Uljarević: Nova vlada će biti kratkog daha; Vujović: Odlazeća pokazala kako ne treba raditi

Ako Vlada bude stabilna, proces pregovaranja sa EU bi mogao da bude dovršen, ali je za to potrebno mnogo preduslova, ističe Vujović. "Ja ih ne vidim sa formiranjem ove Vlade", kazao je on. Cetinje je pokazalo da je Vlada spremna na sve da bi odbranila interese jedne vjerske zajednice, dodaje Uljarević

23463 pregleda 176 reakcija 56 komentar(a)
Krivokapić i Abazović, Foto: Boris Pejović
Krivokapić i Abazović, Foto: Boris Pejović

Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje smatra da će nova Vlada biti "kratkog daha" i most ka organizovanju prijeveremnih izbora. Zlatko Vujović iz organizacije CEMI dodaje da je odlazeća Vlada pokazala kako stvari ne treba raditi i da bi bilo prikladnije da nova Vlada bude tehnička sa ograničenim mandatom.

Uljarević je u gostovanju na N1 kazala da je u paketu sa obaranjem Vlade došla ideja da se formira manjinska, ali da se svodi na to da će to biti Vlada u kojoj nema mjesta za dvije velike grupacije – DPS i DF.

„Pitanje je da li će to biti Vlada u kojoj će biti URA, manjinske partije (bošnjačka i dvije albanske) ili će u njoj participirati i Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrtate. To je Vlada kratkog daha, koja je most ka organizovanju prijeveremnih izbora“, smatra ona.

Vujović je podsjetio da je i prošla Vlada isto bila manjinska, ali je imala sporazum koji je bio nedovršen i daleko od koalicionog sporazuma.

"Moje informacije govore da ništa nije do kraja dogovoreno, da se nisu usaglasili čime će se Vlada baviti i šta će isporučiti biračima. Jeste prilično izvjesna mannjinska, ali je bilo prikladnije da, ako Vlada ima zadatak da stvori uslove za izbore, da onda bude neutralna, tehnička Vlada, koja je trebalo da ima ograničen mandat od šest mjeseci i da se ide na izbore. Odlazeća Vlada je pokazala kako stvari ne treba raditi", rekao je Vujović za N1.

Vujović
Vujovićfoto: Luka Zeković

Reporter te televizije, koji je izvještavao o padu Vlade Crne Gore, Petar Gajić, rekao je da je od juna prošle godine jasno da Vlada nije funkcionalna i da je imala mnogo problema.

"Implodirala je, Krivokapić je izgubio povjerenje DF i Ure, koja je pokrenula proces opoziva i završilo se na jedini način na koji je moglo. Bilo je pitanje da li će Krivokapić podnijeti ostavku ili će se desiti smjena Vlade. Krivokapić je vjerovao da može kod ljudi koji su mu naklonjeni ili se kolebaju dobije dodatne poene, ali je Vlada pala u petak kasno uveče", kaže Gajić.

Reporter N1 dodaje da mu se čini, na osnovu onoga što je Abazović rekao, da on ima ambiciozniju agendu od toga da samo pripremi uslove za izbore.

"Mislim da će pokušati da dođe do većine od 49 poslanika, da izabere državnog tužioca i mislim da će pokušati da otkoči proces evrointegracija i da će potpisati Temeljni ugovor i to ovaj koji je spreman. Može da crpi snagu iz slabosti velikih činilaca, DPS se nije oporavio od izbornog poraza, a DF je neprihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Tu se užljebio pokret URA i Abazović, ne bih se iznenadio da Vlada izgura do predsjedničkih izbora. I u Srbiji smo imali manjinsku Vladu Koštunice i ta Vlada je bila jedna od najstabilnijih", podsjeća Gajić.

Na pitanje da li mogu da se otkoče evrointegracije, Uljarević kaže da će akcenat biti stavljen na deblokadu pravosudnog sistema.

"Za to nije potrebna vlada, tu govorimo o parlamentu i većini koja mora da bude dvotrećinska, u nekim slučajevima tropetinska, i nije se mogla formirati a sada postoji prostor, ide se ka tom procesu, ali to samo po sebi neće značiti da mi hrlimo ka Briselu. Vlada Krivokapića je stavila u drugi plan proces integracija, ta se Vlada doživljavala kao konzervativna, klerikalna i ona koja nema ekspertski potencijal niti kapacitet da reformiše društvo. Činjenica je da je komunikacija te vlade i parlamenta bila takva da zakoni nisu imali prohodnost, zakoni koje je Vlada predlagala nisu prolazili", navodi Uljarević i dodaje da teško može da zamisli da će sada Temeljni ugovor biti potpisan.

Uljarević
Uljarevićfoto: Luka Zeković

Vujović dodaje da smatra da ako Vlada bude stabilna, proces pregovaranja sa EU bi mogao da bude dovršen, ali naglašava da je za to potrebno mnogo preduslova.

"Ja ih ne vidim sa formiranjem ove Vlade. Tačno je da je ideja Abazovića pokušaj da balansira između DPS i DF. To ne govori o ozbiljnom pristupu, morate da znate ko Vladu podržava. Sve ostalo je hazarderski pristup, Crnoj Gori je potrebna Vlada koja će da isporuči rezultat u procesu integracija. Potrebna nam je stabilnost koja garantuje napredak. Nekako se stihijski ulazi u proces, jedna Vlada je gotova, a ne znaju se konture nove. Abazović igra ambiciozno, mora se vidjeti šta je realnost. Zašto bi SDP, koji ima rast rejtinga, podržao nastavak politike Krivokapića od strane Vlade Abazovića? Ne treba im Krivokapić umjesto Krivokapića. Ja mislim da to neće ići tako lako da Abazović određuje koja je agenda, moraju se o tome dogovarati. U Njemačkoj su pregovori trajali dugo dok nije precizno napisan koalicioni sporazum, tek onda se otišlo na formiranje Vlade", kaže Vujović.

Gajić smatra da je "prvi dio" operacije prestrojavanja vlasti Abazoviću prošao "kao po loju".

"Niste imali veće proteste, niste imali otpore, DF je manevrisao, kao da se saglasio maltene sa svim, samo njihovi poslanici nisu morali da podignu ruke. Mnogi su bili razočarani što je smijenjen Krivokapić, ali je bio i vatromet u jednom dijelu Podgorice. Nije Abazović hazardserski ušao, mislim da ima plan, ali da detalji nisu razrađeni do kraja", kaže reporter N1.

Na pitanje da li je Vlada pala na Cetinju, kada je bilo ustoličenje vladike Joanikija, praćeno protestima, Uljarević je rekla da je to bio važan događaj, ali da je Vlada počela da pada i ranije, kada je, kako kaže, pokazala nekompetenciju.

"Vrlo je brzo počela da gubi podršku u skuštini. DF je počeo među prvima da se odriče Krivokapića i čekalo se ko će prvi da obori Vladu i vidjeli smo kada je bilo glasanje da je dobila podršku samo 11 poslanika. Cetinje je pokazalo da je Vlada spremna na sve da bi odbranila interese jedne vjerske zajednice. To je pitanje u kome se premijer pokazao kao čovjek u službi vjerske zajednice", smatra ona.

Demokratska partija socijalista podržaće novu Vladu Crne Gore da bi, kako kaže njen lider Milo Đukanović, očuvala građanski, sekularni karakter i izbjegla "velikosrpski" uticaj. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je da su to izmišljotine.

"Valjda to tako biva kada se dobri drugari raziđu, onda je emocija naglašenija, jer se to čita iz izjava, da je bilo pređašnjeg odnosa i da je komentar iza svega onoga što bi trebalo da bude dobra politička praksa. Odnosi nikada nisu bili onako dobri kao što bi prirodno bilo između dve tako bliske države. Dok političke strukture ne shvate da su oni ti koji treba da promene odnos, imaće promjenljivu situaciju stalnih tenzija. Osnova tih loših odnosa nije u Crnoj Gori, činjenica je da mi do danas nismo imali zvaničnika Srbije koji je u cjelosti prihvatao da je Crna Gora nezavisna i da ne treba da se miješa u unutrašnje poslove. Vučić se u mnogo manje stvari miješao i sad ga kao ne zanima promjena vlade. Govorimo o dva političara koji teško prihvataju činjenicu da njihov pogled na poltiku i način upravljanja državom teško može da modernizuje Srbiju i Crnu Goru", smatra Uljarević.

"Nacionalni interesi Srbije i Crne Gore su suprotstavljeni. Srbija ima regionalne ambicije, one se održavaju na taj način što u novostvorenim državama pokušava da koristi svoje zemljake za određenu političku agendu. Vučiću nismo zaboravili angažman iz devedesetih. U nečemu se neće promijeniti, a to je da je nacionalista. Program SRS ga definiše i objašnjava i pored toga što se retorika mijenja. Jer ako držite u vladi Vulina i tolerišete izjave koje daje, onda ja mogu da izvučem zaključak da su to statovi Vučića, jer ako nisu, onda zašto Vulin nije smijenjen", pita se Vujović.

Bonus video: