatlantskog savezništva, njegujući tradiciju duboko ukorijenjenu u nasljeđu Balkana i jugoistoka Evrope, stvara temelj za sigurniji, bolji i prosperitetniji život svih građana.

Sakelaropulu je istakla da Đukanovićeva posjeta, koja je prva zvanična posjeta predsjednika Crne Gore toj državi, pokazuje značaj koji Crna Gora ima za Grčku.

Potvrđuje, takođe, kako je kazala, veze prijateljstva koje su kovane između dva naroda, ne samo u posljednjih 140 godina koliko održavamo diplomatske odnose, već i u prošlosti.

Milo Đukanović, Katerina Sakelaropulu
foto: Predsjednik.me

"Svakako ne bih mogla da ne pomenem heroja grčke revolucije Vasa Brajovića - Mavrovunjotisa, koji simbolizuje naš zajednički put i duboko međusobno poštovanje koje nas vezuje“, rekla je Sakelaropulu.

Ona je ocijenila da je bilateralna saradnja između Crne Gore i Grčke veoma dobra u svim oblastima, ali da postoji veliki prostor za njeno jačanje, kao i snažna volja u tom pravcu.

"Produbljivanje naših odnosa u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su privreda, startap preduzetništvo, turizam, energetika i investicije, biće od koristi kako za naše narode, tako i za stabilnost i napredak našeg šireg regiona“, rekla je Sakelaropulu.

Sakelaropulu je navelo da nastoje da ojačaju koordinaciju i saradnju za razvoj interkonekcije, transporta i prateće infrastrukture u širem regionu, kao sredstva za zbližavanje zemalja i naroda.

"Međutim, željela bih da se zadržim i na našoj vojnoj saradnji, koja je na visokom nivou. Indikativno, 26 učenika iz vaše države je već završilo grčke vojne akademije, a trenutno ih studira još 18, među kojima je i jedna žena, koja je predodređena za vojnu akademiju za pilote“, kazala je Sakelaropulu.

Milo Đukanović, Katerina Sakelaropulu
foto: Predsjednik.me

Ona je istakla posvećenost Crne Gore pridruživanju evropskoj porodici i napredak koji je postignut u njenim pristupnim pregovorima.

"Za Grčku, perspektiva punopravnog članstva Zapadnog Balkana u EU je u političkom i ekonomskom interesu Evrope, posebno u ovom trenutku kada se suočavamo sa većim regionalnim i globalnim izazovima“, navela je Sakelaropulu.

Sakelaropulu je poručila da Grčka u potpunosti podržava i da je spremna da pomogne Crnoj Gori na evropskom putu, sve dok nastavi da aktivno i dosljedno pokazuje svoju privrženost strateškom cilju evropskih integracija, nastavljajući da promoviše neophodne reforme u oblasti vladavine prava, slobode izražavanja i sredstava javnog informisanja.

Bonus video: